Przepyszna Lasagne
Polecam bardzo pyszne danie, które urozmaici nasz codzienny jadłospis. Lasagne przygotowuje się szybko i nie powinna przysporzyć trudności w przygotowaniu. Możemy ją podać również jako gorące danie, jeśli odwiedzą nas znajomi...
Lasagne
Składniki:
(niekoniecznie zużywamy całą paczkę, robimy warstwy wg uznania)
Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
przyprawy (sól, pieprz)
Nadzienie mięsne:
2 średnie cebule
sos do spaghetti Neapolitańskiego,
albo przyrządzić samemu sos pomidorowy
2-3 ząbki czosnku
przyprawy (sól, pieprz, bazylia, oregano)
Dodatkowo:
20-30 dkg żółtego sera
masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie przez 3-4 min. aby makaron troszkę zmiękł. Trzeba uważać, żeby płaty się nie posklejały. Można do wody, w której będziemy gotować makaron dodać 2-3 łyżki oliwy albo oleju. Po ugotowaniu rozkładamy płaty osobno, aby się nie posklejały.
Nadzienie: do garnka wkładamy mięso. Dodajemy pokrojone na małe kawałeczki cebule. Dusimy na małym ogniu przez ok. 15 min. Robimy sos wg wskazówek na opakowaniu i dodajemy do mięsa. Wciskamy przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku.
Oczywiście możemy przygotować nadzienie według swojej inwencji: warzywne, owocowe, albo np. pieczarkowo - mięsne.
Sos beszamelowy: w małym garnku roztapiamy na małym gazie masło. Na tłuszcz wsypujemy mąkę i mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Wlewamy część mleka i energicznie mieszamy trzepaczką lub mikserem aby nie zrobiły nam się kluski. Gdy sos zacznie gęstnieć wlewamy kolejną część mleka i czynność powtarzamy. Dodajemy przyprawy do smaku i doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno wykładamy kolejno:
makaron,
sos beszamelowy,
nadzienie mięsne,
posypujemy częścią sera żółtego.
I znowu: makaron, sos beszamelowy itd. aż do wyczerpania składników.
Na wierzchu powinien być ser żółty. Można posypać go oregano i bazylią. Pieczemy w temp. 180 stopni Celsjusza przez ok. 20 min. Gdy ser na wierzchu zaczyna się przypiekać lasagne jest gotowa do jedzenia!
Życzę wszystkim smakoszom naszego kącika z przepisami SMACZNEGO!!!