Korzystając z portalu Jaslo4u.pl wyrażasz zgodę na użytkowanie mechanizmu plików cookie. Mechanizm ten ma na celu zapewnienie prawidłowego funkcjonowania portalu Jaslo4u.pl. Korzystając ze strony akceptujesz Politykę Prywatności portalu Jasło4u.pl
Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Jaslo4u.pl - Jasło dla Ciebie

Czekoladowe ciasto z cukinii

24

Macie za dużo cukinii i nie wiecie co z nią zrobić? Manuela ma dla Was słodką propozycję na bardzo prosty czekoladowy deser! 

Składniki:

2 1/2 szklanki mąki tortowej

1/2 szklanki kakao

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

2 jajka

100 g czekolady deserowej

1/2 szklanki oleju

1 szklanka cukru

1 łyżeczka olejku śmietankowego lub waniliowego

50 dag cukinii

3/4 szklanki kawy rozpuszczalnej zrobionej z 2,3 łyżeczek kawy

Wykonanie:

Cukinię należy zszatkować na tarce, zalać wrząca kawą i odstawić na około 20 min. W misce połączyć suche składniki oprócz cukru. W drugiej misce połączyć mokre składniki tzn. olej, jajka, olejek waniliowy oraz cukier i wymieszać drewnianą łyżką. Cukinię odsączyć z kawy i połączyć z mokrymi składnikami. Partiami dokładać suche składniki i wymieszać. Na koniec dodać pokrojoną czekoladę i wylać na natłuszczoną, wyłożoną papierem blachę do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza na włączonej funkcji piekarnika góra-dół.

Smacznego!

Manuela Misiołek Jurusik

Napisany dnia: 07.08.2017, 11:54

Komentarze Czytelników:

Dodaj komentarz Widok:
4
@ z zeszytu babci
dnia 11.12.2017, 13:45 · Zgłoś
AMONIACZKI

składniki;

1kg.mąki pszennej,1 kostka margaryny,pół kostki masła,pół kostki smalcu,cukier waniliowy,1 szkl.cukru kryształu,2 jajka,2 żółtka,,1 szkl.kwaśnej śmietany,1i 1/2 łyżki amoniaku.

Mąkę,cukier wymieszać,następnie do mąki z cukrem zetrzeć tłuszcz na tarce o dużych oczkach,wbić jajka i żółtka,dodać amoniak rozrobiony ze śmietaną i wyrobić ciasto.
Ciasto rozwałkować na 1/2 cm .Foremkami wykrawać ciasteczka,posmarować roztrzepanym białkiem,posypać grubym cukrem kryształem, piec w temp.ok 160 st.na złoty kolor.
Ciasteczka są wyjątkowo kruche.
Odpowiedz
4
@ Ja
dnia 30.11.2017, 16:07 · Zgłoś
Może jakis świąteczny przepis by ktoś podał.
Odpowiedz
4
@ Mloda
dnia 30.11.2017, 16:45 · Zgłoś
Ciezko Pani Ilonie cokolwiek napisac.
Odpowiedz
3
@ helga
dnia 24.08.2017, 18:23 · Zgłoś
tak moze byc i taki placek jest tym czasie wspanialy
Odpowiedz
3
@ manuela
dnia 24.08.2017, 22:09 · Zgłoś
Jakis kontakt bo nie bede publicznie pisac przepisu
Odpowiedz
3
@ helga
dnia 24.08.2017, 15:57 · Zgłoś
ja jestem zdana na pania abede chwalic pania do gosci od kogo mam te zdolnosci
Odpowiedz
1
@ manuela
dnia 24.08.2017, 17:41 · Zgłoś
Prosze mnie na fb poszukac to cos pomoge
Odpowiedz
2
@ manuela
dnia 24.08.2017, 17:44 · Zgłoś
Teraz jest sezon na sliwki wiec moze cos ze sliwkami
Odpowiedz
3
@ helga
dnia 22.08.2017, 17:48 · Zgłoś
mam teraz uroczystosc w domu ichce zaskoczyc gosci dobrym plackiem wiec prosze o przepis z gory dziekuje
Odpowiedz
3
@ manuela
dnia 23.08.2017, 22:03 · Zgłoś
Jaki placek konkretnie. Moge cos podpowiedziec
zapraszam na fb
Odpowiedz
4
@ helga
dnia 21.08.2017, 13:19 · Zgłoś
bardzo dobry jest ten placek prosze znowu o inny
Odpowiedz
5
@ manuela
dnia 21.08.2017, 13:32 · Zgłoś
Ciesze sje ze smakowal
Odpowiedz
6
@ kasia
dnia 18.08.2017, 01:05 · Zgłoś
Pyszny jest pasztet z cukini. Ja ścieram cukinię na tarku, dodaję jajko, starty żółty ser, tartą bułkę i przyprawy i piekę jak normalny pasztet tylko dużo krócej. Pokecam, pyszna, dietetyczna przekąska.
Odpowiedz
4
@ karola
dnia 18.08.2017, 14:50 · Zgłoś
Tez moze byc smaczne
Odpowiedz
4
@ manuela
dnia 18.08.2017, 20:12 · Zgłoś
Mozna te zrobic buleczki drozdzowe z farszem
z cukini.pyszne sa
Odpowiedz
3
@ karola
dnia 13.08.2017, 02:50 · Zgłoś
Taka w zalewie musztardowej robiłam ale tego ala ananas to nie
Odpowiedz
7
@ mmm
dnia 12.08.2017, 21:08 · Zgłoś
Z nadmiaru cukini można też zrobić cukinię a la ananas.Do słoiczka a w zimie np.do placka. Lub zakisić jak ogórki,też dobra.
Odpowiedz
4
@ karola do manueli
dnia 12.08.2017, 14:43 · Zgłoś
A jakas sałatkę do sloiczka z cukini masz jakiś fajny przepis?
Odpowiedz
5
@ manuela
dnia 12.08.2017, 22:02 · Zgłoś
Tak tak mam moge podac ale to moze nie przez portal
Odpowiedz
4
@ Ciastozerca
dnia 10.08.2017, 08:19 · Zgłoś
Jak długo piec? Czym można zastąpić kawę? :)
Odpowiedz
4
@ manuela
dnia 10.08.2017, 12:40 · Zgłoś
Piec 60 minut w 160°C lub do suchego patyczke. Ja robilam tylko z kawa rozpuszczalna. Ale mozesz sprobowac tez zrobic z esencja.z mocnej herbaty.
Odpowiedz
5
@ mm
dnia 27.10.2017, 21:14 · Zgłoś
może już czas na nowy przepis?
Odpowiedz
8
@ Cała ja
dnia 07.08.2017, 21:52 · Zgłoś
Och wreszcie nowy przepis, brzoskwiniami się już nam odbijało
Odpowiedz
4
@ karola
dnia 07.08.2017, 13:30 · Zgłoś
No no można i tak
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Piszesz jako:

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: [email protected]
Telefonicznie: 508 772 657