Rogaliki drożdżowe
Największym łasuchom polecamy nie tylko pączki, faworki, czy oponki, ale tradycyjne rogaliki drożdżowe z marmoladą.
Składniki:
5 dag drożdży
2 łyżki cukru kryształu
2 łyżki śmietany 18%
0,5 kg mąki
2 jajka
szczypta soli
margaryna
Wykonanie:
W miseczce należy rozetrzeć drożdże ze śmietaną i cukrem, a następnie pozostawić rozczyn do wyrośnięcia. W tym czasie na stolnicy wysiekać mąkę z margaryną, dodać jajka i rozczyn. Wyrobić ciasto i włożyć do lodówki na 20 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto trzeba podzielić na 4 części. Z każdej uformować kulę, rozwałkować ją na 0,5 cm grubości i podzielić na 8 części. Na każdy trójkącik nałożyć marmoladę i zawijać. Piec na lekko posmarowanej tłuszczem dece około 15-20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Bon appetit!
Manuela Jurusik