Chrupiący deser z płatków
Po wielkanocnych słodkich masach, przekładańcach, babkach, mazurkach i innych słodkich delicjach mamy dla naszych internautów, którzy lubią eksperymentować w kuchni coś równie pysznego, jednak trochę mniej czasochłonnego i bardziej lekkiego…
Chrupiący deser
z płatków
2 szklanki płatków owsianych,
3 jajka,
łyżka proszku do pieczenia,
2 szklanki śmietanki,
2 łyżki cukru,
olejek migdałowy,
masło do formy.
Wykonanie:
Na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) wsypać płatki i smażyć cały czas mieszając – na małym ogniu – aż zrobią się złociste. Wystudzić.
Żółtka wlać do miseczki, dodać śmietankę i dokładnie roztrzepać. Wsypać płatki, dodać cukier, proszek do pieczenia i olejek migdałowy. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie mieszając połączyć z wcześniej wykonaną masą.
Ciasto przełożyć do nagrzanej formy, wysmarowanej wcześniej masłem. Ciasto piec 20 do 25 minut w temperaturze
Jaslo4u.pl życzy wszystkim smakoszom swojego kącika z przepisami SMACZNEGO!!!