Babka i Mazurek - tradycyjne wypieki wielkanocne
Święta Wielkiej Nocy kojarzą się nam z jajkiem, kurczaczkiem, zajączkiem i oczywiście babką wielkanocną i mazurkiem. Polecamy naszym internautom przepisy na te tradycyjne wypieki, życząc aby ich smak zaczarował wszystkich gości, którzy odwiedzą nas w te święta...
Babka z rodzynkami
Składniki:
Na ciasto:
2 dag drożdży,
2/3 szklanki ciepłego mleka,
25 dag maki,
½ szklanki cukru pudru,
Szczypta soli,
4 jajka,
10 dag masła,
15 dag rodzynek,
Tłuszcz do formy.
Na polewę:
15 dag cukru pudru,
3-4 łyżeczki gorącej wody.
Drożdże rozkruszyć i zmieszać 3 łyżeczkami mleka, a następnie dodać do mąki i wsypać cukier i szczyptę soli – odstawi do wyrośnięcia.
Gdy rozczyn podrośnie wlać resztę mleka, wbić jajka i wyrobić ciasto. Uzyskane ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.
Po podrośnięciu dodać stopione i przestudzone masło i rodzynki i ponownie wyrobić. Włożyć ciasto do natłuszczonej formy z kominkiem i piec w temperaturze
Cukier wymieszać z wodą i gęstą masą posmarować babkę.
Mazurek z mokką
Składniki:
Na ciasto:
15 dag mąki,
10 dag masła,
5 dag cukru pudru,
1 żółtko,
Szczypta soli.
Na polewę:
25 dag cukru pudru,
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
3-4 łyżki gorącego mleka.
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki.
Po wyciągnięciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość ok. ½ cm, wyłożyć dno formy oraz jej boki.
Piec 20 minut w temperaturze ok.
Do cukru pudru dodać kawę i wlewać mleko cały czas mieszając do powstania jednolitej masy. Uzyskana polewę wylać na ciasto i rozsmarować.
Gotowe ciasto można ozdobić według uznania migdałami i kandyzowanymi owocami.
Jaslo4u.pl życzy wszystkim smakoszom swojego kącika z przepisami smacznych wypieków oraz zdrowych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy.