Kurczak w wydaniu lekko słodkim
Po nieco dłuższej przerwie zamieszczamy kolejny przepis w naszym Kąciku Kulinarnym. Tym razem kurczak w wydaniu lekko słodkim. Jest to danie odpowiednie na letnią porę a poza tym łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne.
A więc do dzieła !
Składniki (na 4 porcje):
4 filety z kurczaka
80 g śliwek kalifornijskich
40 g suszonej żurawiny
150 ml czerwonego wytrawnego wina
70 ml octu balsamicznego
1 łyżka miodu
2 gałązki świeżego rozmarynu
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, olej
Składniki na sos:
100 g konfitury z żurawiny
1 pomarańcza
Przygotowanie:
Filety myjemy i osuszamy a następnie marynujemy w niewielkiej ilości oleju z czosnkiem i rozmarynem. Mięso wcześniej przyprawiamy solą i pieprzem.
Dobrze aby mięso poleżało w marynacie przynajmniej kilka godzin.
Do niewielkiego rondla wlewamy wino, ocet balsamiczny i miód i zagotowujemy a następnie dodajemy śliwki i suszoną żurawinę po czym odstawiamy do wystygnięcia.
Owoce zostawiamy w wywarze do momentu aż nim nasiąkną a następnie odcedzamy je z wywaru.
W filetach robimy nacięcia i faszerujemy je śliwkami i żurawiną a później obsmażamy je na patelni a na koniec wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 8 minut.
Przygotowanie sosu:
Pomarańcz obieramy i kroimy w drobną kostkę a następnie mieszamy z konfiturą żurawinową po czym całość przyprawiamy rozmarynem i odrobiną miodu.
Upieczone filety kroimy i układamy na talerzu z sosem.
Smacznego !