Korzystając z portalu Jaslo4u.pl wyrażasz zgodę na użytkowanie mechanizmu plików cookie. Mechanizm ten ma na celu zapewnienie prawidłowego funkcjonowania portalu Jaslo4u.pl. Korzystając ze strony akceptujesz Politykę Prywatności portalu Jasło4u.pl
Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Jaslo4u.pl - Jasło dla Ciebie

Naturalnie, smacznie i zdrowo

Tłuszcze roślinne stanowią istotny element zbilansowanej diety. Olej jest nam potrzebny ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jednak tylko oleje tłoczone na zimno zachowują w pełni swoje wartości odżywcze.

Szczególnie wartościowy jest olej rzepakowy, który stanowi doskonałe źródło przeciwutleniaczy. Zawarte w nim nienasycone kwasy tłuszczowe mają zbawienny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu, w tym serca, układu krwionośnego, mózgu i innych. Warto wspomnieć, że zawiera on większą niż oliwa z oliwek ilość korzystnych dla naszego zdrowia nienasyconych kwasów omega-6 i omega-3. Dlatego też, coraz częściej sięgamy po ten właśnie olej. Ważne, aby był to produkt tłoczony na zimno. Tylko wówczas nie straci on swoich najistotniejszych walorów.

Dlatego też Bar Mleczny u „Wojtka” zdecydował się na wprowadzenie do jadłospisu olejów własnego wyrobu. O powodach podjętej decyzji mówi Wojciech Zalewski, właściciel baru. Oleje tłoczone na zimno zachowują swoje wartości odżywcze. Zamierzamy tłoczyć własne oleje z rzepaku, pestek dyni, słonecznika a nawet kokosu. Oleju tłoczonego na zimno można użyć właściwie do wszystkiego. Zdecydowaliśmy się na zastąpienie oleju tak zwanego „sklepowego” na własny ze względu na fakt, iż jest on produktem najwyższej jakości. Jego zastosowanie pozwala na uzyskanie wyjątkowego smaku surówek. Tłoczone przez nas oleje będziemy sprzedawać naszym klientom. – wyjaśnia Wojciech Zalewski.

Zmiany zapoczątkowane przez Bar u „Wojtka” mają sprawić, że serwowane potrawy będą bardziej naturalne, zdrowsze i smaczniejsze. Drogą do tak postawionego celu ma być sukcesywne eliminowanie pozycji z menu uznawanych za najbardziej niezdrowe. Już dziś lokal serwuje frytki pieczone w piecu zamiast smażonych na głębokim oleju. Do przygotowania wielu z potraw wykorzystuje się tutaj specjalistyczny piec konwekcyjno-parowy. Klienci mogą zamówić sok ze świeżo wyciskanych owoców. 

Odwiedź profil Facebook’owy baru

FB/barmlecznywojtek

Bar "Wojtek", tel. 505 454 556
Ul. Szopena 20/38

Artykuł sponsorowany

Napisany dnia: 08.11.2017, 08:40
Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: [email protected]
Telefonicznie: 508 772 657