Filet z karpia otulony boczkiem, ze świąteczną kapustą z grzybami z dodatkiem sosu piernikowego
Mamy dla Państwa kolejne danie w naszym kąciku kulinarnym. Święta zbliżają się wielkimi krokami a więc i danie będzie do nich nawiązywać. Zaprezentujemy Państwu karpia w dość ciekawej odsłonie.
Po wielu rozmowach z naszymi gośćmi wiemy, że karp bywa podawany w Święta bez entuzjazmu i nieraz jest zastępowany innymi rybami. Mamy nadzieję, że karp w naszej interpretacji przypadnie Państwu do gustu. Wbrew pozorom danie jest bardzo proste w przygotowaniu.
Już w przyszłym tygodniu zamieścimy przepis na pyszny piernik świąteczny.
Oto i karp:
Filet z karpia otulony boczkiem i podany ze świąteczną kapustą z grzybami z dodatkiem sosu piernikowego.
Składniki na 4 porcje:
4 filety z karpia, każdy po około 150 g
12 cienkich plastrów wędzonego boczku
800 g kiszonej kapusty
30 g borowików suszonych
1 cebula
1 cytryna
sól, pieprz, olej, masło, tymianek, rozmaryn, liście laurowe, ziele angielskie
Przygotowanie karpia:
Filety należy oczyścić oraz usunąć ości i łuski a następnie umyć i osuszyć.
Później rybę przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem a następnie skrapiamy sokiem z cytryny i smarujemy olejem.
Tak przyprawione filety odstawiamy na około godzinę.
Po tym czasie owijamy filety plastrami boczku (2-3 plastry na jedną porcję) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15 minut.
Przygotowanie kapusty:
Borowiki trzeba moczyć w wodzie przez około godzinę a następnie gotować w tej samej wodzie przez około pół godziny.
Kapustę należy obgotować i odcedzić zostawiając trochę wody z gotowania.
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażamy na maśle aż osiągnie złoty kolor.
Ugotowane borowiki i cebulę dodajemy do kapusty nie zapominając o liściu laurowym i zielu angielskim.
Wszystko gotujemy przez około dziesięć minut często mieszając. Na końcu dodajemy sól i pieprz do smaku.
To wszystko można podczas gotowania podlewać bulionem, jeśli smak jest zbyt wyrazisty lub wodą z gotowania kapusty jeśli smak jest zbyt łagodny.
Składniki na sos:
50 g piernika bez dodatków
1 cebula
2 ząbki czosnku
kilka suszonych śliwek
200 ml wytrawnego czerwonego wina
200 ml bulionu warzywnego
1 łyżka miodu
2 łyżki masła
sok z cytryny, sól, biały pieprz
Przygotowanie sosu:
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle aż osiągną złoty kolor. Następnie dodajemy pokruszony piernik, śliwki i miód.
To wszystko zalewamy winem i bulionem i gotujemy przez około 10 minut.
Później sos miksujemy i przecieramy przez sitko a następnie przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Na końcu dodajemy łyżkę masła i mieszamy do jego rozpuszczenia.
SMACZNEGO !