Korzystając z portalu Jaslo4u.pl wyrażasz zgodę na użytkowanie mechanizmu plików cookie. Mechanizm ten ma na celu zapewnienie prawidłowego funkcjonowania portalu Jaslo4u.pl. Korzystając ze strony akceptujesz Politykę Prywatności portalu Jasło4u.pl
Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Jaslo4u.pl - Jasło dla Ciebie

Śniadaniowy chlebuś

0

 Tym razem nie wystarczy godzinka pieczenia aby móc uraczyć gości czymś smacznym, bądź samemu delektować się niepowtarzalnym smakiem naszego specjału. Proponujemy państwu tradycyjny, śniadaniowy chlebuś własnego wypieku, zaś dla osób mających nieco bardziej wymagające podniebienia proponujemy wersję ziołową chlebusia. Zapraszamy do wypróbowania kolejnego przepisu i życzymy smacznego.

 

 

Śniadaniowy chlebuś

 

1 ½ dag drożdży

50 dag mąki pszennej

źródlana lub mineralna woda

¼ szklanki mleka

1-2 ziemniaki

duża szczypta soli

łyżeczka cukru

3 łyżki masła lub margaryny

 

Wieczorem przygotować rozczyn chlebowy z drożdży, 10 dag mąki i letniej wody, pozostawić na noc w ciepłym miejscu. Następnego dnia do rozczynu dodać resztę mąki, letnie mleko, ugotowane w mundurkach i jeszcze ciepłe, przetarte przez sito ziemniaki, sól i cukier. Energicznie wyrabiać, dodając tyle letniej wody, aby powstało niezbyt twarde ciasto. Dwie łyżki masła lub margaryny stopić, lekko ostudzić i jeszcze ciepłe wlać do ciasta. Przykryć wilgotną lnianą lub bawełnianą czystą ściereczką i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto powiększy swoją objętość, natłuszczonymi rękami uformować podłużny bochenek (kształt jest uzależniony tylko i wyłącznie od naszej inwencji twórczej), przełożyć do natłuszczonej formy i polać wierzch łyżką stopionego masła. Piec w nagrzanym, średnio gorącym piekarniku, sprawdzając patyczkiem, czy chleb jest gotowy. Chlebuś świetnie smakuje i jest urozmaiceniem codziennych śniadań.

 

Wersja ziołowa

 

Do chlebowego ciasta zarobionego wg powyższego przepisu możemy dodać pokruszone zioła (rozmaryn, tymianek, kminek), siekany czosnek lub orzechy włoskie albo pokrojony w drobniutką kosteczkę i obtoczony w mące żółty ser albo szynkę.

 

Smacznego życzy jaslo4u!!! 

 

Napisany dnia: 07.10.2007, 21:20

Komentarze Czytelników:

Dodaj komentarz Widok:
Dodaj komentarz
Piszesz jako:

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: [email protected]
Telefonicznie: 508 772 657