Przepyszna tarta z jabłkami
Przepyszna tarta z jabłkami, czyli kruche ciasto, jabłka, ponownie kruche ciasto pokrojone na paseczki i na wierzchu gruba warstwa cukru pudru. Przygotowanie tarty jest proste i szybkie (jabłek nie smażymy, układamy surowe pokrojone w cienkie paseczki, ciasta nie podpiekamy wcześniej, pieczemy wszystko razem). W smaku tarta jest wyśmienita, nie za słodka i nie za kwaśna (mimo, że do jabłek nie dodajemy w ogóle cukru, słodkości dodaje cukier puder posypany na wierzchu). Polecam wypróbować. Porcja na formę na tartę o średnicy 28 cm.
• KRUCHE CIASTO
• 45 dag mąki pszennej
• 4 łyżki cukru pudru
• 2 łyżeczka cukru waniliowego
• 25 dag masła zimnego
• 4 żółtka
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1 łyżka czubata bułki tartej do posypania ciasta
• 80 dag jabłek "szara reneta" (zważone po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)
• cukier puder do posypania
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder oraz masło i posiekać nożem na małe kawałki. Następnie dodać żółtka i cukier waniliowy i zagnieść szybko kruche ciasto. Ulepić kulę i zawinąć folię przeźroczystą i włożyć do lodówki na 30 minut.
W tym czasie przygotować formę na tartę o śr. 28 cm, wysmarować ją masłem i oprószyć mąką pszenną.
Ciasto podzielić na 2 równe części. Jedną część ciasta rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na ok. 4 mm. A drugą część ciasta ponownie zawinąć w papier i wstawić do lodówki. Gdy ciasto będzie rozwałkowane przenieść je nad formę i delikatnie wyłożyć dno i boki formy do tarty. Spód podziurkować widelcem i ciasto wstawić do lodówki na 30 minut.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zważyć (ma być 80 dag). Pokroić na ćwiartki, a następnie w cienkie paski dodać cynamon i wymieszać. Drugą część ciasta wyjąć z lodówki rozwałkować cienko (na wielkość formy na tartę), pokroić w paski (każdy pasek ok. 1 cm szerokości).
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ciasto wyjąć z lodówki, posypać bułką tartą przez siteczko, poukładać pokrojone jabłka tworząc okrąg (będzie trzy warstwy jabłek, dlatego układać jabłka na przemian: pierwsza warstwa w jedną stronę, druga w drugą i trzecia wartwa tak jak pierwsza).
Na jabłka ułożyć paski ciasta tworząc kratkę, paski lekko zlepić z ciastem po bokach. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić i posypać dość grubo cukrem pudrem. Tartę można też podawać na ciepło tak jak szarlotkę.
Smacznego.