Strona główna

Kurczak w wydaniu lekko słodkim

19
Napisany dnia: 07.08.2013, 09:39 , Tagi: Brak

Po nieco dłuższej przerwie zamieszczamy kolejny przepis w naszym Kąciku Kulinarnym. Tym razem kurczak w wydaniu lekko słodkim. Jest to danie odpowiednie na letnią porę a poza tym łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne.

A więc do dzieła ! 

Składniki (na 4 porcje):

4 filety z kurczaka
80 g śliwek kalifornijskich
40 g suszonej żurawiny
150 ml czerwonego wytrawnego wina
70 ml octu balsamicznego
1 łyżka miodu
2 gałązki świeżego rozmarynu
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, olej 

Składniki na sos:

100 g konfitury z żurawiny
1 pomarańcza 

Przygotowanie:

Filety myjemy i osuszamy a następnie marynujemy w niewielkiej ilości oleju z czosnkiem i rozmarynem. Mięso wcześniej przyprawiamy solą i pieprzem.

Dobrze aby mięso poleżało w marynacie przynajmniej kilka godzin.

Do niewielkiego rondla wlewamy wino, ocet balsamiczny i miód i zagotowujemy a następnie dodajemy śliwki i suszoną żurawinę po czym odstawiamy do wystygnięcia.

Owoce zostawiamy w wywarze do momentu aż nim nasiąkną a następnie odcedzamy je z wywaru.

W filetach robimy nacięcia i faszerujemy je śliwkami i żurawiną a później obsmażamy je na patelni a na koniec wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 8 minut. 

Przygotowanie sosu:

Pomarańcz obieramy i kroimy w drobną kostkę a następnie mieszamy z konfiturą żurawinową po czym całość przyprawiamy rozmarynem i odrobiną miodu. 

Upieczone filety kroimy i układamy na talerzu z sosem. 

Smacznego !

Komentarze Czytelników:
Aby ocenić dany komentarz, wystarczy kliknąć na ikonkę "+" lub "-" w prawym górnym rogu każdego komentarza.
Dodaj nowy komentarz Wybierz sposób wyświetlania komentarzy:
@ 1234
dnia 08.08.2013, 07:51. Identyfikator użytkownika: un70mbJZ3wiy
Ocena
komentarza:
9
Przepisy kulinarne doskonałe na wszystkie okazje ... Czyje to są Tomka czy Laury ( napewno nie SZEFA Zajazdu pod Skałą HAHA )
@ Flower
dnia 08.08.2013, 08:31. Identyfikator użytkownika: KGBPhGdrCXGA
Ocena
komentarza:
-12
Żałosny koment
@ gość
dnia 18.08.2013, 13:29. Identyfikator użytkownika: hKYXQ6CB3wzC
Ocena
komentarza:
-4
Laury...dziwne ,coś tu nie gra...
@ Gummi
dnia 08.08.2013, 09:51. Identyfikator użytkownika: KGBPhGdrCXGA
Ocena
komentarza:
-8
Wygląda smakowicie
@ dobre
dnia 20.08.2013, 07:05. Identyfikator użytkownika: 3VipJjtWrtfc
Ocena
komentarza:
10
Kurczak z ryżem

Składniki:
- 40 dag piersi z kurczaka,
REKLAMA

- 1/2 brokuła,
- 20 dag ryżu 3 kolory,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- olej,
- sól, pieprz,
- ostra papryka
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na plastry, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Mięso odstawić do lodówki. Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę. Dodać ryż i chwilę go przesmażyć. Zalać wodą w proporcji 1 część ryżu do 2 części wody, posolić, ugotować. Brokuła podzielić na różyczki i sparzyć go w osolonym wrzątku. Na rozgrzanym oleju przesmażyć plastry mięsa, połączyć z ryżem i brokułami. Po kilku minutach smażenia podawać. Czas przygotowania 1 h. Przepis na 4 osoby.
@ moko
dnia 25.09.2013, 14:57. Identyfikator użytkownika: 7JmDhFr0eaTf
Ocena
komentarza:
3
przepisa na dobra kaszanke

skladniki:

kasza

anka

bierzemy kasze i anke i mieszamy az do uzyskania efektu zamierzonego

zycze samacznego
@ Młodzi
dnia 12.10.2013, 15:17. Identyfikator użytkownika: un70mbJZ3wiy
Ocena
komentarza:
4
Gratulacje dla szefowej kuchni Laury za wspaniałe jedzenie na weselu ( Państwo Młodzi )
@ PROSZĘ POWIEDZIEĆ NA KTÓRYM WESELU????
dnia 18.10.2013, 08:02. Identyfikator użytkownika: AmVeOrD4tbRN
Ocena
komentarza:
0
data wesela która sala???
@ Młodzi
dnia 06.11.2013, 09:16. Identyfikator użytkownika: NJMcnNP2O8RK
Ocena
komentarza:
0
Wesele odbyło się 5 października w Afrodycie.
@ aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
dnia 18.10.2013, 08:07. Identyfikator użytkownika: id40m6QCFgq2
Ocena
komentarza:
27
Przepisy są dodawane bardzo rzadko, jeden przepisy widnieje na stronie z miesiąc a niekiedy nawet 3 zanim pojawi się nowy..,
@ lol
dnia 12.12.2013, 14:47. Identyfikator użytkownika: BU6E1veRArJp
Ocena
komentarza:
5
albo i dłużej niż 3 miesiące...
@ Ani Tomka ani Laury
dnia 27.10.2013, 09:13. Identyfikator użytkownika: SypWsKmynOQA
Ocena
komentarza:
11
Bez kucharzy i załogi ten budynek nie będzie miał duszy. Tyle lat tam lubiłem zjeść obiad ale ostatni tydzień to już przesada.
@ ????????????????
dnia 08.02.2014, 13:00. Identyfikator użytkownika: kkLoBwKHq9zc
Ocena
komentarza:
9
Właśnie wczoraj(Napisany dnia: 07.08.2013, 09:39 , Tagi: Brak) minęło 6 miesięcy od publikacji tego przepisu! Proponuje przepisy od Schabińskiej ona co tydzień publikuje w Tygodniku regionalnym Nowe Podkarpacie. Zaczynając z kimś nowym współprace zaczniecie wyglądać profesjonalnie na tle innych portali.
@ HI
dnia 11.02.2014, 06:55. Identyfikator użytkownika: aShDwTzSuqRB
Ocena
komentarza:
5
tam teraz wszystkim sie zajmuje prezes adam hihihaha
@ aaaaaaaaaaaaaaa
dnia 19.02.2014, 17:18. Identyfikator użytkownika: maWTTBZKjfZp
Ocena
komentarza:
0
[komentarz zawierał obraźliwe treści]
@ luiza
dnia 13.03.2014, 23:33. Identyfikator użytkownika: JZ4yaBfa9kfI
Ocena
komentarza:
5
ludzie jak mozna prowadzic dobrze stronke z przepisami,jak restalracje nie ogarnia nowa wlascicielka.Ostatnio na podstawowe pytania o weselu nie wiedziala co powiedziec,szok na kurs powinna sie udac
@ Ja
dnia 10.04.2014, 12:24. Identyfikator użytkownika: x6Wd7PzjL2U2
Ocena
komentarza:
3
Może zmieniłby ktoś ten przepis wreszcie na inny ,w końcu zbliżają się święta!
@ adus
dnia 20.05.2014, 13:46. Identyfikator użytkownika: 1TRtEOrHjipg
Ocena
komentarza:
0
czy ktoś może się wypowiedzieć na temat wesel w Zajezdzie Pod Skałą? Może ktoś mial juz w tym "sezonie ślubnym" wesele? jestem ciekawy, gdyz za jakis czas mam tam wesele a slysze coraz to gorsze opinie pod adresem nowej wlaścicielki... nie ukrywam ze troche mnie to przeraza, bo przez tyle lat lokal ten cieszyl sie renoma w okolicy a teraz... co do nowej wlascicielki- slyszalem ze jest "nieogarnieta" az dziw bierze, bo pan Irek byl bardzo profesjonalnym czlowiekiem... prosze o informacje :)
@ do adus
dnia 20.05.2014, 14:34. Identyfikator użytkownika: njjarPF4NAuu
Ocena
komentarza:
1
[komentarz zawierał obraźliwe treści]
Dodaj komentarz Jeżeli chcesz, aby Twój nick był wyróżniony żółtym kolorem, po prostu zaloguj się w panelu logowania po prawej stronie
⇓ ⇓ ⇓ Powiększ pole komentarza ⇓ ⇓ ⇓

Zasady komentowania

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

  • Czy wyłonią wykonawcę budowy łącznika pomiędzy rondami?

    W tym roku planowana jest budowa nowego odcinka drogi wojewódzkiej 992 w Jaśle. W ubiegłym roku Podkarpacki Zarząd Dróg Wojewódzkich w Rzeszowie ogłosił przetarg na realizację tego zadania inwestycyjnego. Sęk w tym, że oferty firm przekraczają zaplanowany budżet dwu a nawet trzykrotnie.

  • Gmina likwiduje bariery

    Od stycznia br. osoby niepełnosprawne bądź mające kłopoty z poruszaniem się mogą korzystać z podnośnika pionowego zamontowanego przy budynku Urzędu Gminy Jasło. Ponadto na parterze budynku powstało Biuro Obsługi Klienta. To pozwoli im na załatwienie ich niezbędnych spraw urzędowych oraz lepszą obsługę.

  • Zapraszają na podróż do przeszłości Jasła

     

    Dzisiaj, zaraz po północy ruszył wyjątkowy serwis o historii miasta – www.17stycznia.pl. Jest to internetowa galeria zdjęć 17 budynków, które niestety już nie istnieją, jednak zachowały się na pocztówkach i fotografiach.

  • Będą podwyżki dla techników RTG

    Koniec sporu zbiorowego z dyrektorem jasielskiego szpitala. Dwudziestu techników elektroradiologii otrzyma podwyżki, o które walczyli od połowy października br. Dzisiaj odbyły się negocjacje, których efektem jest zawarcie porozumienia w zakresie żądań wysuwanych przez pracowników RTG.

  • Policja bada sprawę budżetu obywatelskiego

    Końcem ubiegłego roku burmistrz Jasła zawiadomił prokuraturę o możliwości popełnienia przestępstwa polegającego na nieuprawnionym wykorzystaniu danych osobowych w procesie internetowego głosowania na projekty w ramach budżetu obywatelskiego. Obecnie trwają czynności sprawdzające, czy doszło do złamania prawa.

  • Projekty szkoleniowe ze stażami

     

    Firma INNOVO Innowacje w Biznesie Sp. z o.o. zaprasza do udziału w projektach szkoleniowo - stażowych.

  • W Jaśle zapłonęły „światełka do nieba” dla Pawła Adamowicza

     

    W miejscu gdzie jeszcze wczoraj stała scena, na której odbyły się występy artystów w ramach 27. Finału WOŚP dziś zapłonęły znicze. Tak kilkudziesięciu jaślan postanowiło upamiętnić zmarłego dzisiaj Pawła Adamowicza, prezydenta Gdańska, który padł ofiarą zamachowca.

  • Jasło pobiło rekord!

     

    Podczas 27. Finału WOŚP w Jaśle i wielu miejscowościach powiatu jasielskiego zebrano ponad 100 tysięcy złotych. Pieniądze z tegorocznej edycji kwesty pozwolą na zakup sprzętu dla specjalistycznych szpitali dziecięcych.

  • Studia podyplomowe

     

    Niepubliczna placówka doskonalenia PROTOTO we Wrocławiu przedstawia najnowszą ofertę studiów podyplomowych (3 semestry = 350 godzin).

  • Wybrano nowy Zarząd Powiatu

    Wczoraj podczas sesji nadzwyczajnej Stanisław Pankiewicz większością radnych został wybrany na stanowisko wicestarosty jasielskiego. Etatowym członkiem zarządu został Jan Muzyka, zaś jego miejsce nieetatowego członka zajął Ryszard Lisowski.

  • Jasielskie technikum najlepsze na Podkarpaciu

     

    10 stycznia w Warszawie odbył się 21. finał Rankingu Liceów i Techników Perspektywy. Wysokie miejsce w rankingu zajęło Technikum nr 4 z Oddz. Integracyjnymi w ZS nr 4 w Jaśle, które okazało się najlepszą tego typu placówką w całym województwie podkarpackim. Jak w rankingu wypadły pozostałe jasielskie technika i licea?

Panel Logowania

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Nadawca (opcjonalnie):Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: redakcja@jaslo4u.pl
Telefonicznie: 508 766 105