Strona główna

Gofry – przysmak bez granic

10
Napisany dnia: 24.07.2014, 10:17 , Tagi: Brak

Gofry, podobnie jak lody, kojarzą się głównie z wakacjami. Dzięki temu, że przygotowuje się je z łatwo dostępnych składników, są bardzo popularne na całym świecie. W różnych krajach możemy spotkać odmienne rodzaje tych chrupiących wafelków.

 

Gofry kupowane w budce przy plaży lub promenadzie stanowią nieodłączny element letniego wypoczynku. W cukierniach i kawiarniach serwowane są przez cały rok. Posiadacze gofrownicy mogą również przygotować je samodzielnie we własnej kuchni.

Wieloletnia historia

Pierwsze wafle pojawiły się w okresie średniowiecza. Początkowo wytwarzane były wyłącznie jako hostie przeznaczone do celów sakralnych. W późniejszym czasie na terenie dzisiejszej Francji i krajów Beneluksu uchodziły za ekskluzywne danie, którym delektowały się elity. U progu XVIII wieku, do grona producentów tego przysmaku dołączyły Niemcy, a gofry stawały się coraz powszechniej dostępnym łakociem. Zwiększenie upraw buraka cukrowego, spowodowało, że znacznie rozwinął się rynek słodyczy, przez co wafle wyraźnie straciły na popularności. Sympatię konsumentów odzyskały dopiero w latach 60. XX wieku, gdy belgijski restaurator Maurice Vermersch przekonał do nich Amerykanów. Ostatnie 50 lat to czas, kiedy niezmiennie znajdują się w czołówce najbardziej lubianych smakołyków. Ponadto cukiernicy systematycznie proponują ich nowe odmiany oraz rozmaite – często egzotyczne – dodatki. Ta ewolucja spowodowała, że obecnie w każdym miejscu na świecie możemy znaleźć chrupiące gofry o niepowtarzalnym smaku.

Przysmak całego świata

Śmiało można powiedzieć, że ile krajów, tyle rodzajów gofrów. Najpopularniejsze są wafle określane jako belgijskie. Warto jednak wiedzieć, że pod tą nazwą kryje się kilka ich odmian. Dla przykładu, bardzo słodkie i miękkie gofry z Liege charakteryzują się nieregularnym, postrzępionym kształtem. Z kolei brukselskie są bardziej chrupiące i posiadają bardzo duże kieszonki. Nazwa „gofry belgijskie” została wprowadzona w Stanach Zjednoczonych w celu odróżnienia ich od tradycyjnych wafli amerykańskich, które zamiast z ciasta drożdżowego pieczone są na bazie masy naleśnikowej. Z kolei gofry serwowane w Skandynawii mają charakterystyczny kształt serduszek. Co ciekawe, w Hongkongu dzieli się je na ćwiartki, a następnie składa w półkola. Taki sposób ich podania ma ułatwić spożycie konsumentowi, ponieważ sprzedawane są zwykle przez ulicznych handlarzy.

Szeroki wachlarz dodatków

Warto pamiętać, że gofry to nie tylko dobrze przyrządzone ciasto. Równie istotny jest dobór produktów, z którymi je serwujemy. Najczęściej podawane są z bitą śmietaną, dżemem, owocami lub frużeliną. Paleta specjałów, których można użyć jest jednak o wiele szersza. Dla przykładu do wafli z Liege stosuje się karmel, wanilię i cynamon, a brukselskie oblewane są musem czekoladowym. Amerykanie często dodają syrop klonowy lub miód. W gofrach typu „Hongkong” znajdziemy m.in. masło orzechowe. Należy pamiętać, że przygotowując je samodzielnie, można sięgnąć pod dowolne dodatki. Owoce, pokruszone orzechy włoskie lub laskowe to zaledwie kilka z wielu propozycji. Świeże produkty warto połączyć z bakaliami. W ten sposób zyskamy nie tylko wyjątkowy smak, ale także przekąskę bogatą w składniki odżywcze.

Głównym powodem, dla którego gofry są tak popularne jest wyjątkowy smak. Ponadto prostota ich przygotowania oraz możliwość doboru różnorodnych dodatków sprawiają, że każdy ma szansę stworzyć własną odmianę tego chrupiącego specjału.

Źródło: ROS-SWEET Sp. z o.o. http://www.orzechy.pl

Komentarze Czytelników:
Aby ocenić dany komentarz, wystarczy kliknąć na ikonkę "+" lub "-" w prawym górnym rogu każdego komentarza.
Dodaj nowy komentarz Wybierz sposób wyświetlania komentarzy:
@ j...
dnia 24.07.2014, 12:47. Identyfikator użytkownika: QTwAZ7pdhMy1
Ocena
komentarza:
38
Co to ma byc? Bajka o gofrach czy kacik kulinarny z przepisami?
@ Janka
dnia 01.08.2014, 09:53. Identyfikator użytkownika: YI1GCGqjnoPZ
Ocena
komentarza:
19
Po prostu ktoś tylko zapomniał podać przepis ... Czekamy
@ S.T.
dnia 04.08.2014, 21:23. Identyfikator użytkownika: 31AL91jWph1i
Ocena
komentarza:
7
Dziękuję za "przepis "na gofry!
@ S.T.
dnia 04.08.2014, 21:26. Identyfikator użytkownika: 31AL91jWph1i
Ocena
komentarza:
12
2szkl.maki, 2 jaja,2 szkl.mleka. 1 łyżeczka proszku do pieczenia -- zmiksowac i piec w gofrownicy.Wyręczaam "autorke" tych wypocin j/w
@ Zocha
dnia 20.08.2014, 06:36. Identyfikator użytkownika: nqSOFIuziqH3
Ocena
komentarza:
-2
A te gofry to bez cukru???
@ majka
dnia 14.10.2014, 19:26. Identyfikator użytkownika: ORhmTbxgUORt
Ocena
komentarza:
2
och zapomnieliscie ze piana z bialek to najwazniejszy skladnik a do tego jeszcze olej najpieerw 1 szkl mleka 2 szkl maki 3 zoltka ciupke sol 2 lyzki oleju na koniec dobrze ubita piana i lekko wymieszana prosze pisac czy wyszly
@ mikkaa
dnia 11.11.2014, 14:25. Identyfikator użytkownika: l35AqdnxNxs2
Ocena
komentarza:
7
Czy na gofrach zakończył się kącik kulinarny?
@ Jaslanka
dnia 10.12.2014, 20:04. Identyfikator użytkownika: gbsMlPniG3Lh
Ocena
komentarza:
6
jak długo jeszcze ten przepis będzie juz mi odbija się tymi goframi
@ Jaslanka
dnia 11.12.2014, 22:05. Identyfikator użytkownika: gbsMlPniG3Lh
Ocena
komentarza:
6
kto odpowiada za przepisy kulinarne na tym portalu zwolnic GO
@ Ja
dnia 18.12.2014, 10:11. Identyfikator użytkownika: jh41g0jYQt1a
Ocena
komentarza:
6
Wstyd ,aby prawie pól roku był jeden durny przepis! Ktoś kto za to odpowiada to chyba w innym świecie żyje!!!
Dodaj komentarz Jeżeli chcesz, aby Twój nick był wyróżniony żółtym kolorem, po prostu zaloguj się w panelu logowania po prawej stronie
⇓ ⇓ ⇓ Powiększ pole komentarza ⇓ ⇓ ⇓

Zasady komentowania

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

  • Konserwacja samochodu, czy warto?

     

    Prawdą jest, że kierowcy nie przepadają za zimą. Nie lubią jej również nasze samochody. Trudne warunki mocno dają się we znaki wszystkim pojazdom poruszającym się po polskich drogach. Korozja jest prawdziwą zmorą właścicieli samochodów. Czy można z nią skutecznie walczyć? Oczywiście, że tak!

  • Konkurs na dyrektora szpitala coraz bliżej

    Rada Powiatu w Jaśle wybrała dziś skład komisji, której zadaniem będzie przeprowadzenie postępowania konkursowego na stanowisko dyrektora Szpitala Specjalistycznego w Jaśle. To nie Zarząd Powiatu zatem, jak liczyły na to władze powiatowe zdecyduje o tym, kto zasiądzie w komisji. Wojewoda podkarpacki uchyliła uchwałę w tej materii podjętą przez radę w lutym.

  • Miasto ma w planach budowę mostu

    Władze miasta będą ubiegać się o dofinansowanie na realizację wieloletniego zadania związanego z budową nowej przeprawy mostowej przez rzekę Wisłokę łączącej tereny przemysłowe na osiedlu Gamrat z drogą krajową na ul. Krakowskiej w Jaśle. 

  • Sędzi Anna Maria Wesołowska w ramach kampanii „Ty decydujesz”

    Mądra, wyrozumiała i niezwykle charyzmatycza – tak pokrótce można opisać najsłynniejszą sędzię w Polsce. Na zaproszenie Urzędu Miasta w Jaśle, Straży Miejskiej w Jaśle oraz Zakładu Karnego w Jaśle gościła obecnie najbardziej rozpoznawalna sędzia – Anna Maria Wesołowska...

  • Janusz Pacher kieruje pracą PUP w Jaśle

    Od wtorku obowiązki dyrektora Powiatowego Urzędu Pracy w Jaśle pełni Janusz Pacher. Zmiany podyktowane są ponad dwumiesięczną absencją dyrektora Dariusza Uliasza, który obecnie przebywa na zwolnieniu chorobowym.

  • Chcesz złożyć Twój e-PIT? Zobacz, jakie to proste

     

    Na podatników, rozliczających się na formularzach PIT- 37 i PIT- 38 czekają w tym roku spore ułatwienia.  W ramach wdrażanej usługi Twój e-PIT podatnik nie będzie musiał składać żadnego wniosku ani przynosić dokumentów do urzędu skarbowego.

  • Bądź świadoma, dbaj o siebie – przypominają specjalistki

    W bezpłatnych warsztatach pt. „Babskie Sprawy” uczestniczyło blisko 40 kobiet w różnym wieku. Spotkanie prowadzone było przez Justynę Czerkiewicz, fizjoterapeutkę uroginekologiczną oraz Małgorzatę Bubę, położną i Certyfikowaną Doradczynię Laktacyjną...

  • W maju 5. Nocna Jazda Ratowników. Tym razem dla ratownika medycznego Grzegorza

     

    5. edycja Nocnej Jazdy Ratowników odbędzie się w sobotę, 18 maja 2019 r w Jedliczu. Jest to wielka akcja charytatywna organizowana przez portal Krosno112.pl i OSP Dobieszyn, która łączy służby ratownicze z całej Polski. W tym roku celem imprezy jest wsparcie krośnieńskiego ratownika medycznego Grzegorza Karasia, który doznał rozległego udaru i potrzebuje funduszy na rehabilitację.

Panel Logowania

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Nadawca (opcjonalnie):Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: redakcja@jaslo4u.pl
Telefonicznie: 508 766 105