Strona główna

Akademicy PAW robią lodowe wino

13
Napisany dnia: 10.12.2018, 09:03 , Tagi: Brak

Historyczna chwila w Podkarpackiej Akademii Wina – słuchacze Studium Praktycznego Winiarstwa 2018 robią lodowe wino.

W polskich warunkach produkcja wysokiej jakości wina lodowego może udać się tylko w wyjątkowych rocznikach, a taki był dla winiarzy 2018. Dobrze dojrzałe, zdrowe winogrona należy przetrzymać na krzewach aż do większych mrozów, poniżej -7oC. Owoce muszą zamarznąć całkowicie i w takiej postaci zbiera się je i tłoczy. Zbiór winogron robi się bardzo wcześnie rano, a czasem nawet w nocy, przy sztucznym świetle. Winogrona także w trakcie przerobu nie mogą rozmarznąć, dlatego temperatura w ciągu dnia też musi być minusowa. Po wytłoczeniu uzyskuje się skoncentrowany moszcz o zawartości cukru 40-50 kg w 100 l.

- Kolejny raz taka okazja może się nie przytrafić szybko, dlatego zdecydowaliśmy się na pozostawienie na krzewach owoców odmiany Vidal Blanc, która doskonale nadaje się na wino lodowe. Uprawiana jest na dużą skalę w Kanadzie, gdzie służy do wyrobu słynnych z wysokiej jakości win lodowych – mówi Roman Myśliwiec, prowadzący zajęcia praktyczne w PAW.

Wina lodowe należą do kategorii win specjalnych, ze względu na skomplikowaną i pracochłonną technologię produkcji są bardzo drogie. Dobrej jakości wina tego typu sprzedawane są w niewielkich butelkach, często po kilkaset złotych.

- Grupa naszych akademików, która zgłosiła się do robienia wina lodowego od kilku tygodni czekała w pogotowiu na nasz sygnał o rozpoczęciu zimowego winobrania. Wiedzieli, że to historyczna chwila, której nie chcieli przegapić. Zapał, z jakim do tego podchodzili był imponujący, ale także zrozumiały. Okazja do robienia wina lodowego nie trafia się w naszym klimacie często, a do tego osobiście mogli się przekonać dlaczego wina lodowe są tak drogie – podkreśla Ewa Wawro, dyrektor PAW.

Ze zbiorem wystartowali o szóstej rano, poszło sprawnie i szybko. Zdecydowanie trudniej było podczas tłoczenia. – Wbrew pozorom to nie jest takie proste. Do prasy wrzuca się zamrożone grona, z których wyciska się skoncentrowany, bardzo słodki, gęsty jak miód sok. Zamrożona woda w postaci kryształków lodu zostaje w wytłokach – wyjaśnia R. Myśliwiec.

Podczas tradycyjnego przerobu z 100 kg owoców uzyskuje się ok. 70 litrów moszczu, który przerabia się na wino. W przypadku wina lodowego ze 100 kg owoców uzyskuje się zaledwie kilkanaście litrów zagęszczonego soku. Po przeprowadzeniu fermentacji uzyskuje się bardzo słodki, skoncentrowany, ceniony przez znawców trunek.

- „Nigdy tak wielu nie zrobiło tak wiele, by uzyskać kroplę wina". Takim komentarzem pracujący z nami dziś rano na winnicy geolog skwitował nasze wysiłki, by ze zmrożonych kilkunastostopniowym mrozem gron uzyskać moszcz na wino lodowe – mówi Bogusław Pluta z Warszawy, słuchacz SPW 2018. - Teraz już wiemy, dlaczego trunek ten osiąga tak zawrotną cenę. To jedyne w swoim rodzaju doświadczenie, kiedy dopiero po godzinie tłoczenia otrzymuje się pierwszą cienką strużkę soku. I to takiego, dla którego refraktometr nie ma skali.

Dla winiarza okazja do zrobienia lodowego wina zawsze wzbudza duże emocje, jest sporym wyzwaniem, bo końcowy efekt trudno przewidzieć.

- W mojej głowie od zawsze tkwiła obsesja związana z tworzeniem win szlachetnych i wyjątkowych. Takich, które na zawsze pozostaną w pamięci i takich, które na samą myśl wyzwolą w nas nieposkromione pokłady pozytywnych emocji. Do takich moich małych obsesji należało wino z kalibru "lodowe". Wino wyjątkowe pod każdym względem, a zarazem niesłychanie trudne do zrobienia – przyznaje Grzegorz Kapias z Tarnowa, słuchacz SWP 2018.

- Kiedy padła propozycja by w ramach edukacji w Podkarpackiej Akademii Wina, takie wino powstało Kapias i kilku innych akademików nie zastanawiali się ani chwili. - Z każdym dniem oczekiwania na przyjście wymaganego do tego celu "zimowego okna pogodowego", emocje rosły i potęgowały tą małą obsesję... I udało się. W miniony weekend pogoda nas rozpieściła serwując -13 stopni Celsjusza i wyśmienite 2 dniowe "okno pogodowe" na wino lodowe. To czego udało się doświadczyć w ciągu naszego lodowego weekendu, to jedne z najlepszych i wartościowych winiarskich dni w PAW! – podkreśla.

Cała wyżej opisana lodowa akcja miała miejsce w przetwórni Winnicy Golesz, gdzie również przerabiano owoce Vidal Blanc, ale już na większą komercyjną skalę. Uzyskano ponad 200 l moszczu o koncentracji powyżej 40% cukru. Słoweńska prasa o pojemności 1200 l odmawiała na mrozie posłuszeństwa, ale Bartłomiej Myśliwiec, właściciel gospodarstwa winiarskiego, poradził sobie wzorowo ze wszystkimi problemami.

Fundacja Galicja Vitis

Komentarze Czytelników:
Aby ocenić dany komentarz, wystarczy kliknąć na ikonkę "+" lub "-" w prawym górnym rogu każdego komentarza.
Dodaj nowy komentarz Wybierz sposób wyświetlania komentarzy:
@ dragoness
dnia 10.12.2018, 17:05. Identyfikator użytkownika: eh7NvP7XaYOl
Ocena
komentarza:
-1
Fajnie dowiedzieć się czegoś nowego.
@ myy
dnia 10.12.2018, 21:10. Identyfikator użytkownika: IzxLZpXlgk0j
Ocena
komentarza:
10
Super :) brawo dla tych co chcą coś robić a nie tylko narzekać ;)
@ Jogi
dnia 11.12.2018, 15:42. Identyfikator użytkownika: 0yJfQ6p7Gy00
Ocena
komentarza:
-4
[komentarz zawierał obraźliwe treści]
@ dragoness
dnia 11.12.2018, 18:44. Identyfikator użytkownika: eh7NvP7XaYOl
Ocena
komentarza:
-1
I jacy inteligentni mieszkańcy do tego.
@ Robbo
dnia 12.12.2018, 19:27. Identyfikator użytkownika: II27SbI6R5sB
Ocena
komentarza:
2
I jeszcze śpiewające dziecko
@ pierwszy raz
dnia 12.12.2018, 22:52. Identyfikator użytkownika: CgNPsEFvRrvD
Ocena
komentarza:
-3
Masakra, ludzie wam się nic nie podoba
@ łodyniec
dnia 13.12.2018, 07:08. Identyfikator użytkownika: aFmPxI65F5Sf
Ocena
komentarza:
1
Mam klaskac z zachwytu bo czlowieki zbieraja zamrozone winogrono i jeszcze za to placa ?

łohohohohohohohohoho
@ dragoness
dnia 13.12.2018, 10:29. Identyfikator użytkownika: eh7NvP7XaYOl
Ocena
komentarza:
-1
Masz zastosować się do maksymy, że czasem milczenie jest zlotem.
@ Maro
dnia 13.12.2018, 11:19. Identyfikator użytkownika: II27SbI6R5sB
Ocena
komentarza:
1
[komentarz usunięto ze względu na wulgaryzmy]
@ łodyniec
dnia 14.12.2018, 06:59. Identyfikator użytkownika: aFmPxI65F5Sf
Ocena
komentarza:
2
Dragoness , rozkazywac to se mozesz w szkole lub domu. To co mam zrobic dobrze wiem bez twojego doradztwa.
@ dragoness
dnia 14.12.2018, 09:45. Identyfikator użytkownika: eh7NvP7XaYOl
Ocena
komentarza:
-2
Jak wyżej, łodyńcze.
@ Ajajajjjj
dnia 17.12.2018, 22:23. Identyfikator użytkownika: kTr2DdjWEzHB
Ocena
komentarza:
-1
Wino, alkohol, trucizna! Zamiast ostrzegać ludzi przed skutkami picia alkoholu to się go promuje. Wstyd dla Jasła że ma tak niechlubne otoczenie winnic i "degustatorów" tej trucizny. Jeszcze jakaś szkoła ucząca wąchać to g..no. Fuj fuj fuj
@ dragoness
dnia 18.12.2018, 08:45. Identyfikator użytkownika: eh7NvP7XaYOl
Ocena
komentarza:
1
Promuje się kulturalne spożywanie alkoholu. Rozumie pan słowo "kulturalne"?
Dodaj komentarz Jeżeli chcesz, aby Twój nick był wyróżniony żółtym kolorem, po prostu zaloguj się w panelu logowania po prawej stronie
⇓ ⇓ ⇓ Powiększ pole komentarza ⇓ ⇓ ⇓

Zasady komentowania

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

  • Gmina likwiduje bariery

    Od stycznia br. osoby niepełnosprawne bądź mające kłopoty z poruszaniem się mogą korzystać z podnośnika pionowego zamontowanego przy budynku Urzędu Gminy Jasło. Ponadto na parterze budynku powstało Biuro Obsługi Klienta. To pozwoli im na załatwienie ich niezbędnych spraw urzędowych oraz lepszą obsługę.

  • Zapraszają na podróż do przeszłości Jasła

     

    Dzisiaj, zaraz po północy ruszył wyjątkowy serwis o historii miasta – www.17stycznia.pl. Jest to internetowa galeria zdjęć 17 budynków, które niestety już nie istnieją, jednak zachowały się na pocztówkach i fotografiach.

  • Będą podwyżki dla techników RTG

    Koniec sporu zbiorowego z dyrektorem jasielskiego szpitala. Dwudziestu techników elektroradiologii otrzyma podwyżki, o które walczyli od połowy października br. Dzisiaj odbyły się negocjacje, których efektem jest zawarcie porozumienia w zakresie żądań wysuwanych przez pracowników RTG.

  • Policja bada sprawę budżetu obywatelskiego

    Końcem ubiegłego roku burmistrz Jasła zawiadomił prokuraturę o możliwości popełnienia przestępstwa polegającego na nieuprawnionym wykorzystaniu danych osobowych w procesie internetowego głosowania na projekty w ramach budżetu obywatelskiego. Obecnie trwają czynności sprawdzające, czy doszło do złamania prawa.

  • Projekty szkoleniowe ze stażami

     

    Firma INNOVO Innowacje w Biznesie Sp. z o.o. zaprasza do udziału w projektach szkoleniowo - stażowych.

  • W Jaśle zapłonęły „światełka do nieba” dla Pawła Adamowicza

     

    W miejscu gdzie jeszcze wczoraj stała scena, na której odbyły się występy artystów w ramach 27. Finału WOŚP dziś zapłonęły znicze. Tak kilkudziesięciu jaślan postanowiło upamiętnić zmarłego dzisiaj Pawła Adamowicza, prezydenta Gdańska, który padł ofiarą zamachowca.

  • Jasło pobiło rekord!

     

    Podczas 27. Finału WOŚP w Jaśle i wielu miejscowościach powiatu jasielskiego zebrano ponad 100 tysięcy złotych. Pieniądze z tegorocznej edycji kwesty pozwolą na zakup sprzętu dla specjalistycznych szpitali dziecięcych.

  • Studia podyplomowe

     

    Niepubliczna placówka doskonalenia PROTOTO we Wrocławiu przedstawia najnowszą ofertę studiów podyplomowych (3 semestry = 350 godzin).

  • Wybrano nowy Zarząd Powiatu

    Wczoraj podczas sesji nadzwyczajnej Stanisław Pankiewicz większością radnych został wybrany na stanowisko wicestarosty jasielskiego. Etatowym członkiem zarządu został Jan Muzyka, zaś jego miejsce nieetatowego członka zajął Ryszard Lisowski.

  • Paraliż w pracowni RTG. Pracownicy na L4

    Technicy elektroradiologii jasielskiego szpitala są na zwolnieniach lekarskich. Sytuacja jest bardzo trudna. Z jednej strony dyrekcja zachęcała pracowników do powrotu do pracy, z drugiej zaś strony będąc pod ścianą podpisała umowy z ościennymi szpitalami oraz technikami w celu zapewnienia pacjentom możliwości wykonywania badań.

  • Jasielskie technikum najlepsze na Podkarpaciu

     

    10 stycznia w Warszawie odbył się 21. finał Rankingu Liceów i Techników Perspektywy. Wysokie miejsce w rankingu zajęło Technikum nr 4 z Oddz. Integracyjnymi w ZS nr 4 w Jaśle, które okazało się najlepszą tego typu placówką w całym województwie podkarpackim. Jak w rankingu wypadły pozostałe jasielskie technika i licea?

  • Nowoczesny bank spółdzielczy. NASZ, PODKARPACKI!

     

    Rozmowa z  RAFAELEM LELITO, wiceprezesem Podkarpackiego Banku Spółdzielczego z siedzibą w Sanoku.

  • Zadbaj o wygląd i zdrowie z dietetykiem

     

    Efektywne odchudzanie, które niesie ze sobą poprawę zdrowia i samopoczucia to prawdziwe sztuka. Większość z nas ma za sobą wiele diet i prób zrzucenia zbędnych kilogramów. Nawet jeśli udawało się nam schudnąć, to zazwyczaj po jakimś czasie pojawiał się efekt jo-jo. Co więc zrobić, by utrata wagi okazała się długotrwała?

  • Alma Harmony Dye-VL – laserowe zamykanie naczynek

     

    Alma Harmony Dye-VL™ to nowoczesna technologia do zamykania naczyń i leczenia rumienia bez ryzyka powikłań.

  • Zmiany w okresie przechowywania akt pracowniczych

     

    Od 1 stycznia 2019 r. będzie Ci łatwiej przechowywać akta pracownicze pracowników i zleceniobiorców.

  • Niepokoi cię zachowanie twojego dziecka?

     

    Jest nadwrażliwe na dotyk, dźwięk, nie reaguje na ból, nie mówi, jest nadpobudliwe, impulsywne, nie bawi się z rówieśnikami, a jego twarz nie wyraża emocji?

Panel Logowania

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Nadawca (opcjonalnie):Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: redakcja@jaslo4u.pl
Telefonicznie: 508 766 105