„Narodziny Chleba - Mleczna Droga” w Gogołowie
Stowarzyszenie „Gogołów bez granic” zorganizowało II Podkarpacki Festiwal Kultury Ludowej w Gogołowie. Na stadionie „Równie” odbyła się lekcja tradycji pod hasłem: „od mleka, do sera i masła”. Skoro „mleczna droga” to i wiele smacznych produktów przygotowano dla przybyłych gości.
Maślanki, kwaśne mleko, różnego rodzaju wyroby z żółtego sera, masło wiejskie, a także gomółki, czyli ser z przyprawami na ostro, proziaki oraz pierogi – te pyszności połechtały podniebienie, tych którzy odważyli się ich skosztować.
Gogołów szczyci się dużą grupą twórców ludowych. To dzięki nim, jak podkreślił Krzysztof Niekowal ze Stowarzyszenia „Gogołów bez Granic” kultywowane są zwyczaje, tradycje przekazywane młodszemu pokoleniu.
- Zależało nam na tym, aby pokazać wszystkim na czym polegała obróbka mleka, jak również w jaki sposób było ono wykorzystywane. W naszej okolicy są jeszcze ludzie, którzy w domach wykonują w sposób tradycyjny przetwory z mleka – wyjaśnia Krzysztof Niekowal.
Pasjonaci koni udostępni swoje bryczki, zaprzęgi konne do przejażdżek oraz kucyki dla małych dzieci. Na scenie wystąpiły lokalne kapele ludowe, zespoły śpiewacze, a także szkolny kabaret. Jak nas poinformowano, jest już pomysł na przyszły rok, by zorganizować pokaz rzemiosła użytkowego. - Chcielibyśmy pokazać kowala, który wyrabia motykę, czy szewca. Powrócić do tych dawnych zawodów i odkryć je na nowo – dodaje Niekowal.
(icz)