Strona główna

Honorowi Obywatele Miasta Jasła

18
Napisany dnia: 27.03.2012, 21:50 , Tagi: UM Jasło, Jasło, Andrzej Czernecki

Na sesji 26 marca br. Rada Miejska Jasła przyznała tytuły „Honorowych Obywateli Miasta Jasła” Jerzemu „Dudusiowi” Matuszkiewiczowi i Janowi Małkowi. Jerzy „Duduś” Matuszkiewicz został uhonorowany za wybitną osobowość artystyczną przyczyniającą się do wzrostu promocji Miasta Jasła w zakresie kultury, natomiast zasłużony dla miasta Jan Małek – pośmiertnie – za przyczynienie się do wzrostu promocji miasta w dziedzinie życia społecznego.

Jerzy „Duduś” Matuszkiewicz, urodzony w Jaśle w 1928 roku, jest pionierem powojennego ruchu jazzowego w Polsce, autorem muzyki do około 200 filmów fabularnych, seriali telewizyjnych, filmów krótkometrażowych i animowanych (m.in. do „Czterdziestolatka” i „Janosika”). Po wojnie przeprowadził się do Krakowa, gdzie zaczął grać na klarnecie, a następnie na saksofonie. W 1947 roku zaczął współpracować z big bandem Kazimierza Turowicza. Rok później założył „Jazz Club” przy krakowskim oddziale YMCA, a po rozwiązaniu organizacji wyjechał do Łodzi, gdzie rozpoczął studia filmowe. W 1954 roku odegrał ważną rolę przy organizacji „Zaduszek jazzowych” w Krakowie, których animatorem był Leopold Tyrmand.

Był także współzałożycielem grupy muzyków, nazwanej później „Melomani”. Matuszkiewicz jest autorem hejnału festiwalu, który po raz pierwszy wykonał solo na rozpoczęcie 40. Jazz Jamboree. Był m.in. jurorem konkursu Złota Tarka. W 2006 roku został odznaczony przez krakowski „Jazz Club” medalem Złoty Helikon oraz przez Karkowską „Piwnicę pod baranami” statuetką Baranka Jazzowego, a w 2008 roku otrzymał Złotego Fryderyka. W 1997 roku, w uznaniu wybitnych zasług dla kultury narodowej, został odznaczony przez prezydenta PR Aleksandra Kwaśniewskiego Krzyżem Komandorskim Orderu Odrodzenia Polski.

Jan Małek (1927-2011) był przez wiele lat niezwykle zaangażowanym działaczem społecznym. Przez trzy kadencje (1990-1994, 1994-1998, 1998-2002) był radnym Rady Miejskiej Jasła, a w latach 1992-2003 – przewodniczącym Zarządu Osiedla Hankówka, pracował w OSP, zainicjował m.in. budowę stadionu sportowego z zapleczem w Hankówce. Swoje życie zawodowe związał z mechanizacją rolnictwa. Przepracował w branży 47 lat, a będąc już na emeryturze dokumentował historię Hankówki: wykonywał szkice i rysunki miejsc oraz wydarzeń, opisywał życie codzienne, zwyczaje i obrzędy mieszkańców, chcąc utrwalić je dla przyszłych pokoleń. Jest współautorem książki „Hankówka” o charakterze monograficznym.

UM w Jaśle

Komentarze Czytelników:
Aby ocenić dany komentarz, wystarczy kliknąć na ikonkę "+" lub "-" w prawym górnym rogu każdego komentarza.
Dodaj nowy komentarz Wybierz sposób wyświetlania komentarzy:
@ CHORE PAŃSTWO!!!
dnia 27.03.2012, 22:26. Identyfikator użytkownika: DWf9fuEGhpAG
Ocena
komentarza:
10
W najnowszej historii Jasła tj . po roku 1990 - nie ma człowieka , który zasługiwałby na takie miano, gdyż od tego momentu sukcesywnie można zaobserwować spadek znaczenia zarówno gospodarczego,czy społecznego. Wiąże się z emigracją zarobkową " za chlebem" tysięcy wykształconych młodych ludzi, także z przyzwoleniem na likwidację wszystkich znaczących zakładów pracy {dających utrzymanie}, nie dając nic w zamian. Z czego się tu cieszyć, że stajemy się miastem emerytów i budżetówki w padającej w samouwielbienie...
@ PSIE ZLODZIEJE
dnia 28.03.2012, 05:13. Identyfikator użytkownika: RCnGQ3latJyb
Ocena
komentarza:
1
[komentarz zawierał obraźliwe treści]
@ bogusław
dnia 28.03.2012, 11:05. Identyfikator użytkownika: uWVCrLL9xWtm
Ocena
komentarza:
18
Jeśli nie znałeś śp. Jana Małka . Nie znałeś jego bezinteresowności i zaangażowania w rozwój Miasta Jasła w tym równiez Dzielnicy Hankówka to raczej nie obrażaj nikogo i nie ośmieszaj siebie. Znałem tego człowieka i wiem, że był szlachetny i bezinteresowny dlatego w swoim życiu niczego się niestety nie dorobił. Szanował innych i zdecydowana większość szanowała jego i jego działania, za które wystarczyło mu podziękowanie. Jeśli chodzi o Pana Jerzego Matuszkiewicza "Dudusia" to jego wkład w naszą nie tylko jasielską ale narodową kulturę jest naprawdę wielki. Jestem dumny z tego, że jest on JAŚLANINEM czy jak się mówiło dawniej Jaślakiem. Proponuję abyś poczytał ( poczytała) jakie osiągnięcia ma ten wspaniały skromny człowiek. Wyróżnianie ludzi choćby w sposób Honorowy Obywatel Miasta Jasła jest rzeczą wspaniałą bo w rzeczywistości nie pociąga za sobą żadnych wydatków z kasy miejskiej, równocześnie pokazuje, że oprócz rzeczy materialnych są ważne również a może przedewszystkim sprawy kultury i ducha a przy okazji również mońa mieć jako społeczność korzyści płynace z rozsławiania miasta. Nie samym chlebem i wykształceniem żyje człowiek. Zrobiono wspaniałą rzecz nadając taki tytuł jednemu zmarłemu- temu, który dbał o rzeczy związane z życiem i pięknem oraz wygodami mieszkańców oraz drugiego żyjącego, który jest naprawdę wielkim człowiekiem w dziedzinie kultury. Jeszcze n ie tak dawno nie wiedzieliśmy, że tenże Jerzy matuszkiewicz "Duduś" jest z naszego miasta podobnie jak nie wiedzieliśmy, że tyle utworów i muzyki do filmów stworzył :
- Alternatywy 4
- Barbara i Jan
- Czterdziestolatek
- Czterdziestolatek. 20 lat później|Czterdziestolatek 20 lat później]
- Dzieci z naszej szkoły
- Janosik serial telewizyjny| film Janosik]
- Kapitan Sowa na tropie
- Kolumbowie (serial telewizyjny)|Kolumbowie]]''
- Lato leśnych ludzi (serial_telewizyjny)|Lato leśnych ludzi]]''
- Pan na Żuławach
- Podróż za jeden uśmiech (serial telewizyjny)|Podróż za jeden uśmiech]
- Przygody psa Cywila
- Stawiam na Tolka Banana (serial telewizyjny)|Stawiam na Tolka Banana]
- Stawka większa niż życie
- Wojna domowa (serial telewizyjny)|Wojna domowa]
- Życie na gorąco (serial telewizyjny)|Życie na gorąco]
- Siedlisko (serial telewizyjny)
Wybrana filmografia (kompozytor)
[[Plik:Jerzy Matuszkiewicz.jpg|thumb|270px|Jerzy Matuszkiewicz]]
- Dwa żebra Adama]]'' ([[1963 w filmie|1963]])
- Małżeństwo z rozsądku (film)|Małżeństwo z rozsądku]]'' ([[1966 w filmie|1966]])
- Jak rozpętałem drugą wojnę światową]]'' ([[1969 w filmie|1969]])
- Raj na ziemi (film 1970)|Raj na ziemi]]'' (1970)
- Nie lubię poniedziałku ([[1971 w filmie|1971]])
- Poszukiwany, poszukiwana ([[1972 w filmie|1972]])
- Zaklęte rewiry ([[1975 w filmie|1975]])
- Palace Hotel ([[1977 w filmie|1977]])
- Słona róża ([[1982 w filmie|1982]])
- Wierna rzeka (film 1983) ([[1983 w filmie|1983]])
- Syzyfowe prace ([[2000 w filmie|2000]])
Piosenki skomponowane przez Jerzego Matuszkiewicza ==
- Ach to był szał gdy Duduś grał'' (sł. [[Wojciech Młynarski]])
- Ballada o siedmiu nożach'' (sł. [[Wojciech Młynarski]]; przed 1967)
- Czterdziestolatek i blaszany charleston'' (wraz z [[Tadeusz Prejzner]]; sł. [[Jan
Tadeusz Stanisławski]] i [[Andrzej Bianusz]]; wiązanka)
- Czterdzieści lat minęło (sł. [[Jan Tadeusz Stanisławski]]serial ''[[Czterdziestolatek]]'')
- Demokratyczny wyż (sł. [[Ludwik Jerzy Kern]]; serial ''Wojna domowa'')
- Dziewczyny z Komorowa (sł. [[Wojciech Młynarski]])
- Ile ja dopłacam? (sł. [[Wojciech Młynarski]])
- Ja jestem jedna wielka wada (sł. [[Ludwik Jerzy Kern]]; serial ''Wojna domowa'')
- Jeszcze w zielone gramy (sł. [[Wojciech Młynarski]])
- Łagodnie płynę w Twych ramionach (sł. [[Wojciech Młynarski]]; 1986)
- Mam ochotę na chwileczkę zapomnienia (sł. [[Wojciech Młynarski]]; 1981; z
repertuaru [[Hanna Banaszak|Hanny Banaszak]])
- Miłość złe humory ma (sł. [[Agnieszka Osiecka]]; film ''[[Małżeństwo z rozsądku
(film)|Małżeństwo z rozsądku]]'')
- Nie bądź taki Szybki Bill (sł. [[Ludwik Jerzy Kern]]; 1965; serial ''Wojna domowa'')
- Nie mam jasności w temacie Marioli (sł. [[Wojciech Młynarski]])
- Oni mają teraz życie (sł. [[Ludwik Jerzy Kern]]; 1965; serial ''Wojna domowa'')
- Panie Kowalski, panie Kwiatkowski (sł. [[Agnieszka Osiecka]]; film ''[[Małżeństwo z
rozsądku (film)|Małżeństwo z rozsądku]]'')
- Piosenka z przedmieścia (sł. [[Janusz Kondratowicz]]; ''"Nie dla mnie sznur
samochodów"''; z filmu ''Dwa żebra Adama''; wykonywana przez [[Mieczysław
Wojnicki|Mieczysława Wojnickiego]])
- Sam to wiesz (sł. [[Wojciech Młynarski]])
- Stawiam na Tolka Banana (sł. [[Adam Bahdaj]])
- Tak bardzo się zmienił świat (sł. [[Agnieszka Osiecka]]; film ''[[Małżeństwo z
rozsądku (film)|Małżeństwo z rozsądku]]'')
- Tak bym chciała kochać już'' (sł. [[Wojciech Młynarski]]; 1984)
- Tylko wróć'' (sł. [[Wojciech Młynarski]]; 1967; ''"tak mi źle, tak mi źle, tak mi
szaro"''; serial Wojna domowa'')
- W siną dal (sł. [[Jan Gałkowski]], [[Bogusław Choiński]])
- Wojna domowa (sł. [[Ludwik Jerzy Kern]]; czołówka serialu ''Wojna domowa'')
- Wszystko dla Mamy gdy mamy Dzień Mamy'' (sł. [[Wojciech Młynarski]]; 1965;
serial ''Wojna domowa'')
- Wyrzeźbiłem twoją twarz w powietrzu'' (sł. [[Agnieszka Osiecka]];
film ''[[Małżeństwo z rozsądku (film)|Małżeństwo z rozsądku]]'')
- Zabłyśnie dzień gdy uda mi się wszystko (sł. [[Wojciech Młynarski]])
- Zakochani są wśród nas (sł. [[Janusz Kondratowicz]])
- Ze szczęściem na ty (sł. [[Jacek Korczakowski]])
i inne nie wymienione.
Czy taki dorobek można nazwać niczym? Czy to nie ma wpływu na dorobek
zarówno gospodarczy jak też społeczny? Myślę, że zarówno moja jak też Twoja ocena są subiektywne ale napewno z mojej wypowiedzi nie płynie zazdrość oraz przekonanie, że mamona, wykształcenie i politykierstwo są rzeczami najważniejszymi. Gratulacje dla Pana Matuszkiewicza "Dudusia" i tradycyjnych 100 lat, a śp. Janowi Małkowi Niech Bóg Wszechmogący da Zbawienie.
@ jocie
dnia 28.03.2012, 14:51. Identyfikator użytkownika: hnY7dZ4CKZeh
Ocena
komentarza:
-17
wroc sie czlowieku do podstawowki jak tesknisz za wypracowaniami!!!
@ dragoness
dnia 28.03.2012, 15:47. Identyfikator użytkownika: aN1VuzSfIZF9
Ocena
komentarza:
12
Bogusław usiłował odchamić towarzystwo, ale niestety nie we wszystkich przypadkach mu się powiodlo.
@ jak
dnia 28.03.2012, 17:39. Identyfikator użytkownika: UhCdhO97ZK7T
Ocena
komentarza:
12
tego chamstwa i zbydlęcenia, które gości na tym forum nie da się zlikwidować. Pan Matuszkiewicz stworzył najpiękniejsze melodie do kultowych polskich seriali ale barany, które sie tu wypowiadają wolą słuchać biberów, rihan i innych pseudo gwiazdek tego współczesnego syfu nazywanego rynkiem muzycznym.
@ MR
dnia 29.03.2012, 13:12. Identyfikator użytkownika: ottWPIFLr1gw
Ocena
komentarza:
-1
Szczycicie się wszyscy P. Matuszkiewiczem i jego dorobkiem, a czy on szczyci się tym, że pochodzi z Jasła, wspomina kiedy o tym? Bo to że się urodził w Jaśle to przecież żadna jego zasługa, może jest mu to całkowicie obojętne albo nawet przeszkadza? I co on sam zrobił dla Jasła, żeby go tak honorować?
@ 123
dnia 27.03.2012, 22:38. Identyfikator użytkownika: Xk1BHgjdb4xx
Ocena
komentarza:
-8
to nie szpak? lo2
@ Student
dnia 28.03.2012, 00:37. Identyfikator użytkownika: CE06UHOCfMpo
Ocena
komentarza:
-3
Kolejny w kolejce jest Dyzio ^^
@ ~~
dnia 28.03.2012, 07:34. Identyfikator użytkownika: yAAQES8tRE2j
Ocena
komentarza:
-3
~Myślę, że tak wybitny znawca gaśnic w JDK powinien zostać honorowym strażakiem Jasła
@ mentor
dnia 28.03.2012, 07:53. Identyfikator użytkownika: 0Kw4nzvUgOa9
Ocena
komentarza:
-8
Śp. Staszek Zając powinien posmiertnie dostać ten tyt. Może to sie nie wszystkim spodoba, ale jedynie on na to zasługiwał.
@ Nikki
dnia 28.03.2012, 19:15. Identyfikator użytkownika: HQCPGRw919fy
Ocena
komentarza:
0
Ś.p. Stanisław Zając otrzymał tytuł Honorowego Obywatela Miasta Jasła jeszcze za życia.
@ .
dnia 28.03.2012, 11:04. Identyfikator użytkownika: 7qkEAIooMOQV
Ocena
komentarza:
14
Jerzy „Duduś” Matuszkiewicz w pełni zasługuje na ten tytuł. Jest jednym z nielicznych jaślan, którzy odnieśli sukces i zrobili karierę na ogólnopolskiej scenie.
@ ZIBI
dnia 28.03.2012, 11:28. Identyfikator użytkownika: lgs2hbbbNxR6
Ocena
komentarza:
8
A co takiego wielkiego dokonal śp. Zając Stanislaw ? Bo ja nie wiem.
@ jas
dnia 28.03.2012, 13:55. Identyfikator użytkownika: gkfhLfvyqTNr
Ocena
komentarza:
1
A Wiesiu Jajko to co-to pyszcz ???
@ jocie
dnia 28.03.2012, 14:54. Identyfikator użytkownika: hnY7dZ4CKZeh
Ocena
komentarza:
-1
a co to jest "pyszcz"???
@ miodek
dnia 28.03.2012, 16:39. Identyfikator użytkownika: azutOJY70Q6F
Ocena
komentarza:
2
to taki pryszcz dla sepleniących
@ ni
dnia 29.03.2012, 11:25. Identyfikator użytkownika: lgs2hbbbNxR6
Ocena
komentarza:
0
no no zgadzam sie
Dodaj komentarz Jeżeli chcesz, aby Twój nick był wyróżniony żółtym kolorem, po prostu zaloguj się w panelu logowania po prawej stronie
⇓ ⇓ ⇓ Powiększ pole komentarza ⇓ ⇓ ⇓

Zasady komentowania

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

  • Bogdan Rzońca „dwójką” na liście do PE

     

    Poseł na Sejm RP Bogdan Rzońca wystartuje w majowych wyborach do Parlamentu Europejskiego. Jaślanin otrzymał drugie miejsce na liście PiS.

  • Agrarny ambaras

    Rolnicy z powiatu jasielskiego żądają zatrzymania degradacji gruntów rolnych na terenie powiatu jasielskiego, spowodowanej zaprzestaniem użytkowania rolniczego, co w konsekwencji doprowadza do powstania „dzikich" zalesień. - My ponosimy z tego tytułu ogromne straty  – mówi wzburzony Piotr Kędzior, wiceprzewodniczący Rady Powiatu Podkarpackiej Izby Rolniczej w Jaśle.

  • W Nowym Żmigrodzie nie będzie karetki z lekarzem

    Od 1 kwietnia karetkę specjalistyczną w Nowym Żmigrodzie zastąpi karetka podstawowa. Nie pomogły apele samorządowców, którzy liczyli na to, że liczne argumenty przemawiające za funkcjonowaniem ambulansu z lekarzem wpłyną na decyzję wojewody podkarpackiego.

  • Studia podyplomowe

     

    Niepubliczna placówka doskonalenia PROTOTO we Wrocławiu przedstawia najnowszą ofertę studiów podyplomowych (3 semestry = 350 godzin).

  • Pies został postrzelony z wiatrówki. Miał 15 śrutów w ciele

    W okolicy osiedla Żółków w Jaśle ktoś znęcał się nad pięcioletnim Tolkiem. Piesek miał w ciele aż 15 śrutów. Właściciele psa zgłosili tę sprawę na policję. Funkcjonariusze ustalają, w jaki sposób doszło do postrzałów i kto jest za to odpowiedzialny.

  • Miasto ubiega się o Otwarte Strefy Aktywności

    Resort sportu i turystyki ogłosił 11 lutego nabór wniosków o dofinansowanie na budowę ogólnodostępnych bezpłatnych stref sportowo-rekreacyjny tzw. Otwartych Stref Aktywności. Władze miasta również zgłosi swój akces w ubieganiu się o środki na powstanie pięciu siłowni w Jaśle.

  • Nowe ceny za śmieci już od kwietnia!

    Rada Miejska wyraziła zgodę na podniesienie stawek za odbiór i zagospodarowanie śmieci z terenu miasta Jasła, które będą obowiązywać mieszkańców od 1 kwietnia br. Podjęcie tej decyzji nie było łatwe zwłaszcza, że od sześciu lat stawki znajdowały się na tym samym poziomie. Niemniej jednak nieustalenie nowych cen skutkowałoby...

  • Ponad pół miliona złotych trafi do klubów sportowych

     

    Burmistrz Jasła zdecydował, które z klubów sportowych i zgłoszonych przez nie przedsięwzięć otrzymają dotację celową z budżetu miasta. Do podziału było ponad pół miliona złotych.

  • Stawki za śmieci mocno w górę!

    W wielu polskich miasta wzrosły już opłaty za odbiór i gospodarowanie odpadami. Nie ominie to również Jasła. Śmieci jest coraz więcej, a regionalne instalacje podnoszą radykalnie ceny, co uderzy w nasze kieszenie. Szykuje się dwukrotna podwyżka opłat za odpady zmieszane.

  • W Błażkowej spłonął budynek gospodarczy

    W miniony piątek w Błażkowej po godzinie 22.00 na jednej z prywatnych posesji pojawiła się ogromna łuna ognia. W płomieniach stanął budynek gospodarczy. Niewiele rzeczy udało się z niego uratować. Akcja gaśnicza trwała ponad trzy godziny.

  • Konserwacja samochodu, czy warto?

     

    Prawdą jest, że kierowcy nie przepadają za zimą. Nie lubią jej również nasze samochody. Trudne warunki mocno dają się we znaki wszystkim pojazdom poruszającym się po polskich drogach. Korozja jest prawdziwą zmorą właścicieli samochodów. Czy można z nią skutecznie walczyć? Oczywiście, że tak!

  • Cleo zachwycona talentem Adriana!

    Adrian Bałucki, uczestnik programu The Voice Kids po raz kolejny zachwycił swym talentem wokalnym. W Bitwie na Głosy okazał się najlepszy w swojej grupie zdobywając uznanie Cleo.

  • Opowiedzieli o ludziach i psach ratujących życie

     

    Wczoraj, w Jasielskim Domu Kultury, odbyła się premiera filmu dokumentalnego pt. „Fuks”. Głównymi bohaterami produkcji są jaślanin Jacek Dubiel i jego czworonożny kompan, tytułowy Fuks. Film opowiada o pełnej pasji i poświęcenia pracy ratowników rzeszowskiego STORAT-u.

  • Giganci Programowania – nowa szkoła programowania w Jaśle

     

    Wystartowały zapisy na kursy programowania dla dzieci i młodzieży w semestrze letnim.

  • W maju 5. Nocna Jazda Ratowników. Tym razem dla ratownika medycznego Grzegorza

     

    5. edycja Nocnej Jazdy Ratowników odbędzie się w sobotę, 18 maja 2019 r w Jedliczu. Jest to wielka akcja charytatywna organizowana przez portal Krosno112.pl i OSP Dobieszyn, która łączy służby ratownicze z całej Polski. W tym roku celem imprezy jest wsparcie krośnieńskiego ratownika medycznego Grzegorza Karasia, który doznał rozległego udaru i potrzebuje funduszy na rehabilitację.

Panel Logowania

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Nadawca (opcjonalnie):Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: redakcja@jaslo4u.pl
Telefonicznie: 508 766 105