Strona główna

Brzoskwiniowe niebo

7
Napisany dnia: 09.05.2017, 14:28 , Tagi: Brak

Manuela ma dla Was kolejny przepis, tym razem na owocowy tort. „Brzoskwiniowe niebo” jest nieziemsko pyszne i delikatne. Masz na nie ochotę?

Składniki na biszkopt:

5 jajek

1 szklanka mąki pszennej

½ szklanki mąki ziemniaczanej

¾ szklanki cukru

1 łyżka stołowa octu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli, a następnie dodawać do nich partiami cukier. Żółtka wymieszać w misce z octem i proszkiem do pieczenia. Całość dodać do piany delikatnie ubijając. Obie mąki połączyć i dodać do piany delikatnie mieszając łyżką. Na koniec masę wylej do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 23 cm. Biszkopt należy piec 50 min w 180 stopniach Celsjusza.( na włączonej opcji pieczenia góra-dół)

Mus brzoskwiniowy:

1 puszka brzoskwiń

2 galaretki brzoskiwiniowe

Wykonanie: Sok z brzoskwiń należy odlać do garnka i dopełnić do ½ l wody, a następnie zagotować. Następnie należy dodać galaretki, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Brzoskwinie pokroić w drobne kawałki, dodać do tężejącej galaretki i wymieszać.

Masa waniliowa:

0,5 l mleka

1 budyń waniliowym

2 cukry wanilinowe

½ łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej

1 kostka masła

25 dag lekko pokruszonych nadziewanych rurek waflowych

Wykonanie: Od mleka odlać ½ szklanki, resztę zagotować z cukrem wanilinowym. Mleko wymieszać z budyniem i mąkami, zagotować i wystudzić. Kostkę masła utrzeć, dodać ½ szklanki cukru pudru i partiami budyń. Biszkopt przekroić na dwie części, wyłożyć połowę masy, na wierzchu posypać pokruszonymi rurkami i zalać tężejącym musem brzoskwiniowy (kilka rurek można zostawić do dekoracji). Następnie położyć resztę masy, a na wierzch biszkopt. Udekorować go masą budyniową lub innymi dodatkami.

Manuela Misiołek Jurusik

Komentarze Czytelników:
Aby ocenić dany komentarz, wystarczy kliknąć na ikonkę "+" lub "-" w prawym górnym rogu każdego komentarza.
Dodaj nowy komentarz Wybierz sposób wyświetlania komentarzy:
@ v
dnia 18.05.2017, 22:29. Identyfikator użytkownika: w4mcQwHtZjzt
Ocena
komentarza:
-15
basz dobre
@ kasia
dnia 11.06.2017, 10:18. Identyfikator użytkownika: ZVtp2DkngVaC
Ocena
komentarza:
7
Dwa cukry waniliowe plus budyń waniliowy na pół litra mleka? Nie za dużo? Przecieź to sama chemia.
@ karola
dnia 11.06.2017, 11:57. Identyfikator użytkownika: VTK4OLdHfqWx
Ocena
komentarza:
-7
Zawsze możesz zrobić sobie swój budyń :)
@ maja
dnia 11.06.2017, 14:54. Identyfikator użytkownika: dTfy9GuOhy7y
Ocena
komentarza:
6
kącik kulinarny kuleje
jeden przepis na miesiąc to trochę słabo
@ mloda
dnia 11.06.2017, 21:06. Identyfikator użytkownika: G0NU8iho0qN4
Ocena
komentarza:
-7
Ale aie czepiacie o matko.moze ktos poda swoj przepis i nie ma problemu
@ maja
dnia 12.06.2017, 23:59. Identyfikator użytkownika: bYcBhaHE7Bxy
Ocena
komentarza:
4
mloda ale to jest kącik w którym administrator portalu dodaje przepisy a nie czytelnicy
@ mloda
dnia 14.06.2017, 23:04. Identyfikator użytkownika: 4QpUintV3qCV
Ocena
komentarza:
-1
No to wyslac do administratora swoj przepis
Dodaj komentarz Jeżeli chcesz, aby Twój nick był wyróżniony żółtym kolorem, po prostu zaloguj się w panelu logowania po prawej stronie
⇓ ⇓ ⇓ Powiększ pole komentarza ⇓ ⇓ ⇓

Zasady komentowania

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

  • Hubal - bohater niezłomny

     

    „Hubal” to niezwykle barwna postać, która głęboko zakotwiczyła
    w świadomości Polaków. W tym roku mija 120 lat od chwili, w której Henryk Dobrzański przyszedł na świat.

  • Salon Optyczny "Twój Optyk" zaprasza na letnią promocję

     

    Zapraszamy Państwa serdecznie do skorzystania z najnowszych promocji które aktualnie są dostępne w Salonie Optycznym "Twój Optyk".

  • Michał Szpak wraca do Jasła ze swoim show… i tłumami fanów

     

    Jaślanie odliczają już godziny do tegorocznych Dni Jasła. Sobotnią gwiazdą imprezy będzie artysta, którego kariera w ostatnim czasie rozwija się z dużym impetem. Aby zobaczyć za scenie Michała Szpaka do Jasła przyjadą jego fani z całej Polski.

  • Pierogi ze szpinakiem wracają do "Wojtka"

     

    W barze "Wojtek" znów można delektować się niepowtarzalnym smakiem pierogów ze szpinakiem!

  • Ekshumowano ciało Stanisława Zająca

    Jak podaje serwis informacyjny rmf24.pl dziś w nocy przeprowadzona została ekshumacja ciała senatora Stanisława Zająca.

  • Jak oszczędzać kupując w sieci?

     

    Zakupy w Internecie to nie tylko oszczędność czasu, lecz także pieniędzy. Nie ruszając się z miejsca w łatwy sposób znajdziemy w sieci interesujące nas produkty, sprawdzimy opinie o nich  i co najważniejsze porównamy ich ceny. Oszczędzać możemy między innymi dzięki korzystaniu z kodów rabatowych.

  • Michał Szpak jurorem w „The Voice of Poland”!

    Michał Szpak zostanie trenerem i jurorem w ósmej edycji programu „The Voice of Poland”do czego przyznał się oficjalnie na swoim oficjalnym profilu facebook'owym. Piosenkarz zastąpi Natalię Kukulską. 

  • Uważajcie na błędy agentów!

    Wystarczy dwóch Piotrów Kędziorów mieszkających w jednej miejscowości, ubezpieczających pojazdy u tego samego ubezpieczyciela, aby mieć do czynienia z błędem, który może spędzać sen z powiek. 

  • Na Dniach Jasła wystąpią Szpak i Wilki

    Przed nami czerwiec! Miesiąc, który od zawsze kojarzy się nam - jaślanom z Dniami Jasła. W tym roku na scenie staną gwiazdy rock'a i popu! Sprawdź jakie jeszcze atrakcje przygotowali dla nas organizatorzy tej dwudniowej imprezy.

Panel Logowania

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Nadawca (opcjonalnie):Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: redakcja@jaslo4u.pl
Telefonicznie: 508 766 105