Czekoladowe ciasto z cukinii
Macie za dużo cukinii i nie wiecie co z nią zrobić? Manuela ma dla Was słodką propozycję na bardzo prosty czekoladowy deser!
Składniki:
2 1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki kakao
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 jajka
100 g czekolady deserowej
1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru
1 łyżeczka olejku śmietankowego lub waniliowego
50 dag cukinii
3/4 szklanki kawy rozpuszczalnej zrobionej z 2,3 łyżeczek kawy
Wykonanie:
Cukinię należy zszatkować na tarce, zalać wrząca kawą i odstawić na około 20 min. W misce połączyć suche składniki oprócz cukru. W drugiej misce połączyć mokre składniki tzn. olej, jajka, olejek waniliowy oraz cukier i wymieszać drewnianą łyżką. Cukinię odsączyć z kawy i połączyć z mokrymi składnikami. Partiami dokładać suche składniki i wymieszać. Na koniec dodać pokrojoną czekoladę i wylać na natłuszczoną, wyłożoną papierem blachę do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza na włączonej funkcji piekarnika góra-dół.
Smacznego!
Manuela Misiołek Jurusik