Krem z dyni
Sezon na dynie rozpoczęty. Jest to najlepszy moment na zastosowanie tego warzywa w naszej kuchni.
Dania z dyni zdobywają w Polsce coraz większą popularność więc i my postanowiliśmy podać nasz przepis na zupę krem z dyni.
Krem z dyni
Składniki:
500 g obranej dyni
2 szt. marchewki
1 szt. cebuli
200 g ziemniaków
0,5 szt. pomarańczy
0,5l bulionu drobiowego
1 łyżka kwaśnej śmietany
sól, pieprz, masło
Przygotowanie:
Marchew, ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę a następnie podsmażamy na maśle.
Później dodajemy bulion i pokrojoną w kostkę dynię i gotujemy aż wszystkie warzywa zmiękną.
Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną w kawałki pomarańczę.
Kiedy już wszystkie składniki będą miękkie, miksujemy je blenderem i przecieramy przez sitko.
Zupę doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Talerz zupy możemy udekorować łyżką śmietany.
Prawda, że proste?
Smacznego!