Strona główna

Jak poradzić sobie z przesileniem wiosennym?

2
Napisany dnia: 13.03.2017, 11:02 , Tagi: Brak

Nadchodzi długo oczekiwana wiosna. Z każdym dniem jest więcej słońca, dni stają się coraz dłuższe i cieplejsze, dookoła robi się zielono. Wszystko to powinno sprawić, że tryskasz energią, a tymczasem jest wręcz przeciwnie. Towarzyszą ci chroniczne zmęczenie, ciężko ci się skoncentrować i najchętniej nie wychodziłbyś spod kołdry? To może być przesilenie wiosenne. Jak sobie z nim poradzić, by z energią przywitać wiosnę, radzą eksperci programu edukacyjnego Porcja Pozytywnej Energii.

- Wszyscy z niecierpliwością oczekujemy wiosny. Niestety wraz z jej nadejściem wielu z nas zamiast reagować przypływem nowych sił witalnych, odczuwa zmęczenie i znużenie. Często występują też problemy z koncentracją, pogorszenie nastroju czy rozdrażnienie. To objawy charakterystyczne dla tzw. zespołu przesilenia wiosennego – tłumaczy Łukasz Sieńczewski, ekspert programu Porcja Pozytywnej Energii. – Jest to związane z gwałtowną zmianą pogody i zwiększoną podatnością na infekcje wirusowe, będące domeną okresu zimowo-wiosennego. Do tego długie zimowe miesiące skutkowały brakiem ruchu, ograniczoną ilością słońca oraz dietą uboższą w witaminy i minerały. Dlatego teraz naszemu organizmowi brakuje energii. Wystarczy jednak wdrożyć kilka prostych rozwiązań, aby móc czerpać radość z nadchodzącej wiosny.

3 kroki, by przywitać wiosnę z energią - według ekspertów programu Porcja Pozytywnej Energii Sen to zdrowie. „Zarwane” noce nie sprzyjają dobremu samopoczuciu i zwiększają podatność naszego organizmu na wszelakie infekcje, zarówno bakteryjne jak i wirusowe. Ilość snu niezbędna dla pełnej regeneracji organizmu jest kwestią indywidualną, jednak przespanie 8 godzin to absolutne minimum, żeby organizm miał szansę się zregenerować.

Więcej ruchu. Systematycznie podejmowana aktywność fizyczna sprzyja poprawie wydolności organizmu, korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego (co jest kluczową kwestią w zapobieganiu infekcjom) oraz stymuluje proces wydzielania endorfin, czyli tzw. hormonów szczęścia. Warto także pamiętać, że sport sprzyja utrzymaniu dobrej sylwetki, co ma szczególne znaczenie właśnie w okresie wiosenno-letnim, gdy „odsłaniamy” więcej ciała. Sposobów na aktywne spędzanie czasu jest wiele. Możesz biegać, ćwiczyć jogę czy pilates, albo wybrać się na basen. Wiosna to także świetny czas, aby wsiąść na rower. Ważne, abyś znalazł to, co lubisz. Wtedy jest większa szansa, że będziesz robił to systematycznie.

Zadbaj o zdrową dietę. To kluczowy aspekt dobrego zdrowia i samopoczucia. Po okresie zimowym, gdy nasz codzienny jadłospis był ubogi w warzywa i owoce, a co za tym idzie pozbawiony większości niezbędnych witamin, warto zadbać o większą podaż tych składników wiosną.

Pamiętaj, że optymalna dzienna ilość warzyw i owoców to pięć porcji. Warzywa i owoce powinny być obecne na naszych talerzach każdego dnia, gdyż nasz organizm nie jest w stanie magazynować obecnych tu witamin i składników odżywczych. Wzbogacając codzienny jadłospis w opisywane składniki warto też pamiętać o różnorodnych źródłach witamin i błonnika i postarać się, aby dieta nie była monotonna. Możesz kierować się ich kolorem, im więcej kolorów w każdym posiłku tym lepiej. Jest to najprostszy i najłatwiejszy sposób zapobiegania niedoborom żywieniowym.

Połączenie aktywności fizycznej, odpowiedniej ilości snu oraz zbilansowanej diety bogatej w warzywa i owoce z pewnością zapewnią nam wystarczającą ilość energii i dobrego samopoczucia na wiosnę.

Uczymy dzieci jak mieć dużo energii przez cały rok

Trwa IV edycja programu edukacyjnego Porcja Pozytywniej Energii, którego inicjatorem jest marka Crispy Natural. Jego celem jest edukacja i kształtowanie u dzieci właściwych nawyków żywieniowych opartych na spożywaniu warzyw i owoców. Projekt ma także za zadanie aktywizowanie nauczycieli do podejmowania tematu o znaczeniu społecznym jakim jest zdrowe żywienie i kształtowanie u dzieci właściwych nawyków żywieniowych. Tak jak w poprzednich latach program jest skierowany do uczniów klas podstawowych 1-6. W tym roku po raz pierwszy do nauki poprzez zabawę zapraszamy także przedszkolaków.

Po zarejestrowaniu się na stronie www.porcjapozytywnejenergii.pl nauczyciele otrzymają zestaw materiałów edukacyjnych, dostosowanych do grup wiekowych, które zostały przygotowane dla nich we współpracy ze specjalistami. Gotowe scenariusze pomogą pedagogom przekazać dzieciom wiedzę na temat wartościowych produktów spożywczych, zdrowego odżywiania i tego jak może ono wpływać na funkcjonowanie naszego organizmu.

Pobudzamy kreatywność

Jednym z elementów programu PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII jest konkurs, polegający na wykonaniu prac plastycznych przez dzieci i zorganizowaniu wystaw na terenie szkoły lub przedszkola. W tym roku temat przewodni to „Warzywa i owoce – spożywam codziennie”. Prace plastyczne mogą być wykonane dowolną techniką. Na zwycięzców czekają nagrody: dla 6 najlepszych placówek – granty finansowe, dla nauczycieli – tablety, a dla uczniów karty podarunkowe na zakup sprzętu sportowego.

Scenariusze dydaktyczne programu powstały we współpracy ze specjalistami z Ośrodka Doskonalenia Nauczycieli w Kaliszu oraz specjalistami ds. żywienia: dr Patrycją Szachtą i Łukaszem Sieńczewskim.

Informacje o programie

PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII to program, organizowany od 2014 roku, skierowany do dzieci i nauczycieli szkół podstawowych, a tegoroczna edycja także do przedszkoli. Celem programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez propagowanie zdrowego stylu życia. Organizatorem programu jest firma Crispy Natural, produkująca smaczne, chrupiące chipsy z polskich jabłek, truskawek, pomidorów, marchwi, buraków czy topinamburu.

Patronat honorowy nad programem PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII objął Rzecznik Praw Dziecka. Pozostali patroni to: Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu UP w Poznaniu, Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli w Kaliszu, Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Celiakię Przekreślony Kłos oraz czasopisma: Baby Junior, Życie Szkoły, Wychowanie w Przedszkolu, Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne.

Partnerem akcji jest Foods by Ann - marka Anny Lewandowskiej, która jest producentem zdrowych batoników bez dodatku cukru, opartych wyłącznie na naturalnych składnikach.

Więcej informacji na temat warunków udziału w programie i konkursie dostępnych jest na stronie www.porcjapozytywnejenergii.pl oraz na fanpage na Facebooku „PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII” www.facebook.com/PorcjaPozytywnejENERGII./

Magdalena Lesisz

Komentarze Czytelników:
Aby ocenić dany komentarz, wystarczy kliknąć na ikonkę "+" lub "-" w prawym górnym rogu każdego komentarza.
Dodaj nowy komentarz Wybierz sposób wyświetlania komentarzy:
@ WOw
dnia 13.03.2017, 11:18. Identyfikator użytkownika: 4Rmi7RCoDVOh
Ocena
komentarza:
12
Bzdurne pitolenie oderwanych od życia pseudodoradców.
@ jasla
dnia 17.03.2017, 19:07. Identyfikator użytkownika: fhmfApXV8s1J
Ocena
komentarza:
0
Ja tak robię i działa!!!
Dodaj komentarz Jeżeli chcesz, aby Twój nick był wyróżniony żółtym kolorem, po prostu zaloguj się w panelu logowania po prawej stronie
⇓ ⇓ ⇓ Powiększ pole komentarza ⇓ ⇓ ⇓

Zasady komentowania

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

  • Błażkowa na celowniku chuliganów

    Mieszkańcy boją się, bo coraz częściej dochodzi do aktów wandalizmu. Pomalowane znaki, przystanki, a na nich wulgarne słowa to nie wszystko. Zniszczono murawę stadionu, czy elewację budynku gospodarczego...

  • ARiMR promuje bezpieczeństwo na wsi

    W 21 powiatach na Podkarpaciu odbyły się Dni Otwarte Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, w tym także w Jaśle pod hasłem " Razem wPROWadzajmy zmiany na wsi, żyjmy bezpieczniej".<FOTORELACJA>

  • Seat uderzył w kię. Kierowcy trafili do szpitala

    Do wypadku drogowego doszło przed godziną 11-tą w Trzcinicy. Na drodze krajowej nr 28 Seat Cordoba zderzył się czołowo z Kią Sportage. Poszkodowani w tym zdarzeniu zostali kierowcy obu pojazdów.

  • Pamiętajmy o swoich bliskich zmarłych. Zbliża się Dzień Wszystkich Świętych

     

    W tym roku 1 listopada przypada w środę. Będziemy obchodzić Święto Zmarłych. Jest to niezwykły czas zadumy i refleksji, pamiętajmy więc o bliskich, pochowanych na cmentarzach.

  • Mieszkańcy mówią o problemach na osiedlach

    Osiedla Górka Klasztorna czeka na odwodnienie ulic Pelczara i Prusa, Sobniów ma problem z piratami drogowymi a Brzyszczki i Hankówka zwracają uwagę na zły stan dróg i chodników...

  • Żegnaj Wiesiu, będzie Cię nam brakowało…

    16 października zmarł dr Wiesław Krajewski, długoletni zastępca ordynatora i starszy asystent Oddziału Ortopedii, Traumatologii, Mikrochirurgii i Chirurgii Ręki Szpitala Specjalistycznego w Jaśle.

  • Szpital i powiat triumfują!

    Szpital Specjalistyczny w Jaśle otrzymał największą w historii powiatu dotację w kwocie 10 mln zł. Dzisiaj w siedzibie starostwa nastąpiło uroczyste podpisanie umowy na dofinansowanie z RPO WP przez marszałka Władysława Ortyla i dyrektora szpitala Michała Burbelkę.

  • Największy wybór płaszczy i kurtek w Jaśle

     

    Zapraszamy do sklepu Cotton Club na nową jesienno-zimową kolekcję odzieży. Znajdziesz u nas największy w Jaśle wybór płaszczy i kurtek w rozmiarach 34-54 uznanych polskich marek.

  • „Dni porad” - wybierz odpowiedni materac pod okiem lekarza ortopedy w salonie meblowym Relax

     

    Dlaczego tak bardzo ważne jest odpowiednie dobranie materaca? Jakie tak naprawdę powinniśmy wybrać podłoże aby mieć 100% gwarancję na nocny relaks i regenerację ciała?

Panel Logowania

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Nadawca (opcjonalnie):Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: redakcja@jaslo4u.pl
Telefonicznie: 508 766 105