Przekładany piernik
Piernik:
25 dag miodu
1 szkl. cukru
1 szkl. śmietany
1/2 margaryny
Wszystkie składniki zagotować.
Do gotującego płynu dodać 45 dkg mąki, 3 łyżki kakao, przyprawę do pierników dobrze utrzeć żeby nie było grudek. Uwaga! Masa będzie bardzo twarda i trudna do wymieszania!
Do zimnego dodać 5 jajek wbijać po żółtku i ucierać, ubić pianę, dodać 1 łyżeczkę sody i jedną łyżeczkę amoniaku, wymieszać i upiec dwa placki. Każdy przekroić, lekko nasmarować dżemem i nałożyć niewielką ilość masy.Masa:
Ugotować dowolny biały budyń (np. z dwóch lub trzech budyni śmietankowych, lub ½ litry mleka, szklanki cukru, 1 cukru waniliowego, i około 3 łyżek mąki ziemniaczanej), dodać sok z połowy cytryny i utrzeć z kostką masła lub margaryny.