Sałatka warstwowa Siostry Anastazji
Składniki:
1/2 kg mięsa drobiowego
3 jaja
5 ogórków kiszonych
1 puszka kukurydzy
1 puszka groszku zielonego
1-2 cebule czerwone
1 świeża czerwona papryka
1/2 kapusty pekińskiej
papryka w proszku
przyprawa do drobiu
wegeta
sól
pieprz
Mięso pokroić w paski, doprawić przyprawą do drobiu i usmażyć. Ugotowane jajka na twardo, ogórki, cebulę, paprykę i kapustę pekińską pokroić w kostkę. Odcedzić kukurydzę i groszek.
Na dnie wysokiego szklanego naczynia ułożyć kawałki zimnego mięsa. Następnie ułożyć kolejne warstwy z pozostałych składników (oprócz kapusty pekińskiej). Całość dokładnie polać sosem.
Sos:
1 mały słoik majonezu
1-2 łyżki ostrego keczupu
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z majonezem i keczupem. Doprawić do smaku.
Wierzch przykryć kapustą pekińską i lekko poprószyć wegetą i papryką.
Nakładając sałatkę na talerz, należy nabierać ją od góry tak, aby jednocześnie zabrać wszystkie składniki, które można wymieszać już na talerzu.
Życzę wszystkim smakoszom naszego kącika z przepisami SMACZNEGO!!!
Jenny