Ciasto:30 dkg mąki
20 dkg margaryny
10 dkg cukru pudru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 słoiczek powideł śliwkowych
25 dkg pokrojonych orzechów włoskich
Zagnieść ciasto: mąka, cukier, margaryna, żołtka i proszek do pieczenia.
Ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować, włożyć na blachę,
posmarować powidłami, następnie pianą z białek i posypać orzechami. Piec
każdą ok. 20min.
Krem:
Można użyć krem ''Karpatka'' i przygotować wg przepisu na opakowaniu lub
zrobić go samemu.
1/2 litra mleka
1 budyń waniliowy
5 łyżek cukru
1 kostka masła
W 1/2 l. mleka ugotować budyń dodając cukier. Gdy budyń wystygnie połączyć
go z masłem na gładką masę.
Tak przygotowany krem wyłożyć na jedno z upieczonych ciast i przykryć go
drugim. Polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
Napisany dnia: 16.02.2007, 17:40