Korzystając z portalu Jaslo4u.pl wyrażasz zgodę na użytkowanie mechanizmu plików cookie. Mechanizm ten ma na celu zapewnienie prawidłowego funkcjonowania portalu Jaslo4u.pl. Korzystając ze strony akceptujesz Politykę Prywatności portalu Jasło4u.pl
Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Jaslo4u.pl - Jasło dla Ciebie

Pizza4u + "Pizza z patelni" gratis

0

 Tym razem proponujemy Państwu przepis na danie, którym każdy z nas niejednokrotnie się delektował.  Bo któż  z nas nie próbował jeszcze bijącej rekordy zjadalności pizzy? Dodatkowo mamy dla Państwa bonus...zobaczcie sami...

 

 

Pizza 4u

Składniki na ciasto:

300g mąki,

½ szklanki letniej wody,

ok. 20 g drożdży,

½ łyżeczki soli,

dwie łyżki oliwy lub oleju.Składniki na sos:

roztarty pomidor,

oliwa,

posiekana cebula

posiekany czosnek,

oregano, pieprz, papryka, sól i inne przyprawy wg uznania.

Składniki na pizzę w zależności od nastroju i fantazji

Z mąki formujemy kopczyk z wgłębieniem, do którego wlewamy wodę i wkruszamy drożdże. Woda nie może być gorąca, bo nam zabije drożdże i zamiast pizzy będzie opłatek wigilijny. Nie może też być zimna, bo drożdże nie wystratują.

 

Dodajemy sól (pół łyżeczki) i ze dwie łyżki oliwy lub oleju.

 

Całość mieszamy i ugniatamy rękami aż do poczucia uzyskania jednolitej miękkiej masy. Oprószone mąką ciasto zostawiamy na ok. 20 minut w cieple, aby podrosło.

 

W międzyczasie, kiedy ciasto rośnie robimy sos, wykorzystując do tego roztarty pomidor, oliwę, posiekaną cebulę i czosnek. Do sosu dodajemy obowiązkowo oregano, pieprz, a także paprykę, sól i inne przyprawy, zależne od gustu.

 

Wyrośnięte ciasto rozwałkować lub rozgnieść rękami w celu zyskania żądanego kształtu i pozostawić na blasze na parę minut, aby jeszcze podrosło. Blachę wcześniej natłuścić, a najlepiej wyłożyć specjalnym papierem do pieczenia ciast.

 

Ciasto smarujemy przygotowanym wcześniej sosem.

 

Na górę kładziemy salami, warzywa - np. cebula, papryka. Można położyć surowe lub przysmażone wcześniej i przyprawione pieczarki. Składniki dostosowujemy do własnego gustu. Całość obficie przesypujemy startym żółtym serem. Wierzch można posypać pokrojonymi oliwkami.

 

Piec musi być nagrzany możliwie najlepiej. Pizzę pieczemy ok. 20-30 minut, cały czas sprawdzając czy pizza jest już upieczona.


 Jako dodatkowy bonus mamy jeszcze dla naszych Portalowiczów przepis przysłany przez naszą czytelniczkę Anulę. Jest to dość oryginalny przepis na „Pizzę z patelni”.

"Pizza z patelni"

Składniki na ciasto:

2 jaja,

szczypta proszku do pieczenia,

szczypta Vegety,

2 płaskie łyżki mąki.

Składniki na pizzę wcześniej przygotowane wg własnego gustu (np. grzyby, kiełbasa) i starty żółty ser.

Jaja rozbić ze szczyptą proszku do pieczenia i vegety. Potem dodać mąkę. Ciasto wylać na rozgrzany olej, po upieczeniu przewrócić na drugą stronę i polać ketchupem. Dodać grzyby kiełbasę i na wierzch żółty ser i przykryć pokrywką . Gdy ser się roztopi pizza jest gotowa.

Portal jaslo4u życzy wszystkim SMACZNEGO!!!

Napisany dnia: 26.10.2007, 18:32

Komentarze Czytelników:

Dodaj komentarz Widok:
Dodaj komentarz
Piszesz jako:

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

Panel Logowania

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: [email protected]
Telefonicznie: 508 772 657