Babka tulipan
Składniki:
6 jajek
1 kostka margaryny
1,5 szkl cukru kryształu
2 szkl mąki pszennej
0,5 szkl oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy
1 kisiel wiśniowy
2 łyżki suchego maku
2 płaskie łyżki kakao
1. Margarynę utrzeć z cukrem.
2. Dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i ubitą pianę z białek.
3. Ciasto podzielić na 4 części:
- do I dodać budyń
- do II dodać kisiel wiśniowy
- do III dodać kakao
- do IV dodać mak
4. Ciasto układać na przemian porcjami w foremce. Przed włożeniem do piekarnika surowe ciasto przekroić nożem wzdłuż blaszki. Piec ok. 50 min. w temp. 170 stopni.