Przetwory smaczne bo naturalne
Dżemy, powidła oraz inne przetwory smakują najlepiej, kiedy pochodzą wprost z domowej spiżarni. Ważne, aby do ich wyrobu wykorzystać najlepsze owoce oraz naturalną pektynę.
Uginające się pod ciężarem słoików z dżemem półki spiżarni naszych babć oraz mam
od niepamiętnych czasów stanowią pokusę nie do przezwyciężenia. Słodycz owoców zaklętych w przepysznych domowych przetworach stanowi fantastyczną pożywkę nie tylko dla ciała lecz również duszy w długie jesienne i zimowe wieczory.
W maju i czerwcu w ogródkach, na działkach oraz lokalnych targowiskach pojawiają się pierwsze owoce. Truskawki tradycyjnie służą nam do wyrobu dżemów. Aby uzyskać najlepszy smak do produkcji dżemu truskawkowego warto wykorzystać naturalną pektynę, która produkowana jest przez lokalnego producenta – dawne zakłady Pektowin w Jaśle.
Przepis na wyśmienity dżem jest bardzo prosty.
- Przygotuj 2 kg owoców oraz 1 kg cukru. Do przygotowanych owoców wlej pół szklanki wody i zagotuj.
- Pektynę (27g) wymieszaj z jedną szklanką cukru. Wsyp do gotujących się owoców i mieszaj. Gotuj od 3 do 5 minut.
- Pozostałą ilość cukru wsyp i gotuj do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj łyżeczkę kwasu cytrynowego, rozpuszczonego w małej ilości gorącej wody. Dokładnie wymieszaj.
- Zbierz pianę i rozlej gorący dżem do słoików. Zaleca się pasteryzację dżemu przez 20 minut.
Smacznego!
Naturalną pektynę do wyrobu dżemów niskocukrowych można nabyć w sklepach w Jaśle i okolicach. Dystrybutorem pektyny jest hurtownia EDAM z siedzibą w Jaśle, przy ul. Towarowej 1.
Artykuł sponsorowany