Korzystając z portalu Jaslo4u.pl wyrażasz zgodę na użytkowanie mechanizmu plików cookie. Mechanizm ten ma na celu zapewnienie prawidłowego funkcjonowania portalu Jaslo4u.pl. Korzystając ze strony akceptujesz Politykę Prywatności portalu Jasło4u.pl
Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Jaslo4u.pl - Jasło dla Ciebie

Przepyszna Lasagne

0

Polecam bardzo pyszne danie, które urozmaici nasz codzienny jadłospis. Lasagne przygotowuje się szybko i nie powinna przysporzyć trudności w przygotowaniu. Możemy ją podać również jako gorące danie, jeśli odwiedzą nas znajomi...

Lasagne

 Składniki: makaron do lasagne

(niekoniecznie zużywamy całą paczkę, robimy warstwy wg uznania) 

 

Sos beszamelowy:

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

1,5 szklanki mleka

przyprawy (sól, pieprz)

 

Nadzienie mięsne:

0,5 kg mięsa mielonego

2 średnie cebule

sos do spaghetti Neapolitańskiego,

albo przyrządzić samemu sos pomidorowy

2-3 ząbki czosnku

przyprawy (sól, pieprz, bazylia, oregano)

 

Dodatkowo:

20-30 dkg żółtego sera

masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego

 

Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie przez 3-4 min. aby makaron troszkę zmiękł. Trzeba uważać, żeby płaty się nie posklejały. Można do wody, w której będziemy gotować makaron dodać 2-3 łyżki oliwy albo oleju. Po ugotowaniu rozkładamy płaty osobno, aby się nie posklejały.

Nadzienie: do garnka wkładamy mięso. Dodajemy pokrojone na małe kawałeczki cebule. Dusimy na małym ogniu przez ok. 15 min. Robimy sos wg wskazówek na opakowaniu i dodajemy do mięsa. Wciskamy przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku. 

Oczywiście możemy przygotować nadzienie według swojej inwencji: warzywne, owocowe, albo np. pieczarkowo - mięsne.  

Sos beszamelowy: w małym garnku roztapiamy na małym gazie masło. Na tłuszcz wsypujemy mąkę i mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Wlewamy część mleka i energicznie mieszamy trzepaczką lub mikserem aby nie zrobiły nam się kluski. Gdy sos zacznie gęstnieć wlewamy kolejną część mleka i czynność powtarzamy. Dodajemy przyprawy do smaku i doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno wykładamy kolejno:

makaron,

sos beszamelowy,

nadzienie mięsne,

posypujemy częścią sera żółtego.

I znowu: makaron, sos beszamelowy itd. aż do wyczerpania składników.

Na wierzchu powinien być ser żółty. Można posypać go oregano i bazylią. Pieczemy w temp. 180 stopni Celsjusza przez ok. 20 min. Gdy ser na wierzchu zaczyna się przypiekać lasagne jest gotowa do jedzenia!

Życzę wszystkim smakoszom naszego kącika z przepisami SMACZNEGO!!! 

Napisany dnia: 10.04.2008, 17:38

Komentarze Czytelników:

Dodaj komentarz Widok:
Dodaj komentarz
Piszesz jako:

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: [email protected]
Telefonicznie: 508 772 657