Pierogi ciągle w formie
Tradycyjnie wyśmienite pierogi oraz słoneczna pogoda przyciągnęły w tym roku tłumy na tarnowiecki stadion. Żądza zasmakowania prawdziwie swojskich wyrobów w najlepszej oprawie uwidoczniła się w niebywale długich kolejkach do stoisk obsługiwanych przez zapracowane gospodynie.
Festiwal Smaków Regionalnych „Pierogi”, który odbył się już po raz siódmy to uznana marka, nie tylko na gruncie lokalnym. Na stadion sportowy w Tarnowcu co rocznie zjeżdżają goście z całego regionu a nawet Polski. Nie inaczej było w minioną niedzielę.
Magnesem przyciągającym na stadion sportowy, tradycyjne miejsce organizacji festiwalu, są przede wszystkim pierogi przygotowywane przez gospodynie działające w Kołach Gospodyń Wiejskich. Każdego roku raczą one odwiedzających imprezę niezliczoną liczbą różnorodnych pierogów. Tego dnia nawet najbardziej wytrwali w swoich postanowieniach zapominają o diecie. Nic w tym dziwnego, bowiem festiwal to nie tylko pierogi, lecz również wyśmienite wypieki oraz swojskie wyroby w postaci ogórków kwaszonych, smalcu, pieczywa i wielu innych.
Zabawa i radość z jedzenia swojskich przysmaków to jedno. Dla gospodyń przygotowujących jadło i stoiska to czas prawdziwej rywalizacji. Każdego roku odbywa się konkurs na najsmaczniejsze pierogi. Ocenie podlegają pierogi ruskie i z kapustą. W niedzielę triumfowały gospodynie z Dobrucowej, tuż za nimi uplasowały się Roztoki i Tarnowiec.
Główną nagrodę z rąk wójta gminy Tarnowiec przyjęła Ewa Barańska – przewodnicząca KGW w Dobrucowej.
W tym roku lepiłyśmy pierogi trzy dni. Cieszy nas bardzo fakt, że do grona gospodyń przyłączają się młode dziewczęta, które mają głowy pełne pomysłów. W tym roku zrobiłyśmy pierogi z kiełbasy toruńskiej ziemniaczkami i cebulką. Były wyśmienite – mówiła Ewa Barańska.
Szczęścia z drugiej lokaty nie kryły gospodynie z Roztok. Poproszone o uchylenie rąbka tajemnicy bez wahania zdradziły sekret tak wyśmienitych pierogów.
Receptą na najlepsze pierogi jest korzystanie z naturalnych składników. Ważne, aby w przygotowanie pierogów wkładać całe serce. Nasze pierogi nie mają ani grama konserwantów. Mąka z której powstaje ciasto pochodzi z młyna, mięso z lokalnej masarni – powiedziała Agnieszka Roś z Roztok.
Festiwal to doskonała okazja do zabawy. Tradycyjnie spore zainteresowanie wzbudził konkurs w jedzeniu pierogów. Czas gościom umilała gwiazda serialu „M Jak Miłość” – Katarzyna Cichopek zastępująca kontuzjowanego Krzysztofa Ibisza.
Dzień zakończył koncert zespołu FEEL, który był gwiazdą wieczoru. Do późnych godzin nocnych trwała zabawa ogrodowa.
PP