Strona główna

Honorowi Obywatele Miasta Jasła

18
Napisany dnia: 27.03.2012, 21:50 , Tagi: UM Jasło, Jasło, Andrzej Czernecki

Na sesji 26 marca br. Rada Miejska Jasła przyznała tytuły „Honorowych Obywateli Miasta Jasła” Jerzemu „Dudusiowi” Matuszkiewiczowi i Janowi Małkowi. Jerzy „Duduś” Matuszkiewicz został uhonorowany za wybitną osobowość artystyczną przyczyniającą się do wzrostu promocji Miasta Jasła w zakresie kultury, natomiast zasłużony dla miasta Jan Małek – pośmiertnie – za przyczynienie się do wzrostu promocji miasta w dziedzinie życia społecznego.

Jerzy „Duduś” Matuszkiewicz, urodzony w Jaśle w 1928 roku, jest pionierem powojennego ruchu jazzowego w Polsce, autorem muzyki do około 200 filmów fabularnych, seriali telewizyjnych, filmów krótkometrażowych i animowanych (m.in. do „Czterdziestolatka” i „Janosika”). Po wojnie przeprowadził się do Krakowa, gdzie zaczął grać na klarnecie, a następnie na saksofonie. W 1947 roku zaczął współpracować z big bandem Kazimierza Turowicza. Rok później założył „Jazz Club” przy krakowskim oddziale YMCA, a po rozwiązaniu organizacji wyjechał do Łodzi, gdzie rozpoczął studia filmowe. W 1954 roku odegrał ważną rolę przy organizacji „Zaduszek jazzowych” w Krakowie, których animatorem był Leopold Tyrmand.

Był także współzałożycielem grupy muzyków, nazwanej później „Melomani”. Matuszkiewicz jest autorem hejnału festiwalu, który po raz pierwszy wykonał solo na rozpoczęcie 40. Jazz Jamboree. Był m.in. jurorem konkursu Złota Tarka. W 2006 roku został odznaczony przez krakowski „Jazz Club” medalem Złoty Helikon oraz przez Karkowską „Piwnicę pod baranami” statuetką Baranka Jazzowego, a w 2008 roku otrzymał Złotego Fryderyka. W 1997 roku, w uznaniu wybitnych zasług dla kultury narodowej, został odznaczony przez prezydenta PR Aleksandra Kwaśniewskiego Krzyżem Komandorskim Orderu Odrodzenia Polski.

Jan Małek (1927-2011) był przez wiele lat niezwykle zaangażowanym działaczem społecznym. Przez trzy kadencje (1990-1994, 1994-1998, 1998-2002) był radnym Rady Miejskiej Jasła, a w latach 1992-2003 – przewodniczącym Zarządu Osiedla Hankówka, pracował w OSP, zainicjował m.in. budowę stadionu sportowego z zapleczem w Hankówce. Swoje życie zawodowe związał z mechanizacją rolnictwa. Przepracował w branży 47 lat, a będąc już na emeryturze dokumentował historię Hankówki: wykonywał szkice i rysunki miejsc oraz wydarzeń, opisywał życie codzienne, zwyczaje i obrzędy mieszkańców, chcąc utrwalić je dla przyszłych pokoleń. Jest współautorem książki „Hankówka” o charakterze monograficznym.

UM w Jaśle

Komentarze Czytelników:
Aby ocenić dany komentarz, wystarczy kliknąć na ikonkę "+" lub "-" w prawym górnym rogu każdego komentarza.
Dodaj nowy komentarz Wybierz sposób wyświetlania komentarzy:
@ CHORE PAŃSTWO!!!
dnia 27.03.2012, 22:26. Identyfikator użytkownika: DWf9fuEGhpAG
Ocena
komentarza:
10
W najnowszej historii Jasła tj . po roku 1990 - nie ma człowieka , który zasługiwałby na takie miano, gdyż od tego momentu sukcesywnie można zaobserwować spadek znaczenia zarówno gospodarczego,czy społecznego. Wiąże się z emigracją zarobkową " za chlebem" tysięcy wykształconych młodych ludzi, także z przyzwoleniem na likwidację wszystkich znaczących zakładów pracy {dających utrzymanie}, nie dając nic w zamian. Z czego się tu cieszyć, że stajemy się miastem emerytów i budżetówki w padającej w samouwielbienie...
@ PSIE ZLODZIEJE
dnia 28.03.2012, 05:13. Identyfikator użytkownika: RCnGQ3latJyb
Ocena
komentarza:
1
[komentarz zawierał obraźliwe treści]
@ bogusław
dnia 28.03.2012, 11:05. Identyfikator użytkownika: uWVCrLL9xWtm
Ocena
komentarza:
18
Jeśli nie znałeś śp. Jana Małka . Nie znałeś jego bezinteresowności i zaangażowania w rozwój Miasta Jasła w tym równiez Dzielnicy Hankówka to raczej nie obrażaj nikogo i nie ośmieszaj siebie. Znałem tego człowieka i wiem, że był szlachetny i bezinteresowny dlatego w swoim życiu niczego się niestety nie dorobił. Szanował innych i zdecydowana większość szanowała jego i jego działania, za które wystarczyło mu podziękowanie. Jeśli chodzi o Pana Jerzego Matuszkiewicza "Dudusia" to jego wkład w naszą nie tylko jasielską ale narodową kulturę jest naprawdę wielki. Jestem dumny z tego, że jest on JAŚLANINEM czy jak się mówiło dawniej Jaślakiem. Proponuję abyś poczytał ( poczytała) jakie osiągnięcia ma ten wspaniały skromny człowiek. Wyróżnianie ludzi choćby w sposób Honorowy Obywatel Miasta Jasła jest rzeczą wspaniałą bo w rzeczywistości nie pociąga za sobą żadnych wydatków z kasy miejskiej, równocześnie pokazuje, że oprócz rzeczy materialnych są ważne również a może przedewszystkim sprawy kultury i ducha a przy okazji również mońa mieć jako społeczność korzyści płynace z rozsławiania miasta. Nie samym chlebem i wykształceniem żyje człowiek. Zrobiono wspaniałą rzecz nadając taki tytuł jednemu zmarłemu- temu, który dbał o rzeczy związane z życiem i pięknem oraz wygodami mieszkańców oraz drugiego żyjącego, który jest naprawdę wielkim człowiekiem w dziedzinie kultury. Jeszcze n ie tak dawno nie wiedzieliśmy, że tenże Jerzy matuszkiewicz "Duduś" jest z naszego miasta podobnie jak nie wiedzieliśmy, że tyle utworów i muzyki do filmów stworzył :
- Alternatywy 4
- Barbara i Jan
- Czterdziestolatek
- Czterdziestolatek. 20 lat później|Czterdziestolatek 20 lat później]
- Dzieci z naszej szkoły
- Janosik serial telewizyjny| film Janosik]
- Kapitan Sowa na tropie
- Kolumbowie (serial telewizyjny)|Kolumbowie]]''
- Lato leśnych ludzi (serial_telewizyjny)|Lato leśnych ludzi]]''
- Pan na Żuławach
- Podróż za jeden uśmiech (serial telewizyjny)|Podróż za jeden uśmiech]
- Przygody psa Cywila
- Stawiam na Tolka Banana (serial telewizyjny)|Stawiam na Tolka Banana]
- Stawka większa niż życie
- Wojna domowa (serial telewizyjny)|Wojna domowa]
- Życie na gorąco (serial telewizyjny)|Życie na gorąco]
- Siedlisko (serial telewizyjny)
Wybrana filmografia (kompozytor)
[[Plik:Jerzy Matuszkiewicz.jpg|thumb|270px|Jerzy Matuszkiewicz]]
- Dwa żebra Adama]]'' ([[1963 w filmie|1963]])
- Małżeństwo z rozsądku (film)|Małżeństwo z rozsądku]]'' ([[1966 w filmie|1966]])
- Jak rozpętałem drugą wojnę światową]]'' ([[1969 w filmie|1969]])
- Raj na ziemi (film 1970)|Raj na ziemi]]'' (1970)
- Nie lubię poniedziałku ([[1971 w filmie|1971]])
- Poszukiwany, poszukiwana ([[1972 w filmie|1972]])
- Zaklęte rewiry ([[1975 w filmie|1975]])
- Palace Hotel ([[1977 w filmie|1977]])
- Słona róża ([[1982 w filmie|1982]])
- Wierna rzeka (film 1983) ([[1983 w filmie|1983]])
- Syzyfowe prace ([[2000 w filmie|2000]])
Piosenki skomponowane przez Jerzego Matuszkiewicza ==
- Ach to był szał gdy Duduś grał'' (sł. [[Wojciech Młynarski]])
- Ballada o siedmiu nożach'' (sł. [[Wojciech Młynarski]]; przed 1967)
- Czterdziestolatek i blaszany charleston'' (wraz z [[Tadeusz Prejzner]]; sł. [[Jan
Tadeusz Stanisławski]] i [[Andrzej Bianusz]]; wiązanka)
- Czterdzieści lat minęło (sł. [[Jan Tadeusz Stanisławski]]serial ''[[Czterdziestolatek]]'')
- Demokratyczny wyż (sł. [[Ludwik Jerzy Kern]]; serial ''Wojna domowa'')
- Dziewczyny z Komorowa (sł. [[Wojciech Młynarski]])
- Ile ja dopłacam? (sł. [[Wojciech Młynarski]])
- Ja jestem jedna wielka wada (sł. [[Ludwik Jerzy Kern]]; serial ''Wojna domowa'')
- Jeszcze w zielone gramy (sł. [[Wojciech Młynarski]])
- Łagodnie płynę w Twych ramionach (sł. [[Wojciech Młynarski]]; 1986)
- Mam ochotę na chwileczkę zapomnienia (sł. [[Wojciech Młynarski]]; 1981; z
repertuaru [[Hanna Banaszak|Hanny Banaszak]])
- Miłość złe humory ma (sł. [[Agnieszka Osiecka]]; film ''[[Małżeństwo z rozsądku
(film)|Małżeństwo z rozsądku]]'')
- Nie bądź taki Szybki Bill (sł. [[Ludwik Jerzy Kern]]; 1965; serial ''Wojna domowa'')
- Nie mam jasności w temacie Marioli (sł. [[Wojciech Młynarski]])
- Oni mają teraz życie (sł. [[Ludwik Jerzy Kern]]; 1965; serial ''Wojna domowa'')
- Panie Kowalski, panie Kwiatkowski (sł. [[Agnieszka Osiecka]]; film ''[[Małżeństwo z
rozsądku (film)|Małżeństwo z rozsądku]]'')
- Piosenka z przedmieścia (sł. [[Janusz Kondratowicz]]; ''"Nie dla mnie sznur
samochodów"''; z filmu ''Dwa żebra Adama''; wykonywana przez [[Mieczysław
Wojnicki|Mieczysława Wojnickiego]])
- Sam to wiesz (sł. [[Wojciech Młynarski]])
- Stawiam na Tolka Banana (sł. [[Adam Bahdaj]])
- Tak bardzo się zmienił świat (sł. [[Agnieszka Osiecka]]; film ''[[Małżeństwo z
rozsądku (film)|Małżeństwo z rozsądku]]'')
- Tak bym chciała kochać już'' (sł. [[Wojciech Młynarski]]; 1984)
- Tylko wróć'' (sł. [[Wojciech Młynarski]]; 1967; ''"tak mi źle, tak mi źle, tak mi
szaro"''; serial Wojna domowa'')
- W siną dal (sł. [[Jan Gałkowski]], [[Bogusław Choiński]])
- Wojna domowa (sł. [[Ludwik Jerzy Kern]]; czołówka serialu ''Wojna domowa'')
- Wszystko dla Mamy gdy mamy Dzień Mamy'' (sł. [[Wojciech Młynarski]]; 1965;
serial ''Wojna domowa'')
- Wyrzeźbiłem twoją twarz w powietrzu'' (sł. [[Agnieszka Osiecka]];
film ''[[Małżeństwo z rozsądku (film)|Małżeństwo z rozsądku]]'')
- Zabłyśnie dzień gdy uda mi się wszystko (sł. [[Wojciech Młynarski]])
- Zakochani są wśród nas (sł. [[Janusz Kondratowicz]])
- Ze szczęściem na ty (sł. [[Jacek Korczakowski]])
i inne nie wymienione.
Czy taki dorobek można nazwać niczym? Czy to nie ma wpływu na dorobek
zarówno gospodarczy jak też społeczny? Myślę, że zarówno moja jak też Twoja ocena są subiektywne ale napewno z mojej wypowiedzi nie płynie zazdrość oraz przekonanie, że mamona, wykształcenie i politykierstwo są rzeczami najważniejszymi. Gratulacje dla Pana Matuszkiewicza "Dudusia" i tradycyjnych 100 lat, a śp. Janowi Małkowi Niech Bóg Wszechmogący da Zbawienie.
@ jocie
dnia 28.03.2012, 14:51. Identyfikator użytkownika: hnY7dZ4CKZeh
Ocena
komentarza:
-17
wroc sie czlowieku do podstawowki jak tesknisz za wypracowaniami!!!
@ dragoness
dnia 28.03.2012, 15:47. Identyfikator użytkownika: aN1VuzSfIZF9
Ocena
komentarza:
12
Bogusław usiłował odchamić towarzystwo, ale niestety nie we wszystkich przypadkach mu się powiodlo.
@ jak
dnia 28.03.2012, 17:39. Identyfikator użytkownika: UhCdhO97ZK7T
Ocena
komentarza:
12
tego chamstwa i zbydlęcenia, które gości na tym forum nie da się zlikwidować. Pan Matuszkiewicz stworzył najpiękniejsze melodie do kultowych polskich seriali ale barany, które sie tu wypowiadają wolą słuchać biberów, rihan i innych pseudo gwiazdek tego współczesnego syfu nazywanego rynkiem muzycznym.
@ MR
dnia 29.03.2012, 13:12. Identyfikator użytkownika: ottWPIFLr1gw
Ocena
komentarza:
-1
Szczycicie się wszyscy P. Matuszkiewiczem i jego dorobkiem, a czy on szczyci się tym, że pochodzi z Jasła, wspomina kiedy o tym? Bo to że się urodził w Jaśle to przecież żadna jego zasługa, może jest mu to całkowicie obojętne albo nawet przeszkadza? I co on sam zrobił dla Jasła, żeby go tak honorować?
@ 123
dnia 27.03.2012, 22:38. Identyfikator użytkownika: Xk1BHgjdb4xx
Ocena
komentarza:
-8
to nie szpak? lo2
@ Student
dnia 28.03.2012, 00:37. Identyfikator użytkownika: CE06UHOCfMpo
Ocena
komentarza:
-3
Kolejny w kolejce jest Dyzio ^^
@ ~~
dnia 28.03.2012, 07:34. Identyfikator użytkownika: yAAQES8tRE2j
Ocena
komentarza:
-3
~Myślę, że tak wybitny znawca gaśnic w JDK powinien zostać honorowym strażakiem Jasła
@ mentor
dnia 28.03.2012, 07:53. Identyfikator użytkownika: 0Kw4nzvUgOa9
Ocena
komentarza:
-8
Śp. Staszek Zając powinien posmiertnie dostać ten tyt. Może to sie nie wszystkim spodoba, ale jedynie on na to zasługiwał.
@ Nikki
dnia 28.03.2012, 19:15. Identyfikator użytkownika: HQCPGRw919fy
Ocena
komentarza:
0
Ś.p. Stanisław Zając otrzymał tytuł Honorowego Obywatela Miasta Jasła jeszcze za życia.
@ .
dnia 28.03.2012, 11:04. Identyfikator użytkownika: 7qkEAIooMOQV
Ocena
komentarza:
14
Jerzy „Duduś” Matuszkiewicz w pełni zasługuje na ten tytuł. Jest jednym z nielicznych jaślan, którzy odnieśli sukces i zrobili karierę na ogólnopolskiej scenie.
@ ZIBI
dnia 28.03.2012, 11:28. Identyfikator użytkownika: lgs2hbbbNxR6
Ocena
komentarza:
8
A co takiego wielkiego dokonal śp. Zając Stanislaw ? Bo ja nie wiem.
@ jas
dnia 28.03.2012, 13:55. Identyfikator użytkownika: gkfhLfvyqTNr
Ocena
komentarza:
1
A Wiesiu Jajko to co-to pyszcz ???
@ jocie
dnia 28.03.2012, 14:54. Identyfikator użytkownika: hnY7dZ4CKZeh
Ocena
komentarza:
-1
a co to jest "pyszcz"???
@ miodek
dnia 28.03.2012, 16:39. Identyfikator użytkownika: azutOJY70Q6F
Ocena
komentarza:
2
to taki pryszcz dla sepleniących
@ ni
dnia 29.03.2012, 11:25. Identyfikator użytkownika: lgs2hbbbNxR6
Ocena
komentarza:
0
no no zgadzam sie
Dodaj komentarz Jeżeli chcesz, aby Twój nick był wyróżniony żółtym kolorem, po prostu zaloguj się w panelu logowania po prawej stronie
⇓ ⇓ ⇓ Powiększ pole komentarza ⇓ ⇓ ⇓

Zasady komentowania

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

  • Inwestycja przy dworcu z kontrowersją w tle

     

    W pobliżu dworca kolejowego w Jaśle wyburzono trzy budynki. Celem prowadzonych obecnie prac budowlanych jest uporządkowanie terenu pod organizację dworca przesiadkowego. Nie wszystkim jednak obrócenie obiektów w stertę gruzu przypadło do gustu. Zdaniem Marcina Wójcikiewicza, pasjonata modelarstwa kolejowego jeden z nich był budynkiem zabytkowym. 

  • „Dwunastka” mówi STOP telefonom komórkowym w szkole

     

    Do tej pory w Szkole Podstawowej nr 12 z Oddziałami Integracyjnymi w Jaśle obowiązywał zakaz używania telefonów komórkowych w trakcie lekcji. Od lutego przyszłego roku uczniowie nie będą mogli używać telefonów oraz innych urządzeń elektronicznych również w czasie przerw. „Dwunastka", jako pierwsza w Jaśle, bierze przykład z wielu innych polskich szkół, w których już taki przepis wprowadzono.

  • Konrad Marek z Łask najmłodszym radnym

    Ma 24 lata. Do Rady Gminy Jasło dostał się dzięki poparciu mieszkańców z okręgu nr 8 z miejscowości Łaski-Sobniów. Jest najmłodszym radnym w całym powiecie jasielskim. Konrad Marek w wyborach samorządowych pokonał dwóch kontrkandydatów, w tym dotychczasowego radnego Piotra Wanata startującego z KW PiS.

  • Grudzień miesiącem promocji!

     

    W ofercie naszego salonu Visionoptyk mamy dla Państwa wiele ciekawych promocji. Zapraszamy także na bezpłatne badanie wzroku, które odbędzie się  18.12.2018 r.

  • KONKURS! Wygraj płytę z najpiękniejszymi kolędami

     

    Wraz z zespołem HIT Sanok przygotowaliśmy dla naszych Czytelników świąteczny konkurs, w którym do wygrania jest dziesięć płyt z najpopularniejszymi kolędami. Zasady konkursu są bardzo proste. Sprawdźcie sami.

  • Pracuj w Hucie Szkła w Jaśle – zdobywaj nowe kwalifikacje!

  • Z pomocą dla rodziny Labutów

    Państwo Alicja i Józef Labut z Bączala Dolnego, którym dwa dni temu doszczętnie spalił się dom potrzebują wsparcia i pomocy. Małżeństwo w podeszłym wieku nie marzy o niczym innym, jak o jego odbudowie.

  • Strażacy ochotnicy pomagają dzieciom z chorobami nowotworowymi

     

    „Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat”. Z takim hasłem na ustach strażacy ochotnicy organizują zbiórkę rzeczy, które następnie trafią do dzieci przebywających na oddziałach onkologicznych szpitali w całej Polsce.  Stowarzyszenie Strażacy Wspólnie przeciw Białaczce zrzeszają ochotników w tym również z Podkarpacia. Akcja ta została zorganizowana po raz pierwszy na Podkarpaciu i skierowana jest  dla  pacjentów Kliniki Onkohematologii Dziecięcej w Rzeszowie.

Nadchodzące wydarzenia

Posiadasz informacje o jakimś wydarzeniu?
Poinformuj nas! Pisz na adres: redakcja@jaslo4u.pl

Panel Logowania

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Nadawca (opcjonalnie):Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: redakcja@jaslo4u.pl
Telefonicznie: 508 766 105