Korzystając z portalu Jaslo4u.pl wyrażasz zgodę na użytkowanie mechanizmu plików cookie. Mechanizm ten ma na celu zapewnienie prawidłowego funkcjonowania portalu Jaslo4u.pl. Korzystając ze strony akceptujesz Politykę Prywatności portalu Jasło4u.pl
Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Jaslo4u.pl - Jasło dla Ciebie

Rolada wieprzowa z...

0

Rolada wieprzowa…z pysznym farszem śliwkowo-owocowym

 

 Po tłustoczwartkowych specjałach chcę zaproponować naszym internautom danie, które ze zwykłego obiadu może przeistoczyć się w prawdziwą ucztę dla podniebienia. Jest to przepis, który nie powinien przysporzyć większych trudności żadnej Pani domu, a może przynieść tylko miłe zaskoczenie i urozmaicenie smakowe w naszej kuchni...

 

Składniki:

80 dag mięsa wieprzowego (z udźca),

40 dag mielonego wieprzowego mięsa,

2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany,

3 ząbki czosnku,

10 suszonych śliwek,

1 duże jabłka,

sól,

pierz,

2 łyżki masła roślinnego.

 

Przygotowanie:

Mięso umyć, osuszyć, i rozciąć tak, aby powstał duży płat. Następnie lekko rozbić tłuczkiem przez warstwę folii przeźroczystej i  posypać solą oraz pieprzem.

 

Mielone mięso przyprawić na pikantnie solą i pieprzem (inne przyprawy wg gustu i uznania). Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Dodać do mielonego mięsa. Wlać kwaśną śmietanę i całość wymieszać.

 

Jabłka obrać, usunąć środki z pestkami. Miąższ pokroić w drobną kostkę. Suszone śliwki opłukać, osuszyć i drobno posiekać.

 

Płat wieprzowiny wysmarować mielonym mięsem, obłożyć owocami (zamiast jabłek mogą to być inne owoce, np. odsączone i pokrojone brzoskwinie; można też zrezygnować z owoców na rzecz warzyw: groszek konserwowy, ugotowana i pokrojona w kostkę marchewka...), uformować roladę i dobrze związać nićmi.

 

Masło mocno rozgrzać w brytfannie, podsmażyć roladę ze wszystkich stron na średnim ogniu, podlać 200 ml wody. Formę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 60 min. w temp. 200 stopni C.

 

Roladę wyjąć z pieca, przełożyć szybko na podgrzany półmisek, pokroić na dość grube plastry. Podawać z ugotowanymi lub pieczonymi ziemniakami.

W imieniu portalu jaslo4u życzę wszystkim miłośnikom naszego kącika kulinarnego SMACZNEGO!!!

 

Jenny

Napisany dnia: 01.02.2008, 12:40

Komentarze Czytelników:

Dodaj komentarz Widok:
Dodaj komentarz
Piszesz jako:

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: [email protected]
Telefonicznie: 508 772 657