Korzystając z portalu Jaslo4u.pl wyrażasz zgodę na użytkowanie mechanizmu plików cookie. Mechanizm ten ma na celu zapewnienie prawidłowego funkcjonowania portalu Jaslo4u.pl. Korzystając ze strony akceptujesz Politykę Prywatności portalu Jasło4u.pl
Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Jaslo4u.pl - Jasło dla Ciebie

Jasielska szkoła wicemistrzem Polski w cukiernictwie!

29

Drużyna młodych cukierników z jasielskiego Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych odniosła wspaniały sukces. Podczas IX Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych, nad którym honorowy patronat objęło Ministerstwo Edukacji Narodowej, uczniowie technikum kształcący się w zawodzie technik technologii żywności – Bartłomiej Smoleń i Maksymilian Czechowicz, wywalczyli II miejsce i tytuł Wicemistrzów Polski.

Finał Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych rozegrany został 20.02., w Warszawie, w trakcie największych w Polsce targów cukierniczych EXPO SWEET 2019. Wzięło w nim udział 12 dwuosobowych zespołów, które pomyślnie przeszły eliminacje wstępne i spośród drużyn z kilkudziesięciu szkół z całej Polski kształcących w zawodach branży cukierniczej, zostały najwyżej ocenione przez jury. Mistrzowskie rozgrywki poprowadził sławny Maestro Czekolady E. Wedel – Janusz Profus.

Zadanie konkursowe było dla młodych cukierników prawdziwym testem kreatywności, umiejętności i cukierniczego kunsztu, ale również opanowania. W wyznaczonym na wykonanie zadania czasie (zaledwie 2,5 godziny) należało wykonać 2 torty, których dekoracje miały nawiązywać do tematu tegorocznego turnieju: „Leonardo da Vinci – malarz czy inżynier”. Pracy zawodników oraz jej efektom bacznie przyglądało się konkursowe jury – znani w Polsce, i nie tylko, mistrzowie branży cukierniczej pod przewodnictwem Mistrza Świata w cukiernictwie – Tomasza Dekera. Ich ocenie podlegała organizacja pracy wraz z fachowością i precyzją wykonania, sposób udekorowania i zaprezentowania tortu oraz jego walory smakowe.

Przygotowany przez naszych reprezentantów tort stanowił niezwykle subtelne połączenie smaku migdałowo-pomarańczowego biszkopta z nutą pistacji i posmakiem galaretki z czarnej porzeczki i czarnego bzu, zestawione z czekoladowym musem i orzechową kruszonką. Elementy dekoracyjne użyte do aranżacji toru inspirowane były jednym z najsłynniejszych rysunków Leonarda da Vinci – człowiekiem witruwiańskim oraz konstruktorskimi pracami Mistrza. Wszystkie detale były wykonane z masy cukrowej i malowane ręcznie różnorodnymi technikami. Niebanalna ekspozycja tortu, który został zaprezentowany na płótnie malarskim oprawionym w ozdobną ramę, dopełniła całości.

Bartek i Maks wykazali się niezwykłą kreatywnością, znajomością nowatorskich technik zdobniczych i szeroko rozumianym profesjonalizmem. Efekt końcowy ich pracy zyskał podziw widzów i uznanie jurorów, czego dowodem jest uzyskany wynik – Wicemistrzostwo Polski. Prócz tego zaszczytnego tytułu uczniowie zdobyli srebrne medale, zestawy profesjonalnych półproduktów cukierniczych i drobnego sprzętu oraz albumowe wydawnictwa fachowe. Nagrodą dla szkoły był puchar, czek o wartości 5000 zł na doposażenie pracowni cukierniczej oraz zestaw profesjonalnych półproduktów cukierniczych i drobnego sprzętu.

Rywalizacja między zespołami była bardzo zacięta i przebiegała na prawdziwie mistrzowskim poziomie. Stres związany ze startem w finale tak prestiżowego turnieju potęgowany był przez presję czasu i świadomość oceny przez uznanych mistrzów cukierniczego fachu, mimo to nasi reprezentanci stanęli na wysokości zadania. Nie bez znaczenia było dla nich wsparcie grupy szkolnych koleżanek i kolegów, którzy w historycznych strojach nawiązujących do epoki Leonarda da Vinci, niestrudzenie im kibicowali. Warto nadmienić, że stroje te wykonali uczniowie technikum przemysłu mody w szkolnych pracowniach odzieżowych.

Udział w Mistrzostwach był dla wszystkich uczestników, a w szczególności dla Bartka i Maksa, niezwykłym i niezapomnianym przeżyciem. Było to również nowe, inspirujące doświadczenie, które, w co mocno wierzymy, będzie motywować młodzież do dalszego rozwijania swoich pasji.

Uzyskany w konkursie wynik to sukces zarówno uczniów, jak i ich opiekunów zaangażowanych w przygotowania do startu w turnieju – Justyny Cyran i współpracującej z ZSUiS Elżbiety Jareckiej z pracowni cukierniczej Torcikowo w Jaśle. Wszystkim serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

ZSUiS Jasło

Napisany dnia: 25.02.2019, 07:30

Komentarze Czytelników:

Dodaj komentarz Widok:
-1
@ krycha1
dnia 03.03.2019, 19:51 · Zgłoś
Szkoła zabrała pieniądze
Odpowiedz
3
@ wwwioletka
dnia 27.02.2019, 07:53 · Zgłoś
Bardzo serdeczne gratulacje dla uczniów i ich nauczycieli.
Odpowiedz
24
@ dragoness
dnia 25.02.2019, 12:43 · Zgłoś
Kolejny dowód, że szkoły uczące zawodu w niczym nie ustępują liceom, a przeciwnie, nauka w nich wymaga wielkiego zaangażowania i talentu. Gratulacje!!
Odpowiedz
-5
@ Do dragoness
dnia 25.02.2019, 14:06 · Zgłoś
To tak jak z budową , jeśli planujesz mały domek, wystarczy kiepski fundament, natomiast jeśli ktoś ma trochę wyższe horyzonty to lepiej żeby z twoich rad nie korzystał.
Odpowiedz
12
@ dragoness
dnia 25.02.2019, 14:09 · Zgłoś
Horyzont może być dalszy, nie wyższy. Znam wielu absolwentów pogardzanych "zawodówek", którzy skończyli studia. Wystarczy chęć i ambicja, a dodatkowo ma się zawód.
Odpowiedz
-7
@ Do dragoness
dnia 25.02.2019, 17:49 · Zgłoś
AHE czy PSW..? Czyli szkoły dla inteligentnych, tylko bez wiedzy
Odpowiedz
10
@ dragoness
dnia 25.02.2019, 18:07 · Zgłoś
Wymienione przez pana to kuźnia lokalnych polityków, nie dzieciaków z talentem i ambicjami.
Odpowiedz
8
@ Do dragoness
dnia 25.02.2019, 21:48 · Zgłoś
Ma Pani 110% racji...pozdrawiam i muszę powiedzieć że bardzo Panią cenię i lubię...dobrej nocy.
Odpowiedz
3
@ dragoness
dnia 25.02.2019, 22:11 · Zgłoś
Dziękuję bardzo, wzajemnie dobrej nocy.
Odpowiedz
13
@ em
dnia 25.02.2019, 11:22 · Zgłoś
Gratulacje to wielki sukces niezadowoleni nie muszą przecież jeść tortów
Odpowiedz
8
@ .
dnia 25.02.2019, 09:44 · Zgłoś
Z innej beczki, ale ważna sprawa. Widzieliście co się dzieje na ul W. Pola przy sp 4? Droga dwukierunkowa, ale zawsze pozastawiana. Przejazd nią odbywa się "na raty" i jest niebezpieczny. Były już kilka zdarzeń drogowych przez to, że ktoś nie zdążył zjechać.

Ostatnio postawili wreszcie zakaz parkowania po jednej stronie, ale po kilku dniach usunęli. Komuś był nie na rękę ? Czy mamy jako mieszkańcy zgłosić oficjalną skargę, nim stanie się tragedia? Czy też nasza władza postawi znak z powrotem ?
Odpowiedz
0
@ men
dnia 25.02.2019, 13:06 · Zgłoś
Napisz do tej instytucji, która odpowiada za organizację ruchu, a nie popisuj się głupimi komentarzami! Od załatwiania spraw są urzędy, a nie internet.
Odpowiedz
24
@ voyager
dnia 25.02.2019, 09:02 · Zgłoś
Szkoła ta, jest szkołą z tradycjami. Warto w nią inwestować. Świadczą usługi nie tylko cukiernicze,zdobywają laury na Olimpiadach Przedmiotowych o czy infor -
muje Portal Jasło4u. Uczniowie w ramach zajęć szkolnych , łączą wiedzę teoretyczną z praktyczną - brawo nauczyciele.
Odpowiedz
-20
@ CUKRZYK.
dnia 25.02.2019, 09:43 · Zgłoś
Inwestycja w cukrzycę i otyłość. Czas myśleć o nowych preferencjach.
Odpowiedz
-19
@ CUKRZYK.
dnia 25.02.2019, 09:49 · Zgłoś
Patrząc jak moje komentarze są minusowane stwierdzam, że komentarze w przeważającej większości piszą puszyści - uważajcie na serduszka - ruch to zdrowie.
Odpowiedz
17
@ umiarkowany
dnia 25.02.2019, 13:59 · Zgłoś
Jedzenie ciasteczek nie szkodzi, tylko wpie...nie już tak, ale cukrzyk o tym dobrze wie.
Odpowiedz
6
@ SML
dnia 25.02.2019, 14:00 · Zgłoś
Ci w których się inwestuję jak Pan/Pani stwierdzil/a mają większą wiedze na temat żywienia niż Pan/Pani
Odpowiedz
7
@ Na pohybel.
dnia 25.02.2019, 14:32 · Zgłoś
Na pohybel ciasteczkom. Owoce i Warzywa górą.
Odpowiedz
8
@ robert
dnia 25.02.2019, 16:06 · Zgłoś
Cukrzyk nie napinaj się tak bo ci się hemoglobina glikowana podniesie.Gratulacje dla mistrzów!
Odpowiedz
-3
@ CUKRZYK.
dnia 25.02.2019, 19:15 · Zgłoś
Jak fajnie czasami wypuścić komentarz anty i patrzeć na reakcję - ha ha ha. Jeszcze będę w celach eksperymentalnych wypuszczał komentarze anty. A tak naprawdę to bardzo lubię ciasteczka.
Odpowiedz
-26
@ CUKRZYK.
dnia 25.02.2019, 08:39 · Zgłoś
A dla mnie nie jest to wspaniała wiadomość. Preferuję owoce i warzywa i spędzam aktywnie czas biegając. Nie objadam się słodkościami i nie siedzę przed telewizorem.
Odpowiedz
36
@ Ktosiek
dnia 25.02.2019, 08:38 · Zgłoś
Szacun chłopaki! Macie talent!
Wielkie gratulacje dla Was i nauczycieli :)
Odpowiedz
18
@ Sieka
dnia 25.02.2019, 08:08 · Zgłoś
Starostwo niech się zajmie drogami ulicami służba zdrowia a nie tortami
Odpowiedz
31
@ jaślanin
dnia 25.02.2019, 07:32 · Zgłoś
Gratulację! Super!
Odpowiedz
-51
@ Nie
dnia 25.02.2019, 07:41 · Zgłoś
Sukces był możliwy dzięki wszechstronnej pomocy Starostwa Powiatowego jako organu prowadzącego.
Odpowiedz
59
@ Do Nie
dnia 25.02.2019, 08:06 · Zgłoś
Sukces był możliwy bo są zdolni a nie Starostwo Powiatowe
Odpowiedz
18
@ do@Nie
dnia 25.02.2019, 08:15 · Zgłoś
Starosta powinien ograniczyć dotację dla szkół średnich w których nic się nie dzieje i brak jest sukcesów. Dołożyć tym którzy sukcesy mają.
Odpowiedz
3
@ star
dnia 25.02.2019, 14:58 · Zgłoś
[Komentarz nie na temat]
Odpowiedz
1
@ Do star
dnia 25.02.2019, 21:32 · Zgłoś
A może spełnia wasze żądania?
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Piszesz jako:

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: [email protected]
Telefonicznie: 508 772 657