Korzystając z portalu Jaslo4u.pl wyrażasz zgodę na użytkowanie mechanizmu plików cookie. Mechanizm ten ma na celu zapewnienie prawidłowego funkcjonowania portalu Jaslo4u.pl. Korzystając ze strony akceptujesz Politykę Prywatności portalu Jasło4u.pl
Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Jaslo4u.pl - Jasło dla Ciebie

PAW ogłasza nabór na roczny Praktyczny Kurs Winiarstwa

19

Praktyczny Kurs Winiarstwa jest sztandarowym projektem Podkarpackiej Akademii Wina w Jaśle, której założycielem jest Fundacja Na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa "Galicja Vitis". Partnerem organizacyjnym i finansowym PAW jest Miasto Jasło.

 

Wszystkie działania szkoleniowe PAW, również Praktyczny Kurs Winiarstwa, nie są na działaniami komercyjnymi nastawionymi na zysk. Dzięki wsparciu finansowemu samorządu Jasła, szkolenia mogą być wyceniane poniżej kosztów organizacyjnych, co w znaczącym stopniu zwiększa dostępność działań prowadzonych PAW.

Praktyczny Kurs Winiarstwa jest dedykowany w pierwszej kolejności posiadaczom winnic, a także osobom, które w najbliższym czasie zamierzają założyć taką uprawę i zająć się produkcją win gronowych. Celem Kursu jest wykształcenie winiarzy praktyków, którzy poradzą sobie samodzielnie z uprawą winnicy i wyrobem wina na profesjonalnym poziomie.

Kurs obejmuje łącznie 320 godzin wykładów, podzielonych na 20 zjazdów weekendowych (po 16 godzin każdy), z czego niemal połowę będą stanowić zajęcia praktyczne, odbywające się w winnicy i winiarni. Program kursu jest przystosowany do cyklu wegetacyjnego winorośli i sezonowego cyklu produkcji wina, aby jego uczestnicy mogli w praktyce przećwiczyć wszystkie zabiegi w winnicy i etapy wyrobu wina. Na potrzeby Kursu zostanie udostępniona winnica doświadczalna o powierzchni 1 ha, na której uprawianych jest 25 odmian winorośli oraz profesjonalna przetwórnia o powierzchni 220 m2 z zapleczem socjalnym, sanitarnym oraz laboratorium. Planowanym miejscem wykładów teoretycznych jest Pałac Sroczyńskich w Jaśle (siedziba Medyczno - Społecznego Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego). W najbliższej okolicy znajduje się market spożywczy i czynny także w weekendy bar z tanimi i smacznymi obiadami. Część zajęć praktycznych będzie odbywać się w laboratoriach mikrobiologii i fitopatologii Wydziału Biologiczno-Rolniczego Uniwersytetu Rzeszowskiego. Pracownicy naukowi UR będą także wykładowcami Kursu. W chwili obecnej przygotowywane jest odpowiednie porozumienie w tej sprawie.

W ramach czesnego uczestnicy otrzymają oprócz 320 godzin wykładów, także dodatkowe praktyki, seminaria z udziałem wykładowców zagranicznych, profesjonalnie przygotowane materiały szkoleniowe oraz dyplom ukończenia kursu. Podczas każdego zjazdu zapewniamy serwis kawowy (kawa, herbata, woda mineralna, przekąski). Różne opcje płatności czesnego z terminami wpłaty podane są w poniższej tabelce.

Terminarz i wysokość czesnego:

Opcja wpłaty: Kwota: Terminy płatności:

1. wpłata jednorazowa za cały rok z góry: 4000 zł do 20.01.2015

2. wpłata w dwóch równych ratach za każdy semestr oddzielnie: 2200 zł I rata - do 20.01.2015

II rata - do 20.06.2015

3. wpłata w czterech równych ratach za każdy kwartał oddzielnie:

4. wpłata w czterech równych ratach za każdy kwartał oddzielnie dla członków Stowarzyszenia Winiarzy Podkarpacia:

1200 zł

1000 zł I rata - do 20.01.2015

II rata - do 20.04.2015

III rata - do 20.06.2015

IV rata - do 20.09.2015

Zasady rekrutacji na Kurs podane są na stronie www.akademiawina.org w zakładce „Kursy i szkolenia / Zgłoszenie/rejestracja”. W celu dokonania zgłoszenia należy korzystać z formularza zgłoszeniowego zamieszczonego na stronie.

Liczba miejsc na Kursie - 25. Termin zgłoszeń kandydatów - do końca 2014 roku.

Po zakończeniu przyjęć zostanie przeprowadzona weryfikacja kandydatów, podczas której w pierwszej kolejności będzie brana pod uwagę kolejność zgłoszeń, a następnie stopień zaawansowania zawodowego kandydatów. Po weryfikacji zgłoszeń powiadomimy kandydatów pocztą elektroniczną o przyjęciu na Kurs - dopiero wtedy będzie można dokonywać wpłat na rachunek bankowy:

Fundacja Na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa "Galicja Vitis"

Bank Gospodarki Żywnościowej S.A.

64 2030 0045 1110 0000 0382 1820

W załączniku do niniejszej informacji podany jest program tematyczny Kursu, a w poniższej tabelce terminy 20 zjazdów weekendowych. Skład osobowy kadry dydaktycznej zaprezentowany jest w zakładce "O nas / Wykładowcy Akademii" (skład będzie jeszcze uzupełniony o wykładowców z Uniwersytetu Rolniczego). Na zajęcia seminaryjne zapraszani będą także wykładowcy zagraniczni. Terminarz zjazdów z przypisanymi do nich tematami wykładów oraz wykładowcami otrzymają kandydaci po dokonaniu wpłaty.

Praktyczny Kurs Winiarstwa – terminy zjazdów

Numer

kolejny

zjazdu

I semestr/termin zjazdu Numer

kolejny

zjazdu

II semestr/termin zjazdu

1 31.01-1.02.2015 11 11-12.07.2015

2 14-15.02.2015 12 25-26.07.2015

3 7-8.03.2015 13 12-13.09.2015

4 28-29.03.2015 14 26-27.09.2015

5 11-12.04.2015 15 3-4.10.2015

6 25-26.04.2015 16 24-25.10.2015

7 9-10.05.2015 17 7-8.11.2015

8 30-31.05.2015 18 21-22.11.2015

9 13-14.06.2015 19 12-13.12.2015

10 27-28.06.2015 20 9-10.01.2016

Bardziej szczegółowe informacje na temat Praktycznego Kursu Winiarstwa można uzyskać pisząc na adres: [email protected], lub telefonicznie: 502 146 485

Fundacja Galicja Vitis

Napisany dnia: 27.11.2014, 13:12

Komentarze Czytelników:

Dodaj komentarz Widok:
0
@ Al
dnia 08.01.2015, 17:02 · Zgłoś
Zbierzcie chętnych i wystąpcie o dofinansowanie ze środków unijnych. Szkolenie nie w Jaśle a w Boguchwale ma sens.
Odpowiedz
0
@ Bahus
dnia 29.11.2014, 18:47 · Zgłoś
No to sobie Wodzu Siedzący Byk wymyślił pomysł na biznes...sprtytnie.
Kiedy słysze, że Jasło ma być południowo-wschodnią stolicą wina lub, że w ogóle ma się tu robić jakieś, wino to ogarnia mnie pusty śmiech.
Ja już 5 miesiąc walczy z jasielskimi cegłogłowymi urzędnikami zakładając firme a Andrzej winogrona w tym czasie przycina.
Odpowiedz
-1
@ Groniec
dnia 28.11.2014, 17:58 · Zgłoś
Słyszałem,że miesiąc temu nie było już wolnych miejsc na to szkolenia a dzisiaj poszukują chętnych.Widocznie niektórym się otworzyły oczy jak musieli przelać pieniążki ...
Szkolenia fajna sprawa,ale za taką kasę! Fakt,że ktoś musi zarobić,ale są różne projekty
unijne i dotacje kierunkowe z Urzędu Marszałkowskiego gdzie korzystają winiarze podkarpaccy szkoląc się w Boguchwale. Wielka szkoda,że nasi miejscowi nowi adepci uprawy winorośli zdani są tylko na własną kieszeń!
Odpowiedz
-1
@ obserwator
dnia 28.11.2014, 09:29 · Zgłoś
Wiele hałasu o nic. Równie dobrze można sobie jakąś książkę Myśliwca poczytać i na jedno wyjdzie, bo nic nowego na tych szkoleniach nie powiedzą. Taki sobie wymyślili sposób na życie - prowadzić szkolenia. Wolno im. A że leczą sobie przy tym swoje kompleksy i nazywają się Akademią, Instytutem, ośmieszając się przy okazji, też mają prawo. Naiwnych chętnych na te pseudo-szkoły zawsze się znajdzie. I jeszcze Ewcia dyplom na drukarce wydrukuje!
Odpowiedz
-2
@ malkontent
dnia 27.11.2014, 22:19 · Zgłoś
Jedna wielka hipokryzja, Jasło i okolice nie były, nie są i nie będą zagłębiem winiarskim, produkowane w winnicach jasielskich wina nigdy nie wygrają konkurencji cenowej z winami włoskimi, francuskimi czy hiszpańskimi.
Obłowią się jedynie organizatorzy szkoleń , wykładowcy i producencj sadzonek.
Odpowiedz
2
@ człowiek z lasu
dnia 29.11.2014, 10:45 · Zgłoś
Prawdą jest, że trudno będzie wygrać konkurencję cenową, ale nie ze względu na klimat i warunki przyrodnicze, które są całkiem dobre, lecz ze względu na wielkość areałów i przepisy obowiązujące w naszym kraju. Wielkość winnic jest jaka jest bo ludzie, którzy w to wchodzą nie marzą o dorobieniu się, tylko o ulokowaniu pieniędzy. To są bardziej takie oczka w głowie właścicieli, niż przedsiębiorstwa produkcyjne. I niech tak pozostanie. To też jest fajne. Ponieważ winnice w okolicach Jasła są wyjątkowo pięknie ulokowane i dopieszczone w porównaniu nawet do francuskich. Jedynie w Szampanii można czasem spotkać równie wymuskane winnice. W Szampanii, w której czasem pod koniec maja pada śnieg, a blisko połowa winnic znajduje się na stokach wschodnich a nawet północnych i gdzie hektar ziemi kosztuje milion euro. Po pokoleniach może się to zmienić.
Odpowiedz
1
@ człowiek z lasu
dnia 29.11.2014, 10:56 · Zgłoś
Dodam jeszcze, że słynna Szampania znajduje się na podobnej szerokości geograficznej, ma podobne nasłonecznienie, a Ardeny zwiększają ilość opadów i ryzyko przymrozków, które występują tam w maju pewnie częściej niż w okolicach Jasła.
Odpowiedz
3
@ do czlowieka
dnia 29.11.2014, 12:38 · Zgłoś
Zgodze sie z Toba bo pracowalem w Szampanii. Mali wlasciciele winnic dbaja o swoje winnice i produkuja bardzo dobrego szampana, ci wielcy to juz jest jedna wielka sciema w butelce ktora taki malkontent kupi za grube pieniadze i oprawi w ramke bo to wino z francji to wielkie ho ho. A ja ci powtarzam kupisz wielki syf francuski czy wloski. Ci nasi winiarze probuja cos zmienic na tym naszym podkarpaciu a czy sie uda to czas pokaze a ty typowa marudo kupuj dalej zagraniczne produkty bo nasze przeciesz jest be
Odpowiedz
-4
@ m
dnia 27.11.2014, 21:53 · Zgłoś
srata tata

za podatnika pieniadze naucza sie wino robic,co to jest drugi "pektowin"?
Odpowiedz
-2
@ DZIEKAN
dnia 27.11.2014, 21:07 · Zgłoś
Za taka kwote to trzeba mieć krzywo pod sufitem zeby brać udział w szkoleniu
Odpowiedz
-2
@ Piotr M.
dnia 28.11.2014, 10:07 · Zgłoś
Nauka kosztuje - w każdej dziedzinie . Jeśli potrafisz nauczyć się czegoś sam to przecież nikt nie zmusza do kursu .
Odpowiedz
-3
@ łodyniec
dnia 28.11.2014, 14:38 · Zgłoś
wina robię już kilka lat ,nikt mnie tego nie uczył ,a każdemu smakują :D Mam 5 krzaków winorośli które każdy chyba wie jak się przycina :D nie widzę potrzeby aby ktokolwiek taki kurs kończył.Papierkiem można se d... podetrzeć ,a 4000 zł wyyebac w błoto to też ktoś musi być nie spełna rozumu :P

łohoohohhoohohohhoho
Odpowiedz
2
@ Boguś L
dnia 28.11.2014, 15:36 · Zgłoś
Jakos nie zznam twojego wina łodyńcu , a wina podukowane przez miejscowych winiarzy znam . Jak myslisz dlaczego ?
Mówię oczywiscie o winie a nie o napoju z butli która powstała przez wrzucenie owoców drodzy i wody :-P
Ale moze i twoje nadaje się do spożycia , podaj adres gdzie go można spróbować .
Odpowiedz
-2
@ MaxSzyderko
dnia 28.11.2014, 16:04 · Zgłoś
No co jest łodyńcu , milczysz bo pewno zatkało , hahahahahha
Odpowiedz
0
@ DZIEKAN
dnia 28.11.2014, 16:24 · Zgłoś
Pracowałem w winnicy w Francji płacili mi i praktykę mam gratis
Odpowiedz
-2
@ Piotr M.
dnia 28.11.2014, 17:22 · Zgłoś
Ot i wyszła niewiedza twoja - jak mawia Stachu Japycz :) To że ty na praktyce nie placiles nie znaczy ze szkolenie było gratis . Bo ktos za to zapłacił , szkoła pracodawca obojetnie kto - ważne że cos to kosztowało .
Myślisz ze jak w UP są szkolenia za free to nikt nie płaci ? Wszyscy podatnicy płacą
Odpowiedz
1
@ człowiek z lasu
dnia 29.11.2014, 10:50 · Zgłoś
Uprawa winiarskich odmian jest stosunkowo prosta i cięcia można się samemu nauczyć intuicyjnie, choć zajmuje to lata. Zabraknie wtedy wiedzy teoretycznej, dotyczącej sposobu formowania krzewów w zależności od gleby, odmiany i stanowiska, ale do tych sposobów też można dojść samemu. Z deserówkami jest duuuużo trudniej. Tak jest ze wszystkim. W jedno Ci jednak nie uwierzę. Z pięciu krzewów, nie jesteś w stanie zrobić dobrego wina.
Odpowiedz
2
@ łodyniec
dnia 29.11.2014, 13:10 · Zgłoś
dobre wino zrobię nawet z jednego krzaka :D 3-5 wiader owoców mam z krzaka ,twierdzisz że to za mało aby zrobic wino?? ha ha ha widać że nigdy nie robiłeś :D

do czleka z lasu - lata nauki na przycinanie krzaków? skończ pitolić czleku z lasu :D wyjedź na przycinkę do Francji lub Włoch ,sam zobaczysz ,że hektary winorośli nie przycina właściciel tylko niewolnicy z Polski,Rumuni czy innych za.upi .

Nie wiem jakie wy macie mniemanie o robieniu wina ale proste to jak 2x2 :D

ja mam swój sposób,każdy myślę że ma swój :D wszystko do produkcji dobrego wina można kupić w sklepie ,każdy jeden bajer mam ale mało z tego kożystam ,bo już na oko lub na węch wiem co i jak :D wina różne wyjdą ,zależy z jakiego krzaka ,ale nikt się nie struł ,nikt nie narzekał a wręcz przeciwnie - każdy sobie chwali ,czy to wytrawne,czy półsłodkie czy słodkie ,każde wchodzi lepiej niż sklepowe :D

Boguś - chcesz spróbować ? hmm nie zrobię z domu meliny ,więc raczej nigdy nie będziesz miał takiej opcji ,chociaż może kiedyś ...

nie robię na handel ,tylko dla siebie .Znam sporo takich ludzi w okolicy ,część z nich robi wina z owoców z których żaden jegomość jasielski w winnicy nie robi ,a smakują wybornie :D

ps. Boguś cosik się mi zdaje ,że jesteś przekonany że jasielscy winiarze robią wina z samego soku bez użycia wody ? Się chłopie fest mylisz ,takie wina mega gęste nie są mecyjne .swego czasu robiłem z 100% soku z winogron ,teraz już tak nie robię.

Do póki mi i moim znajomym moje wina smakują ,dopóty będę je robił :D
Odpowiedz
1
@ człowiek z lasu
dnia 29.11.2014, 13:42 · Zgłoś
No skoro zbierasz pięć wiader winogron z krzewu i tego nauczyłeś się we Francji lub we Włoszech, to rzeczywiście nie ma o czym z tego dyskutować.
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Piszesz jako:

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

Panel Logowania

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: [email protected]
Telefonicznie: 508 772 657