Placek z masą orzechową
Składniki na ciasto:
2 kostki margaryny
2 szklanki cukru pudru
8 jajek
niecała szklanka mąki ziemniaczanej
niecała szklanka mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka amoniaku
2/3 szklanki mielonych orzechów
2/3 szklanki wiórków kokosowych
2/3 szklanki maku
olejek cytrynowy lub pomarańczowy
1. Margarynę utrzeć, dodać cukier, żółtka oraz mąkę pszenną.
2. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną z proszkiem, amoniakiem oraz pianę z białek i lekko wymieszać.
3. Ciasto podzielić na 3 części:do jednej dodać orzechy, do drugiej kokos i olejek, a do trzeciej mak.
4. Każdy placek piec osobno w w temp. 180 stopni przez 30 minut.
Składniki na masę:
1 szklanka zmielonych orzechów
1 szklanka mleka
1 kostka margaryny
1,5 szklanki cukru pudru
1. Orzechy sparzyć mlekiem i ostudzić.
2. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę.
3. Dodawać łyżką orzechy, ciągle ucierając.
Składniki na polewę:
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
2 łyżki wody
2 łyżki kakao
Składniki włożyć do jednego garnka, dokładnie wymieszać i zagotować.
Przełożenie placka:
placek orzechowy - masa orzechowa - placek kokosowy - masa orzechowa - placek makowy - polewa