Smaczny karp na wigilijnym stole
Przed marketami naszych jasielskich sklepów można kupić żywego karpia, który jest wpisany w tradycję, jako jeden z lepszych, smaczniejszych i oczekiwanych posiłków podczas wieczerzy wigilijnej...
Karpie przyrządzone według kulinarnych przepisów, widniejące na wigilijnym stole wyglądają wyśmienicie, ale żywe? Można je kupić właśnie przed marketami, jednak warto wziąć ze sobą wiaderko. Bowiem żywego karpia nie można wkładać do reklamówki czy siatki, ponieważ obchodząc się w ten sposób z rybą łamiemy prawo.
Smaczne karpie można poznać po ich kształcie. Hodowca, któremu zależało na tym, aby karp przybrał szybko na wadze jest krótki, a przy tym garbaty, wobec tego ryba taka nie będzie smakowała.
Polecamy dla Państwa przepis na karpia w szarym sosie:
Składniki:
karp ok. 100 dag, cytryna, seler ok. 10 dag, cebula ok. 10 dag, 0,5 l piwa, 2 łyżki masła, łyżka powideł śliwkowych, cebula, 3 dag rodzynków jasnych, 3 dag koryntek, 3 dag obranych z łupiny migdałów, po 5-6 ziaren pieprzu czarnego i angielskiego, sól, cukier.
Przyrządzenie:
Oczyszczonego z zewnątrz karpia oprawić, ale w taki sposób, żeby nie uszkodzić żółci. Nie płucząc wewnątrz pokroić w dzwonka i osolić. Obrany i pokrojony w kawałki seler oraz pokrojoną w plastry cebulę włożyć do piwa zmieszanego z 1/2 l wody, dodać korzenie, kawałek skórki z cytryny i gotować do miękkości około 20 min. Gdy warzywa są miękkie, dodać karpia skropionego sokiem z cytryny i gotować na małym ogniu 15-20 min. Rybę wybrać na półmisek( trzymać w cieple), a smak w którym sie gotowała przetrzeć przez sito, dodać powidła, rodzynki i pokrojone w paseczki migdały, zagotować i doprawić cukrem do smaku. Polać karpia na półmisku, resztę sosu podać w sosjerce. Podawać z kaszką krakowską lub gotowanymi ziemniakami.
Życzymy smacznego.
(icz)