Korzystając z portalu Jaslo4u.pl wyrażasz zgodę na użytkowanie mechanizmu plików cookie. Mechanizm ten ma na celu zapewnienie prawidłowego funkcjonowania portalu Jaslo4u.pl. Korzystając ze strony akceptujesz Politykę Prywatności portalu Jasło4u.pl
Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Jaslo4u.pl - Jasło dla Ciebie

Kurczak w wydaniu lekko słodkim

19

Po nieco dłuższej przerwie zamieszczamy kolejny przepis w naszym Kąciku Kulinarnym. Tym razem kurczak w wydaniu lekko słodkim. Jest to danie odpowiednie na letnią porę a poza tym łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne.

A więc do dzieła ! 

Składniki (na 4 porcje):

4 filety z kurczaka
80 g śliwek kalifornijskich
40 g suszonej żurawiny
150 ml czerwonego wytrawnego wina
70 ml octu balsamicznego
1 łyżka miodu
2 gałązki świeżego rozmarynu
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, olej 

Składniki na sos:

100 g konfitury z żurawiny
1 pomarańcza 

Przygotowanie:

Filety myjemy i osuszamy a następnie marynujemy w niewielkiej ilości oleju z czosnkiem i rozmarynem. Mięso wcześniej przyprawiamy solą i pieprzem.

Dobrze aby mięso poleżało w marynacie przynajmniej kilka godzin.

Do niewielkiego rondla wlewamy wino, ocet balsamiczny i miód i zagotowujemy a następnie dodajemy śliwki i suszoną żurawinę po czym odstawiamy do wystygnięcia.

Owoce zostawiamy w wywarze do momentu aż nim nasiąkną a następnie odcedzamy je z wywaru.

W filetach robimy nacięcia i faszerujemy je śliwkami i żurawiną a później obsmażamy je na patelni a na koniec wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 8 minut. 

Przygotowanie sosu:

Pomarańcz obieramy i kroimy w drobną kostkę a następnie mieszamy z konfiturą żurawinową po czym całość przyprawiamy rozmarynem i odrobiną miodu. 

Upieczone filety kroimy i układamy na talerzu z sosem. 

Smacznego !

Napisany dnia: 07.08.2013, 09:39

Komentarze Czytelników:

Dodaj komentarz Widok:
1
@ do adus
dnia 20.05.2014, 14:34 · Zgłoś
[komentarz zawierał obraźliwe treści]
Odpowiedz
0
@ adus
dnia 20.05.2014, 13:46 · Zgłoś
czy ktoś może się wypowiedzieć na temat wesel w Zajezdzie Pod Skałą? Może ktoś mial juz w tym "sezonie ślubnym" wesele? jestem ciekawy, gdyz za jakis czas mam tam wesele a slysze coraz to gorsze opinie pod adresem nowej wlaścicielki... nie ukrywam ze troche mnie to przeraza, bo przez tyle lat lokal ten cieszyl sie renoma w okolicy a teraz... co do nowej wlascicielki- slyszalem ze jest "nieogarnieta" az dziw bierze, bo pan Irek byl bardzo profesjonalnym czlowiekiem... prosze o informacje :)
Odpowiedz
3
@ Ja
dnia 10.04.2014, 12:24 · Zgłoś
Może zmieniłby ktoś ten przepis wreszcie na inny ,w końcu zbliżają się święta!
Odpowiedz
5
@ luiza
dnia 13.03.2014, 23:33 · Zgłoś
ludzie jak mozna prowadzic dobrze stronke z przepisami,jak restalracje nie ogarnia nowa wlascicielka.Ostatnio na podstawowe pytania o weselu nie wiedziala co powiedziec,szok na kurs powinna sie udac
Odpowiedz
0
@ aaaaaaaaaaaaaaa
dnia 19.02.2014, 17:18 · Zgłoś
[komentarz zawierał obraźliwe treści]
Odpowiedz
5
@ HI
dnia 11.02.2014, 06:55 · Zgłoś
tam teraz wszystkim sie zajmuje prezes adam hihihaha
Odpowiedz
9
@ ????????????????
dnia 08.02.2014, 13:00 · Zgłoś
Właśnie wczoraj(Napisany dnia: 07.08.2013, 09:39 , Tagi: Brak) minęło 6 miesięcy od publikacji tego przepisu! Proponuje przepisy od Schabińskiej ona co tydzień publikuje w Tygodniku regionalnym Nowe Podkarpacie. Zaczynając z kimś nowym współprace zaczniecie wyglądać profesjonalnie na tle innych portali.
Odpowiedz
11
@ Ani Tomka ani Laury
dnia 27.10.2013, 09:13 · Zgłoś
Bez kucharzy i załogi ten budynek nie będzie miał duszy. Tyle lat tam lubiłem zjeść obiad ale ostatni tydzień to już przesada.
Odpowiedz
27
@ aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
dnia 18.10.2013, 08:07 · Zgłoś
Przepisy są dodawane bardzo rzadko, jeden przepisy widnieje na stronie z miesiąc a niekiedy nawet 3 zanim pojawi się nowy..,
Odpowiedz
5
@ lol
dnia 12.12.2013, 14:47 · Zgłoś
albo i dłużej niż 3 miesiące...
Odpowiedz
4
@ Młodzi
dnia 12.10.2013, 15:17 · Zgłoś
Gratulacje dla szefowej kuchni Laury za wspaniałe jedzenie na weselu ( Państwo Młodzi )
Odpowiedz
0
@ PROSZĘ POWIEDZIEĆ NA KTÓRYM WESELU????
dnia 18.10.2013, 08:02 · Zgłoś
data wesela która sala???
Odpowiedz
0
@ Młodzi
dnia 06.11.2013, 09:16 · Zgłoś
Wesele odbyło się 5 października w Afrodycie.
Odpowiedz
3
@ moko
dnia 25.09.2013, 14:57 · Zgłoś
przepisa na dobra kaszanke

skladniki:

kasza

anka

bierzemy kasze i anke i mieszamy az do uzyskania efektu zamierzonego

zycze samacznego
Odpowiedz
10
@ dobre
dnia 20.08.2013, 07:05 · Zgłoś
Kurczak z ryżem

Składniki:
- 40 dag piersi z kurczaka,
REKLAMA

- 1/2 brokuła,
- 20 dag ryżu 3 kolory,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- olej,
- sól, pieprz,
- ostra papryka
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na plastry, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Mięso odstawić do lodówki. Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę. Dodać ryż i chwilę go przesmażyć. Zalać wodą w proporcji 1 część ryżu do 2 części wody, posolić, ugotować. Brokuła podzielić na różyczki i sparzyć go w osolonym wrzątku. Na rozgrzanym oleju przesmażyć plastry mięsa, połączyć z ryżem i brokułami. Po kilku minutach smażenia podawać. Czas przygotowania 1 h. Przepis na 4 osoby.
Odpowiedz
-8
@ Gummi
dnia 08.08.2013, 09:51 · Zgłoś
Wygląda smakowicie
Odpowiedz
9
@ 1234
dnia 08.08.2013, 07:51 · Zgłoś
Przepisy kulinarne doskonałe na wszystkie okazje ... Czyje to są Tomka czy Laury ( napewno nie SZEFA Zajazdu pod Skałą HAHA )
Odpowiedz
-12
@ Flower
dnia 08.08.2013, 08:31 · Zgłoś
Żałosny koment
Odpowiedz
-4
@ gość
dnia 18.08.2013, 13:29 · Zgłoś
Laury...dziwne ,coś tu nie gra...
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Piszesz jako:

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: [email protected]
Telefonicznie: 508 772 657