Korzystając z portalu Jaslo4u.pl wyrażasz zgodę na użytkowanie mechanizmu plików cookie. Mechanizm ten ma na celu zapewnienie prawidłowego funkcjonowania portalu Jaslo4u.pl. Korzystając ze strony akceptujesz Politykę Prywatności portalu Jasło4u.pl
Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Jaslo4u.pl - Jasło dla Ciebie

Krem z dyni

6

Sezon na dynie rozpoczęty. Jest to najlepszy moment na zastosowanie tego warzywa w naszej kuchni.

Dania z dyni zdobywają w Polsce coraz większą popularność więc i my postanowiliśmy podać nasz przepis na zupę krem z dyni.

Krem z dyni

Składniki:

500 g obranej dyni
2 szt. marchewki
1 szt. cebuli
200 g ziemniaków
0,5 szt. pomarańczy
0,5l bulionu drobiowego
1 łyżka kwaśnej śmietany
sól, pieprz, masło

Przygotowanie:

Marchew, ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę a następnie podsmażamy na maśle.

Później dodajemy bulion i pokrojoną w kostkę dynię i gotujemy aż wszystkie warzywa zmiękną.

Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną w kawałki pomarańczę.

Kiedy już wszystkie składniki będą miękkie, miksujemy je blenderem i przecieramy przez sitko.

Zupę doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Talerz zupy możemy udekorować łyżką śmietany.

Prawda, że proste?

Smacznego!

Napisany dnia: 17.10.2012, 10:41

Komentarze Czytelników:

Dodaj komentarz Widok:
0
@ dyńka
dnia 23.10.2014, 21:46 · Zgłoś
niebo w gębie!! :) polecam troszkę więcej pomarańczy
Odpowiedz
2
@ Kasia
dnia 19.11.2013, 14:36 · Zgłoś
Byłam ostatnio w eleganckiej restauracji w centrum Warszawy z kilkoma koleżankami. One zamówiły zupę z dyni, ja - flamandzką. Żałowałam swojego wyboru. Ich zupka kremowa, w cudnym dyniowym kolorze, z płatkami grillowanego boczku i chrupiąca bagietką. Moja miała wygląd i smak zupy mlecznej, w której pływały kawałki kurczaka i marchewki. Dynia górą.
Odpowiedz
3
@ czarna
dnia 25.10.2012, 15:28 · Zgłoś
Super nigdy bym nie pomyślała ze z dyni można coś takiego przygotować:) a do tego tanie i szybkie..
Odpowiedz
3
@ Paweł
dnia 23.10.2012, 13:26 · Zgłoś
Polecam dodać łyżeczkę pokrojonej drobno papryczki chilli świeżej lub ewentualnie chilli w proszku - elegancko wzmacnia smak, gdyż ta zupa jest trochę zatykająca. Ja na wierzch sypie kilka kostek grzanek lub groszek ptysiowy, mniammm
Odpowiedz
3
@ spróbowalam
dnia 22.10.2012, 10:38 · Zgłoś
bardzo dobra zupka, warto dac wiecej pomaranczy :)
Odpowiedz
3
@ antyfaszysta
dnia 21.10.2012, 23:37 · Zgłoś
Pięknie wygląda warto spróbować coś dla odmiany.
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Piszesz jako:

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: [email protected]
Telefonicznie: 508 772 657