Przepyszny Rzeszowiaczek
Ten placek wymaga trochę czasu i pracy, jednak nie jest trudny w wykonaniu, a smakuje wyśmienicie i na pewno wzbudzi zachwyt każdego smakosza. Efekt końcowy jest wart czasu spędzonego w kuchni i takiego zachodu.
Reszowiaczek
Ciasto:
Składniki:
25 dag mąki,
15 dag margaryny,
10 dag cukru pudru,
2 żółtka,
3-4 łyżki kwaśnej śmietany,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Wsypać mąkę do dużej miski, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę (dla ułatwienia wyrabiania ciasta można ją posiekać nożem), cukier, żółtka, śmietanę i lekko zarobić ciasto. Ciasto delikatnie rozwałkować i wyłożyć nim formę do pieczenia.
Mak:
Składniki:
25 dag maku,
½ szklanki cukru kryształu,
2 jajka,
Olejek migdałowy,
1 łyżka masła,
1 łyżka miodu.
Mak sparzyć, zemleć, a następnie dodać do niego masło cukier, żółtka, miód, olejek i wszystko razem utrzeć. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy.
Orzechy:
Składniki:
35 dag zmielonych orzechów,
¾ szklanki cukru kryształu,
1 łyżka masła,
½ szklanki słodkiego mleka,
2 białka.
Orzechy zalewamy wrzącym mlekiem, dodajemy cukier, masło i dokładnie mieszamy, a następnie zostawiamy do przestudzenia. Ubijamy pianę z białek, dodajemy do przestudzonych orzechów i delikatnie mieszamy.
Ser:
Składniki:
½ kg zmielonego sera,
20 dag margaryny,
6 jaj,
40 ag cukru pudru,
10 dag rodzynek,
Cukier waniliowy,
1 budyń śmietankowy,
1 łyżka mąki pszennej.
Do zmielonego sera dodajemy żółtka, rozpuszczoną i dobrze wcześniej przestudzoną margarynę, cukier, cukier waniliowy, budyń, mąkę, rodzynki (według uznania) i dokładnie mieszamy. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do sera i delikatnie i dokładnie mieszamy.
Na kruche ciasto kłaść paskami kłaść masę orzechową i makową na przemian. Następnie wszystko przykryć delikatnie i równo masą serową.
Piec w temperaturze 160-
Życzę wszystkim smakoszom naszego kącika z przepisami SMACZNEGO!!!
Jenny
Źródło: 103 ciasta Siostry Anastazji