Korzystając z portalu Jaslo4u.pl wyrażasz zgodę na użytkowanie mechanizmu plików cookie. Mechanizm ten ma na celu zapewnienie prawidłowego funkcjonowania portalu Jaslo4u.pl. Korzystając ze strony akceptujesz Politykę Prywatności portalu Jasło4u.pl
Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Jaslo4u.pl - Jasło dla Ciebie

Przepyszny Rzeszowiaczek

0

 Ten placek wymaga trochę czasu i pracy, jednak nie jest trudny w wykonaniu, a smakuje wyśmienicie i na pewno wzbudzi zachwyt każdego smakosza. Efekt końcowy jest wart czasu spędzonego w kuchni i takiego zachodu.

 

Reszowiaczek

 

Ciasto:

Składniki:

25 dag mąki,

15 dag margaryny,

10 dag cukru pudru,

2 żółtka,

3-4 łyżki kwaśnej śmietany,

1 łyżeczka proszku do pieczenia.

 

Wsypać mąkę do dużej miski, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę (dla ułatwienia wyrabiania ciasta można ją posiekać nożem), cukier, żółtka, śmietanę i lekko zarobić ciasto. Ciasto delikatnie rozwałkować i wyłożyć nim formę do pieczenia.

 

Mak:

Składniki:

25 dag maku,

½ szklanki cukru kryształu,

2 jajka,

Olejek migdałowy,

1 łyżka masła,

1 łyżka miodu.

 

Mak sparzyć, zemleć, a następnie dodać do niego masło cukier, żółtka, miód, olejek i wszystko razem utrzeć. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy.

 

Orzechy:

Składniki:

35 dag zmielonych orzechów,

¾ szklanki cukru kryształu,

1 łyżka masła,

½ szklanki słodkiego mleka,

2 białka.

 

Orzechy zalewamy wrzącym mlekiem, dodajemy cukier, masło i dokładnie mieszamy, a następnie zostawiamy do przestudzenia. Ubijamy pianę z białek, dodajemy do przestudzonych orzechów i delikatnie mieszamy.

 

Ser:

Składniki:

½ kg zmielonego sera,

20 dag margaryny,

6 jaj,

40 ag cukru pudru,

10 dag rodzynek,

Cukier waniliowy,

1 budyń śmietankowy,

1 łyżka mąki pszennej.

 

Do zmielonego sera dodajemy żółtka, rozpuszczoną i dobrze wcześniej przestudzoną margarynę, cukier, cukier waniliowy, budyń, mąkę, rodzynki (według uznania) i dokładnie mieszamy. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do sera i delikatnie i dokładnie mieszamy.

 

Na kruche ciasto kłaść paskami kłaść masę orzechową i makową na przemian. Następnie wszystko przykryć delikatnie i równo masą serową.

 

Piec w temperaturze 160-180 stopni Celsjusza około 75 minut.

 

Życzę wszystkim smakoszom naszego kącika z przepisami SMACZNEGO!!!

Jenny

Źródło: 103 ciasta Siostry Anastazji

 

Napisany dnia: 26.08.2008, 11:19

Komentarze Czytelników:

Dodaj komentarz Widok:
Dodaj komentarz
Piszesz jako:

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

Panel Logowania

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: [email protected]
Telefonicznie: 508 772 657