Korzystając z portalu Jaslo4u.pl wyrażasz zgodę na użytkowanie mechanizmu plików cookie. Mechanizm ten ma na celu zapewnienie prawidłowego funkcjonowania portalu Jaslo4u.pl. Korzystając ze strony akceptujesz Politykę Prywatności portalu Jasło4u.pl
Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Jaslo4u.pl - Jasło dla Ciebie

Babka i Mazurek - tradycyjne wypieki wielkanocne

0

Święta Wielkiej Nocy kojarzą się nam z jajkiem, kurczaczkiem, zajączkiem i oczywiście babką wielkanocną i mazurkiem. Polecamy naszym internautom przepisy na te tradycyjne wypieki, życząc aby ich smak zaczarował wszystkich gości, którzy odwiedzą nas w te święta...

 

 Babka z rodzynkami

 

Składniki:

 

Na ciasto:

2 dag drożdży,

2/3 szklanki ciepłego mleka,

25 dag maki,

½ szklanki cukru pudru,

Szczypta soli,

4 jajka,

10 dag masła,

15 dag rodzynek,

Tłuszcz do formy.

 

Na polewę:

15 dag cukru pudru,

3-4 łyżeczki gorącej wody.

 

Drożdże rozkruszyć i zmieszać  3 łyżeczkami mleka, a następnie dodać do mąki i wsypać cukier i szczyptę soli – odstawi do wyrośnięcia.

 

Gdy rozczyn podrośnie wlać resztę mleka, wbić jajka i wyrobić ciasto. Uzyskane ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.

 

Po podrośnięciu dodać stopione i przestudzone masło i rodzynki i ponownie wyrobić. Włożyć ciasto do natłuszczonej formy z kominkiem i piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza – 40 minut.

 

Cukier wymieszać z wodą i gęstą masą posmarować babkę.

 

 Mazurek z mokką

 

Składniki:

 

Na ciasto:

15 dag mąki,

10 dag masła,

5 dag cukru pudru,

1 żółtko,

Szczypta soli.

 

Na polewę:

25 dag cukru pudru,

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,

3-4 łyżki gorącego mleka.

 

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki.

 

Po wyciągnięciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość ok. ½ cm, wyłożyć dno formy oraz jej boki.

 

Piec 20 minut w temperaturze ok. 200 stopni Celsjusza.

 

Do cukru pudru dodać kawę i wlewać mleko cały czas mieszając do powstania jednolitej masy. Uzyskana polewę wylać na ciasto i rozsmarować.

 

Gotowe ciasto można ozdobić według uznania migdałami i kandyzowanymi owocami.   

 

Jaslo4u.pl życzy wszystkim smakoszom swojego kącika z przepisami smacznych wypieków oraz zdrowych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy. 

Napisany dnia: 21.03.2008, 11:27

Komentarze Czytelników:

Dodaj komentarz Widok:
Dodaj komentarz
Piszesz jako:

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: [email protected]
Telefonicznie: 508 772 657