Korzystając z portalu Jaslo4u.pl wyrażasz zgodę na użytkowanie mechanizmu plików cookie. Mechanizm ten ma na celu zapewnienie prawidłowego funkcjonowania portalu Jaslo4u.pl. Korzystając ze strony akceptujesz Politykę Prywatności portalu Jasło4u.pl
Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Jaslo4u.pl - Jasło dla Ciebie

Ciasto z suszonymi śliwkami z polewą

7

Jeśli nie macie jeszcze pomysłu, na „coś” słodkiego na święta, Manuela ma dla was ciekawą i bardzo smaczną propozycję. Ciasto z suszonymi śliwkami z polewą czekoladową sprawi, że zjesz nie jeden kawałek...

Składniki na biszkopt:

1 margaryna

1 szklanka cukru

4 żółtka ( z białek ubić pianę)

6 łyżek mąki

3 łyżeczki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Margarynę należy utrzeć z cukrem na puch, do niej dodać po jednym żółtku, następnie mąkę, proszek i kakao. Na koniec dokładamy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto na biszkopt wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 45 min w 170 stopniach Celsjusza.

Składniki na masę:

3 jajka

9 łyżek cukru

1 gorzka czekolada

2 łyżeczki mleka

1 i ½ margaryny palmy

Wykonanie:

Jajka z cukrem ubijamy na parze około 10 min na puch. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z mlekiem. W makutrze zaś rozetrzeć należy margarynę, do niej dodać krem ubity na parze oraz czekoladę.

Dodatkowo około 40 dag śliwek kalifornijskich trzeba pokroić w paski i namoczyć w alkoholu na około 1 godz. Po tym czasie śliwki odsączamy przez sitko.

Polewa czekoladowa:

2 czekolady mleczne

2-3 łyżki mleka

Wykonanie:

Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej.

Na wystygnięty biszkopt wylewamy masę, a na wierzch kładziemy śliwki z polewą czekoladową. Ciasto wkładamy do lodówki na blisko 2 godz.

Smacznego !

Manuela Misiołek Jurusik

Napisany dnia: 10.04.2017, 14:29

Komentarze Czytelników:

Dodaj komentarz Widok:
1
@ mloda
dnia 20.04.2017, 17:23 · Zgłoś
Nikt nie ma.wplywu na pania ktora to pisala,mogla napisac ciasto ucierane,nie biszkopt i nie bylo by klopoty
Odpowiedz
-7
@ mloda
dnia 13.04.2017, 19:53 · Zgłoś
Pieklam to ciasto z margaryna i jest bardzo dobre a w ciescie biszkoptowym
Wlasnie chodzi o to zeby bylo mocno wilgotne.
Odpowiedz
10
@ viana
dnia 19.04.2017, 17:00 · Zgłoś
w cieście biszkoptowym chodzi o to by było puszyste i delikatne dlatego można dodać do niego trochę rozpuszczonego masła lub oleju by nie było suche

w przepisie jest ciasto ucierane- zwarte i wilgotne, na pewno nie biszkopt
Odpowiedz
13
@ Laurka
dnia 13.04.2017, 09:23 · Zgłoś
Z kostką margaryny to nei biszkopt, a ciasto ucierane. Ja z przepisu na "biszkopt" wyrzuciłabym tę margarynę, a dodała np jedną łyżkę oleju, żeby się nie kleiło do blaszki. Będzie lżej.
Odpowiedz
-7
@ mloda
dnia 12.04.2017, 17:55 · Zgłoś
Najpierw trzeba upiec i sprobowac a potem krytyka...
Odpowiedz
10
@ roky
dnia 12.04.2017, 22:17 · Zgłoś
jakby nie było to najpierw jemy oczami a wykonanie do najpiękniejszych nie należy
poza tym ta margaryna, nie można było użyć masła na pewno byłoby smaczniej
Odpowiedz
8
@ roky
dnia 10.04.2017, 14:56 · Zgłoś
jeśli estetyka wykonania oddaje smak to nie bardzo mam na nie ochotę
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Piszesz jako:

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: [email protected]
Telefonicznie: 508 772 657