Korzystając z portalu Jaslo4u.pl wyrażasz zgodę na użytkowanie mechanizmu plików cookie. Mechanizm ten ma na celu zapewnienie prawidłowego funkcjonowania portalu Jaslo4u.pl. Korzystając ze strony akceptujesz Politykę Prywatności portalu Jasło4u.pl
Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Jaslo4u.pl - Jasło dla Ciebie

Przekładany piernik

0

 Piernik:

25 dag miodu

1 szkl. cukru

1 szkl. śmietany

1/2 margaryny

Wszystkie składniki zagotować. 

Do gotującego płynu dodać 45 dkg mąki, 3 łyżki kakao, przyprawę do pierników dobrze utrzeć żeby nie było grudek. Uwaga! Masa będzie bardzo twarda i trudna do wymieszania!

Do zimnego dodać 5 jajek wbijać po żółtku i ucierać, ubić pianę, dodać 1 łyżeczkę sody i jedną łyżeczkę amoniaku, wymieszać i upiec dwa placki. Każdy przekroić, lekko nasmarować dżemem i nałożyć niewielką ilość masy.

Masa:

Ugotować dowolny biały budyń (np. z dwóch lub trzech budyni śmietankowych, lub ½ litry mleka, szklanki cukru, 1 cukru waniliowego, i około 3 łyżek mąki ziemniaczanej), dodać sok z połowy cytryny i utrzeć z kostką masła lub margaryny.

Napisany dnia: 27.01.2007, 12:19

Komentarze Czytelników:

Dodaj komentarz Widok:
Dodaj komentarz
Piszesz jako:

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: [email protected]
Telefonicznie: 508 772 657