Malina – nawożenie
Maliny to owoce o wszechstronnym zastosowaniu Poza walorami odżywczymi o dietetycznymi mają właściwości lecznicze. Malina jest bardzo wrażliwa na czynniki atmosferyczne, glebowe i chorobotwórcze.
WYBÓR STANOWISKA
- najlepszym stanowiskiem dla maliny jest łagodny stok, o wystawie południowo wschodniej lub południowo zachodniej;
- malina udaje się najlepiej na glebie żyznej, średniozwięzłej, o uregulowanych stosunkach powietrzno – wodnych.
- płytki system korzeniowy maliny sprawia, że nawet krótkotrwała susza wpływa niekorzystnie na wzrost i owocowanie;
PRZYGOTOWANIE STANOWISKA - stworzenie dla maliny optymalnych warunków do wzrostu i owocowania obejmuje:
- poprawę struktury gleby poprzez uregulowanie kwasowości;
- wzbogacenie jej w próchnicę;
- uzupełnienie poprzez nawożenie naturalne i mineralne brakujących składników pokarmowych.
Tabela.1 Maksymalne jednorazowe dawki nawozów wapniowych lub wapniowo – magnezowych CaO+MgO w kg/ha
Odczyn gleby pH w KCl |
Zawartość części spławianych w glebie |
||
do 20 % (lekkie) |
20-35 % (średnie) |
ponad 35% ( zwięzłe) |
|
do 4,5 |
1500 |
2000 |
2500 |
4,6-5,5 |
750 |
1500 |
2000 |
5,6-6,0 |
500 |
750 |
1500 |
Odpowiedni dla maliny odczyn gleby powinien być lekko kwaśny,
i mieści się w granicach pH od 5,5 do 6,5;
Przed zakładaniem plantacji malin powinno się unikać wapnowania gleby. Wapnowanie zaleca się pod przedplon lub najpóźniej pod podorywkę na kilka tygodni przed sadzeniem malin.
Maliny sadzi się późną jesienią lub wczesna wiosną. Korzystniejszym terminem jest jesień ze względu na lepszą wilgotność gleby. Sadzenie jesienne pozwoli roślinom na lepsze ukorzenienie co spowoduje wiosną szybszy start i wzrost roślin.
NAWOŻENIE
Nawożenie fosforowo – potasowe przed założeniem plantacji należy wykonać w oparciu o analizę gleby. Maksymalna dawka nie może jednak przekraczać w przypadku fosforu 100kg/P2O5/ha a potasu 120 kg/K2O/ha. W latach późniejszych gdy analiza gleby wykazuje niedobór nawożenie uzupełniające wykonać jesienią w dawce wynikającej z analizy.
Inne zasady dotyczą nawożenia azotem.
Nawożenie azotem w I roku uprawy- ma dostarczyć składników pokarmowych do budowy rośliny- zarówno części nadziemnej jak i systemu korzeniowego. Nawożenie azotem rozpoczynamy:
- wiosną po ruszeniu wegetacji gdy pierwsze pędy mają 5-10 cm wysokości.
- następną dawkę azotu stosujemy pod koniec wiosny na początku lata;
- nawozy wysiewa się w rzędach roślin.
Nawożenie odmian owocujących na dwuletnich pędach i odmian owocujących na tegorocznych pędach można rozpocząć wczesną wiosną po ruszeniu wegetacji.
Dawki nawozów ustala się na podstawie analizy gleby wykonanej w Okręgowej Stacji – Chemiczno Rolniczej. Wraz z wynikami analizy klient jeśli ma życzenie i wniesienie opłatę 18,75 zł z vat, otrzymuje zalecenie nawozowe uwzględniające rodzaj nawozu i jego dawkę.
OKRĘGOWA STACJA CHEMICZNO-ROLNICZA W RZESZOWIE