Czy przyczyną Twojej nadwagi jest skład flory jelitowej?
Coraz częściej naukowcy zajmują się badaniem korelacji pomiędzy dietą, a mikrobiomem jelitowym.
Co to właściwie jest? Mikrobiom człowieka to zróżnicowana społeczność mikroorganizmów żyjących na naszym ciele i wewnątrz organizmu. Szacuje się, że około 2% masy naszego ciała stanowią bakterie, a ich liczba jest dziesięć razy większa niż suma wszystkich komórek człowieka.
Zdecydowana większość tych mikroorganizmów bytuje w układzie pokarmowym. Mikroflora jelit, szczególnie intensywnie badana przez naukowców, zdaje się mieć największy wpływ na różne aspekty fizjologii organizmu człowieka oraz jego podatność na wiele chorób tj. przeziębienie, alergie, nowotwory, depresję, a nawet otyłość.
Zainteresowanie mikrobiomem człowieka wynika z częstych doniesień naukowych potwierdzających zależność między nim, a dietą. Najnowsze informacje donoszą, że pewne szczepy bakterii bytujące w naszych jelitach mogą być odpowiedzialne za to czy mamy tendencję do tycia czy wręcz przeciwnie. Wyniki badań przeprowadzonych na myszach, które opublikowano w czasopiśmie naukowym „Science” w 2010 r. dowodzą, że zachwianie flory bakteryjnej w jelitach tych zwierząt doprowadziło je do otyłości. Myszy zjadły co najmniej o 10 proc. pokarmu więcej niż ich zdrowe kuzynki.
Jako dietetyk uważam, że jelita i flora bakteryjna to nasz drugi mózg, dlatego też bardzo często pracując z pacjentami skupiam się właśnie na tym aspekcie. Właściwa równowaga pomiędzy poszczególnymi szczepami bakterii jelitowych jest niezwykle istotna, zwłaszcza jeżeli chodzi o odporność organizmu oraz zdolność przetwarzania pokarmu, ale także właściwą masę ciała.
Jak więc dbać o naszą florę jelit? Nie jest to wcale takie trudne jak się wydaje.
Przede wszystkim należy zadbać o:
- dodawanie do codziennego jadłospisu kiszonych warzyw (ogórki, kapusta, buraki). Kiszonki zawierają dobroczynne szczepy bakterii, które zwiększają różnorodność naszego mikrobiomu, jak również są prebiotykiem – pokarmem dla naszych dobrych bakterii.
- stosownie naturalnych zakwasów na żurek, chleba czy barszcz, które możesz samodzielnie przygotować w domu
- odpowiednią podaż mlecznych produktów fermentowanych w diecie tj. kefiry, maślanki, jogurty naturalne, które są bogate w dobroczynne bakterie z grupy bifidobacterium czy lactobacillus
- dużą ilość warzyw i owoców obfitujących w błonnik pokarmowy, który pomaga we wzroście bakterii jelitowych
Pamiętaj, że jelita nie lubią dużej ilości cukru, drożdży, przetworzonej żywności, alkoholu oraz dań typu fast food.
Jeśli chcesz aby flora jelit stała się Twoją bronią w walce z przeziębieniem, zbędnymi kilogramami oraz poprawiła Twój stan zdrowia wprowadź te zmiany już dziś !
Dietetyk Bonne Sante - Klaudia Słota