Korzystając z portalu Jaslo4u.pl wyrażasz zgodę na użytkowanie mechanizmu plików cookie. Mechanizm ten ma na celu zapewnienie prawidłowego funkcjonowania portalu Jaslo4u.pl. Korzystając ze strony akceptujesz Politykę Prywatności portalu Jasło4u.pl
Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Jaslo4u.pl - Jasło dla Ciebie

Smaczny karp na wigilijnym stole

13

Przed marketami naszych jasielskich sklepów można kupić żywego karpia, który jest wpisany w tradycję, jako jeden z lepszych, smaczniejszych i oczekiwanych posiłków podczas wieczerzy wigilijnej...

Karpie przyrządzone według kulinarnych przepisów, widniejące na wigilijnym stole wyglądają wyśmienicie, ale żywe? Można je kupić właśnie przed marketami, jednak warto wziąć ze sobą wiaderko. Bowiem żywego karpia nie można wkładać do reklamówki czy siatki, ponieważ obchodząc się w ten sposób z rybą łamiemy prawo.

Smaczne karpie można poznać po ich kształcie. Hodowca, któremu zależało na tym, aby karp  przybrał szybko na wadze jest krótki, a przy tym garbaty, wobec tego ryba taka nie będzie smakowała.

Polecamy dla Państwa przepis na karpia w szarym sosie:

Składniki:

karp ok. 100 dag, cytryna, seler ok. 10 dag, cebula ok. 10 dag, 0,5 l piwa, 2 łyżki masła, łyżka powideł śliwkowych, cebula, 3 dag rodzynków jasnych, 3 dag koryntek, 3 dag obranych z łupiny migdałów, po 5-6 ziaren pieprzu czarnego i angielskiego, sól, cukier.

Przyrządzenie:

Oczyszczonego z zewnątrz karpia oprawić, ale w taki sposób, żeby nie uszkodzić żółci. Nie płucząc wewnątrz pokroić w dzwonka i osolić. Obrany i pokrojony w kawałki seler oraz pokrojoną w plastry cebulę włożyć do piwa zmieszanego z 1/2 l wody, dodać korzenie, kawałek skórki z cytryny i gotować do miękkości około 20 min. Gdy warzywa są miękkie, dodać karpia skropionego sokiem z cytryny i gotować na małym ogniu 15-20 min. Rybę wybrać na półmisek( trzymać w cieple), a smak w którym sie gotowała przetrzeć przez sito, dodać powidła, rodzynki i pokrojone w paseczki migdały, zagotować i doprawić cukrem do smaku. Polać karpia na półmisku, resztę sosu podać w sosjerce. Podawać z kaszką krakowską lub gotowanymi ziemniakami.

Życzymy smacznego.

(icz)

Napisany dnia: 23.12.2010, 23:17

Komentarze Czytelników:

Dodaj komentarz Widok:
0
@ kulturalny
dnia 27.12.2010, 11:20 · Zgłoś
ludziom samotnym życze miłości Bożej ludzie nie wierzcie w polityków tylko w boga bo politycy zawodzom a bóg nie
Odpowiedz
0
@ LOLO
dnia 26.12.2010, 20:56 · Zgłoś
jak chodzi o karpie to ci spod MPM-u na J.Pawła ważyć nie umieją i oszukują okropnie bo im wyszło 1.90 kg a w domu okazało się że zaledwie 1.50 kg ważył karp...
Odpowiedz
2
@ wesołych
dnia 25.12.2010, 17:16 · Zgłoś
a ja tam lubie karpika upieczonego w piekarniku przez moja babcie pycha palce lizac:):)
Odpowiedz
-2
@ Jabba
dnia 25.12.2010, 02:21 · Zgłoś
Karp i sum to najmniej smaczne ryby. Mięso jest ciapowate i bez wyrazu. Dziwie się, że ta ryba ma taką popularność na swięta.
Odpowiedz
0
@ SE
dnia 24.12.2010, 16:38 · Zgłoś
o_O współczuje temu co będzie dokonywał zbrodni na karpiu ;P błagalne spojrzenie na pierwszym zdjęciu jest ^^ WeSoŁyCh ŚwIąT ;)
Odpowiedz
-3
@ haha
dnia 24.12.2010, 16:37 · Zgłoś
Karp to najgorsza ryba plywajaca w stawach, zywi sie wszystkim colezy na dnie smak tez ma taki sam (smieci) smacznego!!
Odpowiedz
0
@ okrutna tradycja
dnia 24.12.2010, 15:27 · Zgłoś
Prawo łamane jest takze wtedy, kiedy w "basenie" karpie mają zbyt mało wody, kiedy sa stłoczone.
Po co w ogole kupowac żywa rybe? zeby jej przyspazac jeszcze stresu przed ostatecznym ukatrupieniem? Nie mozna kupic martwej albo w ogóle darowac sobie?! To ma bc chrzescijańskie? ktos sie w ogole zastanwia? Dlaczego wązniejsza jest jakas tradycja od cierpienia zywej istoty- symbolu chrześcijaństwa w końcu?!
Odpowiedz
1
@ wertyuiop[]
dnia 30.03.2012, 14:46 · Zgłoś
potwierdzam to
Odpowiedz
0
@ karp
dnia 24.12.2010, 14:32 · Zgłoś
nie polecam karpi spod MPMu, snięte wszystkie
Odpowiedz
1
@ KLAUDIUSZ
dnia 24.12.2010, 13:46 · Zgłoś
NAJLEPSZY KARP JEST PO ŻYDOWSKU...POLECAM ŻYCZĄC WESOŁYCH ŚWIĄT!
Odpowiedz
0
@ mieszkaniec jasła
dnia 24.12.2010, 12:46 · Zgłoś
to jaki karp ma kształt, czy jest garbaty czy podłużny, czy ma łuskę tylko przy płetwie grzbietowej, lub nie ma jej wcale, etc. zależy tylko i wyłącznie od jego gatunku i karmienie nie ma tu nic do rzeczy. Owszem rodzaj paszy ma wpływ na jego przyrost ale nie na wygląd, co do smaku to ewentualnie ma wpływ czy zbiornik jest zamulony lub ma dno żwirowe i jaką pasze zjada
Odpowiedz
0
@ jarema1974
dnia 24.12.2010, 10:48 · Zgłoś
Kształt karpia nie ma aż takiego znaczenia dla jego smaku i dla naszego zdrowia jak to, w jaki był sposób był chowany czyli krótko mówiąc czym był karmiony. Oczywiście do tuczu są wybierane karpie z linii o charakterystyce: bezłuski, krótki, bo one maja większe przyrosty masy, lecz samo to nie świadczy o jego walorach kulinarnych

Najgorszą smakowo rybę serwują duże sieci handlowe, w których możemy kupić karpia w super cenie tj. w granicach 10zł za kg i taniej
Bardzo często jest to ryba importowana, faktycznie pędzona na wysoko białkowych paszach zawierających składniki modyfikowane genetycznie z soją na czele, z dodatkami antybiotyków i mączek kostnych. Jedząc takie ryby ciężko jest mówić o tym, że ryba to zdrowe mięso, choć medialna reklama w naszym kraju sugeruje zupełnie, co innego.
Dlatego dokonując zakupu pytajmy skąd ryba pochodzi i czym była karmiona(optymalne będą mieszanki zbóż z własnych upraw ) a przede wszystkim ilu letnia jest ta ryba, bo nigdy dwulatka nie da się wyhodować inaczej jak na paszach natomiast karp trzyletni będzie na pewno i zdrowszy i smaczniejszy, choć droższy, ale warto zapłacić te parę złoty więcej za kg

WESOŁYCH ŚWIĄT I SMACZNEGO
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Piszesz jako:

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

Panel Logowania

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: [email protected]
Telefonicznie: 508 772 657