Placek z chałwą 4u
Na zbliżający się długi weekend polecam naszym internautom przysmak z chałwą. Ciekawy i pyszny…placek nie powinien sprawić większych trudności, a na pewno wzbudzi zachwyt każdego smakosza. Sprawmy sobie i rodzinie w najbliższym czasie słodką przyjemność…
Placek z chałwą
Biszkopt:
6 jajek
6 łyżek wody
30 dag cukru
30 dag mąki do pieczenia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka, wodę i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia – ciągle ubijając. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i przekroić na dwie części.
Poncz:
½ szklanki przegotowanej zimnej wody
10 ml spirytusu
Przegotowaną zimną wodę wymieszać ze spirytusem. Powstałym ponczem nasączyć dwie części biszkoptu.
Masa chałwowa:
20 dag masła
12,5 dag margaryny „Kasia”
2 jajka
¾ szklanki cukru
40 dag chałwy waniliowej
25 ml spirytusu
Miękkie masło i miękką margarynę „Kasie” utrzeć razem na puszystą masę. Jajka ubić z cukrem na parze (tzn. wodę w małym garnku zagotować, następnie zmniejszyć gaz, i na ten garnek położyć miskę z jajkami i cukrem, tak żeby ta miska nie dotykała gorącej wody, i ubijać mikserem jajka, gdy masa będzie już sztywna, miskę zdjąć i masę ostudzić). Do puszystej masy z masła i margaryny dodać masę jajeczną i dalej miksować. Na koniec dodać rozkruszoną chałwę i spirytus. Delikatnie wymieszać.
Ponadto:
puszka brzoskwiń
gotowa polewa czekoladowa
Na jedną cześć biszkoptu rozłożyć połowę kremu, na krem pokrojone w kostkę brzoskwinie z puszki, a na nie drugą część biszkoptu. Lekko docisnąć i wyłożyć pozostałą część kremu. Wierzch ciasta polać gotową polewą czekoladową. Placek schłodzić w lodówce. Najlepiej zrobić go dzień wcześniej.
Życzę wszystkim smakoszom naszego kącika z przepisami SMACZNEGO!!!
Jenny
Źródło: www.smaczny.pl