Risotto z pieczarkami
Polecam naszym internautom danie, które jest trochę zupą, a trochę drugim daniem. Pasuje zarówno na obiad, jak również na ciepły wieczorny posiłek. Risotto posila, rozgrzewa i można je bardzo szybko przyrządzić.
Risotto z pieczarkami
Składniki:
20 dag boczku (plasterki),
Cebula,
25 dag pieczarek,
Łyżka oleju,
Sól,
Pieprz,
¾ litra bulionu (Można ugotować z kostki),
30 dag ryżu błyskawicznego, (albo wcześniej podgotować),
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, a pieczarki w cieniutkie plasterki. Na rozgrzany w rondlu olej wrzucić boczek i cebulę – obsmażyć. Dodać pieczarki i smażyć na średnim ogniu. Przyprawić solą, pieprzem i innymi przyprawami według uznania – do smaku. Następnie zalać przygotowanym bulionem i zagotować.
Wsypać ryż i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu, aż ryż wchłonie bulion. Przyprawić do smaku i ozdobić natką z pietruszki.
Risotto można podawać z sałatką.
Oczywiście pieczarki można zastąpić innymi składnikami wedle własnych upodobań smakowych.
Życzę wszystkim smakoszom naszego kącika z przepisami SMACZNEGO!!!