Korzystając z portalu Jaslo4u.pl wyrażasz zgodę na użytkowanie mechanizmu plików cookie. Mechanizm ten ma na celu zapewnienie prawidłowego funkcjonowania portalu Jaslo4u.pl. Korzystając ze strony akceptujesz Politykę Prywatności portalu Jasło4u.pl
Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Jaslo4u.pl - Jasło dla Ciebie

Przepyszna tarta z jabłkami

3

Przepyszna tarta z jabłkami, czyli kruche ciasto, jabłka, ponownie kruche ciasto pokrojone na paseczki i na wierzchu gruba warstwa cukru pudru. Przygotowanie tarty jest proste i szybkie (jabłek nie smażymy, układamy surowe pokrojone w cienkie paseczki, ciasta nie podpiekamy wcześniej, pieczemy wszystko razem). W smaku tarta jest wyśmienita, nie za słodka i nie za kwaśna (mimo, że do jabłek nie dodajemy w ogóle cukru, słodkości dodaje cukier puder posypany na wierzchu). Polecam wypróbować. Porcja na formę na tartę o średnicy 28 cm.

• KRUCHE CIASTO

• 45 dag mąki pszennej

• 4 łyżki cukru pudru

• 2 łyżeczka cukru waniliowego

• 25 dag masła zimnego

• 4 żółtka

• 1 łyżeczka cynamonu

• 1 łyżka czubata bułki tartej do posypania ciasta

• 80 dag jabłek "szara reneta" (zważone po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)

• cukier puder do posypania

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder oraz masło i posiekać nożem na małe kawałki. Następnie dodać żółtka i cukier waniliowy i zagnieść szybko kruche ciasto. Ulepić kulę i zawinąć folię przeźroczystą i włożyć do lodówki na 30 minut.

W tym czasie przygotować formę na tartę o śr. 28 cm, wysmarować ją masłem i oprószyć mąką pszenną.

Ciasto podzielić na 2 równe części. Jedną część ciasta rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na ok. 4 mm. A drugą część ciasta ponownie zawinąć w papier i wstawić do lodówki. Gdy ciasto będzie rozwałkowane przenieść je nad formę i delikatnie wyłożyć dno i boki formy do tarty. Spód podziurkować widelcem i ciasto wstawić do lodówki na 30 minut.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zważyć (ma być 80 dag). Pokroić na ćwiartki, a następnie w cienkie paski dodać cynamon i wymieszać. Drugą część ciasta wyjąć z lodówki rozwałkować cienko (na wielkość formy na tartę), pokroić w paski (każdy pasek ok. 1 cm szerokości).

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ciasto wyjąć z lodówki, posypać bułką tartą przez siteczko, poukładać pokrojone jabłka tworząc okrąg (będzie trzy warstwy jabłek, dlatego układać jabłka na przemian: pierwsza warstwa w jedną stronę, druga w drugą i trzecia wartwa tak jak pierwsza).

Na jabłka ułożyć paski ciasta tworząc kratkę, paski lekko zlepić z ciastem po bokach. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić i posypać dość grubo cukrem pudrem. Tartę można też podawać na ciepło tak jak szarlotkę.

Smacznego.

Napisany dnia: 12.03.2015, 21:39

Komentarze Czytelników:

Dodaj komentarz Widok:
0
@ ```
dnia 26.02.2015, 09:39 · Zgłoś
HIHI Moja Babcia to 20 lat temu robiła
Odpowiedz
15
@ ):
dnia 27.02.2015, 17:25 · Zgłoś
Szacunek dla babci.
Nadszedł czas abyś ty to zrobił/ła
Odpowiedz
5
@ jaslanka
dnia 19.03.2015, 08:21 · Zgłoś
i co z tego że babcia robiła to 20lat temu tarta z jabłkami zawsze jest smaczna i piecze się ja też dzisiaj a nie tylko 20lat temu, babcia wiedziała co dobre...
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Piszesz jako:

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: [email protected]
Telefonicznie: 508 772 657