Korzystając z portalu Jaslo4u.pl wyrażasz zgodę na użytkowanie mechanizmu plików cookie. Mechanizm ten ma na celu zapewnienie prawidłowego funkcjonowania portalu Jaslo4u.pl. Korzystając ze strony akceptujesz Politykę Prywatności portalu Jasło4u.pl
Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Jaslo4u.pl - Jasło dla Ciebie

Filet z karpia otulony boczkiem, ze świąteczną kapustą z grzybami z dodatkiem sosu piernikowego

3

Mamy dla Państwa kolejne danie w naszym kąciku kulinarnym. Święta zbliżają się wielkimi krokami a więc i danie będzie do nich nawiązywać. Zaprezentujemy Państwu karpia w dość ciekawej odsłonie.

Po wielu rozmowach z naszymi gośćmi wiemy, że karp bywa podawany w Święta bez entuzjazmu i nieraz jest zastępowany innymi rybami. Mamy nadzieję, że karp w naszej interpretacji przypadnie Państwu do gustu. Wbrew pozorom danie jest bardzo proste w przygotowaniu.

Już w przyszłym tygodniu zamieścimy przepis na pyszny piernik świąteczny.

Oto i karp:


Filet z karpia otulony boczkiem i podany ze świąteczną kapustą z grzybami z dodatkiem sosu piernikowego.

Składniki na 4 porcje:

4 filety z karpia, każdy po około 150 g
12 cienkich plastrów wędzonego boczku
800 g kiszonej kapusty
30 g borowików suszonych
1 cebula
1 cytryna
sól, pieprz, olej, masło, tymianek, rozmaryn, liście laurowe, ziele angielskie

Przygotowanie karpia:

Filety należy oczyścić oraz usunąć ości i łuski a następnie umyć i osuszyć.

Później rybę przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem a następnie skrapiamy sokiem z cytryny i smarujemy olejem.

Tak przyprawione filety odstawiamy na około godzinę.

Po tym czasie owijamy filety plastrami boczku (2-3 plastry na jedną porcję) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15 minut.

Przygotowanie kapusty:

Borowiki trzeba moczyć w wodzie przez około godzinę a następnie gotować w tej samej wodzie przez około pół godziny.

Kapustę należy obgotować i odcedzić zostawiając trochę wody z gotowania.

Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażamy na maśle aż osiągnie złoty kolor.

Ugotowane borowiki i cebulę dodajemy do kapusty nie zapominając o liściu laurowym i zielu angielskim.

Wszystko gotujemy przez około dziesięć minut często mieszając. Na końcu dodajemy sól i pieprz do smaku.

To wszystko można podczas gotowania podlewać bulionem, jeśli smak jest zbyt wyrazisty lub wodą z gotowania kapusty jeśli smak jest zbyt łagodny.

Składniki na sos:

50 g piernika bez dodatków
1 cebula
2 ząbki czosnku
kilka suszonych śliwek
200 ml wytrawnego czerwonego wina
200 ml bulionu warzywnego
1 łyżka miodu
2 łyżki masła
sok z cytryny, sól, biały pieprz

Przygotowanie sosu:

Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle aż osiągną złoty kolor. Następnie dodajemy pokruszony piernik, śliwki i miód.

To wszystko zalewamy winem i bulionem i gotujemy przez około 10 minut.

Później sos miksujemy i przecieramy przez sitko a następnie przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Na końcu dodajemy łyżkę masła i mieszamy do jego rozpuszczenia.

SMACZNEGO !

Napisany dnia: 16.12.2011, 20:07

Komentarze Czytelników:

Dodaj komentarz Widok:
0
@ Zocha
dnia 22.12.2011, 08:35 · Zgłoś
To nie danie wigilijne bo z boczkiem he he
Odpowiedz
0
@ Kittie
dnia 19.12.2011, 21:29 · Zgłoś
Naprawdę ciekawe choć rzeczywiście nie lubię karpia :-( Łososia wolę albo halibuta :-)
Odpowiedz
0
@ Żarłoczek
dnia 18.12.2011, 12:16 · Zgłoś
Niezłe :)
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Piszesz jako:

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: [email protected]
Telefonicznie: 508 772 657