Przepyszne rurki z bitą śmietaną i...
Na zbliżający się się weekend polecam wszystkim amatorom "słodkiej" kuchni przepis na przepyszne rurki z kremem. Do wyboru dwa kremy - każdy smakosz z pewnością połaskocze swoje podniebienie...
Składniki na około 60 rurek:
- pół kilo mąki
- 25 dag masła
- 25 dag kwaśnej gęstej śmietany
- szczypta soli
Ciasto szybko zagnieść i dobrze schłodzić w lodówce, owinięte w folię. Wyjąć, podsypując mąką - rozwałkować, ale bardzo cieniutko, na grubość 1 mm. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Rurkę posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce.
Piec około 15 minut w temperaturze 200oC. Rurki powinny być jasnozłote. Wystudzić, nabić kremem.
Krem I: na tą porcję rurek - około 600 ml kremówki (ubić, na koniec dodając 2 łyżki cukru pudru) lub krem karpatkowy.
Krem II: Krem: 2 żółtka, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 szklanka mleka, 1 kostka masła, spirytus.
Żółtka z mlekiem zmiksować, dodać cukier, mąkę - wymieszać wszystko. Ugotować gęsty budyń. Po ostygnięciu utrzeć z kostką masła. Na koniec dodać spirytus (w ilości według uznania). Budyń można ugotować gotowy, ale dodać połowę mleka niż w przepisie (2 porcje budyniu na 1 porcję mleka) i utrzeć z masłem i spirytusem.
Jenny