Muzeum Lizaka zachwyciło!
W Dzień Dziecka odbyło się uroczyste otwarcie Muzeum Lizaka w Jaśle. Dzieci ze szkół i przedszkoli jako pierwsze miały okazję zobaczyć jakie atrakcje przygotowali dla zwiedzających właściciele obiektu.<FOTOGALERIA>
Zwiedzanie muzeum rozpoczyna się od sklepiku ze słodkościami, który znajduje się na parterze budynku. Osoby, które oprowadzają po obiekcie opowiadały o początkach powstawania lizaków oraz jak wygalała produkcja na przestrzeni kolejnych lat. Na piętrze budynku dzieci mogły skosztować różnych rodzajów cukru a także powąchać aromatów, które są wykorzystywane do produkcji cukierków. Największym jednak zainteresowaniem cieszył proces wyrabiania własnego lizaka.
- Podoba mi się to, że jestem tutaj z całą klasą i mogę zobaczyć różne rzeczy i wszystko dotknąć. Najbardziej zapamiętam to jak robią lizaka. Powstaje on z masy i cukru – mówi 8-letnia Tosia. - Poznałam cukier brzozowy, ale najbardziej lubię trzcinowy. Poleciłabym to miejsce znajomym, warto tutaj przyjść – dodaje jej koleżanka Lena.
Właściciele Muzeum Lizaka również nie kryją zadowolenia. Radość, która malowała się na twarzach dzieci jeszcze bardziej przekonała państwa Schabińskich, że był to fantastyczny pomysł, który zaskarbił sobie ich uznanie.
- Jest to Muzeum Lizaka więc musi być słodko i pachnąco, o to nam chodzi. Bardzo się cieszę, że przyszło do nas tak dużo dzieci. Zamierzamy powiększyć obiekt o nowe ekspozycje. Przede wszystkim chcemy zrobić lizaki czekoladowe, które powstają zupełnie inną metodą. Zwiedzającym zostaną również pokazane filmy przedstawiające cały proces produkcji cukru – dodaje Katarzyna Schabińska.
id