Rolada wieprzowa z...
Rolada wieprzowa…z pysznym farszem śliwkowo-owocowym
Po tłustoczwartkowych specjałach chcę zaproponować naszym internautom danie, które ze zwykłego obiadu może przeistoczyć się w prawdziwą ucztę dla podniebienia. Jest to przepis, który nie powinien przysporzyć większych trudności żadnej Pani domu, a może przynieść tylko miłe zaskoczenie i urozmaicenie smakowe w naszej kuchni...
Składniki:
80 dag mięsa wieprzowego (z udźca),
40 dag mielonego wieprzowego mięsa,
2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany,
3 ząbki czosnku,
10 suszonych śliwek,
1 duże jabłka,
sól,
pierz,
2 łyżki masła roślinnego.
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć, i rozciąć tak, aby powstał duży płat. Następnie lekko rozbić tłuczkiem przez warstwę folii przeźroczystej i posypać solą oraz pieprzem.
Mielone mięso przyprawić na pikantnie solą i pieprzem (inne przyprawy wg gustu i uznania). Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Dodać do mielonego mięsa. Wlać kwaśną śmietanę i całość wymieszać.
Jabłka obrać, usunąć środki z pestkami. Miąższ pokroić w drobną kostkę. Suszone śliwki opłukać, osuszyć i drobno posiekać.
Płat wieprzowiny wysmarować mielonym mięsem, obłożyć owocami (zamiast jabłek mogą to być inne owoce, np. odsączone i pokrojone brzoskwinie; można też zrezygnować z owoców na rzecz warzyw: groszek konserwowy, ugotowana i pokrojona w kostkę marchewka...), uformować roladę i dobrze związać nićmi.
Masło mocno rozgrzać w brytfannie, podsmażyć roladę ze wszystkich stron na średnim ogniu, podlać 200 ml wody. Formę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 60 min. w temp. 200 stopni C.
Roladę wyjąć z pieca, przełożyć szybko na podgrzany półmisek, pokroić na dość grube plastry. Podawać z ugotowanymi lub pieczonymi ziemniakami.
W imieniu portalu jaslo4u życzę wszystkim miłośnikom naszego kącika kulinarnego SMACZNEGO!!!
Jenny