Korzystając z portalu Jaslo4u.pl wyrażasz zgodę na użytkowanie mechanizmu plików cookie. Mechanizm ten ma na celu zapewnienie prawidłowego funkcjonowania portalu Jaslo4u.pl. Korzystając ze strony akceptujesz Politykę Prywatności portalu Jasło4u.pl
Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Jaslo4u.pl - Jasło dla Ciebie

Przetwory smaczne bo naturalne

Dżemy, powidła oraz inne przetwory smakują najlepiej, kiedy pochodzą wprost z domowej spiżarni. Ważne, aby do ich wyrobu wykorzystać najlepsze owoce oraz naturalną pektynę.

Uginające się pod ciężarem słoików z dżemem półki spiżarni naszych babć oraz mam
od niepamiętnych czasów stanowią pokusę nie do przezwyciężenia. Słodycz owoców zaklętych w przepysznych domowych przetworach stanowi fantastyczną pożywkę nie tylko dla ciała lecz również duszy w długie jesienne i zimowe wieczory.

W maju i czerwcu w ogródkach, na działkach oraz  lokalnych targowiskach pojawiają się pierwsze owoce. Truskawki tradycyjnie służą nam do wyrobu dżemów. Aby uzyskać najlepszy smak do produkcji dżemu truskawkowego warto wykorzystać naturalną pektynę, która produkowana jest przez lokalnego producenta – dawne zakłady Pektowin w Jaśle.

Przepis na wyśmienity dżem jest bardzo prosty.

  1. Przygotuj 2 kg owoców oraz 1 kg cukru. Do przygotowanych owoców wlej pół szklanki wody i zagotuj.
  2. Pektynę (27g) wymieszaj z jedną szklanką cukru. Wsyp do gotujących się owoców i mieszaj. Gotuj od 3 do 5 minut.
  3. Pozostałą ilość cukru wsyp i gotuj do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj łyżeczkę kwasu cytrynowego, rozpuszczonego w małej ilości gorącej wody. Dokładnie wymieszaj.
  4. Zbierz pianę  i rozlej gorący dżem do słoików. Zaleca się pasteryzację dżemu przez 20 minut.

Smacznego!

Naturalną pektynę do wyrobu dżemów niskocukrowych można nabyć w sklepach w Jaśle i okolicach. Dystrybutorem pektyny jest hurtownia EDAM z siedzibą w Jaśle, przy ul. Towarowej 1.

Artykuł sponsorowany

Napisany dnia: 06.06.2017, 14:00

Panel Logowania

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: [email protected]
Telefonicznie: 508 772 657