Strona główna

Głód ulicy – street food dookoła świata

O tym, że podróże nie tylko stanowią doskonałą rozrywkę, ale oprócz tego również kształcą i pozwalają poznać obce kultury, nie trzeba nikogo przekonywać. Podczas wojaży możemy również posmakować wielu przysmaków miejscowej kuchni. W ostatnich latach niesłabnącą popularnością cieszy się street food, czyli jedzenie sprzedawane bezpośrednio na ulicy, na straganach, narożnych budkach lub w mobilnych food truckach. Wbrew pozorom jedzenie w takich miejscach jest bardzo bezpieczne przy zachowaniu odpowiednich środków ostrożności, a można dzięki temu zjeść tanio i niezwykle smacznie, poznając od podszewki miejscowe tradycje kulinarne. Przyjrzyjmy się najpopularniejszym trendom street foodowym z różnych zakątków globu, które podbiły serca podróżników z całego świata.

Stolica światowego street foodu – Bangkok.

Tajlandia jest prawdziwą mekką dla miłośników street foodu. W jej stolicy można znaleźć ponoć ponad 12 tysięcy mobilnych stoisk, na których można kupić miejscowe przysmaki. Wśród tutejszych potraw królują różne wariacje curry, ostra sałatka z owocu papai oraz zupy gotowane na egzotycznym mleko kokosowym. Obowiązkowo należy spróbować także słynnego pad thai,- najpopularniejszej przekąski w Tajlandii, czyli smażonego makaronu ryżowego z tofu, krewetkami bądź kurczakiem, podawanego z soczystymi azjatyckimi warzywami.

Stany Zjednoczone – ojczyzna food trucków.

To właśnie z USA narodziła się moda na mobilne food trucki, umożliwiające przyrządzanie ciepłych przekąsek w każdym zakątku świata. Obecnie pojazdy te można spotkać w całych Stanach Zjednoczonych i znaleźć w nich zarówno orientalne przysmaki pochodzące z Azji, takie jak chińskie dim sumy oraz wywodzące się z Japonii sushi, jak i tradycyjne amerykańskie przekąski. Podczas wizyty w USA obowiązkowo trzeba skusić się na soczystego hot-doga z ulicznej budki. W zaparkowanym na chodniku food trucku warto także spróbować wołowych burgerów, będących wizytówką amerykańskiej kuchni. A zanim odwiedzimy amerykańskiego food trucka, możemy przyrządzić smacznego i zdrowego dietetycznego hot-doga także w Polsce.

W tym celu potrzebować będziemy:

  • 1 pełnoziarnistą podłużną bułkę;
  • 1 wysokiej jakości parówkę lub cienką kiełbaskę;
  • 2 liście sałaty;
  • 1 pomidor;
  • 1 ogórek;
  • pęczek rzodkiewki;
  • kiełki lucerny, brokuła lub soczewicy
  • keczup lub musztarda.

Sposób przygotowania domowego hot-doga jest banalnie prosty – do przeciętej na końcu bułki wkładamy ciepłą parówkę lub kiełbaskę, następnie dodajemy do środka świeże warzywa: pomidora, ogórka, sałatę oraz rzodkiewkę, a także kiełki. Całość polewamy keczupem lub musztardą i nasz dietetyczny hot-dog jest gotowy!

Paryskie inspiracje.

We francuskiej stolicy bezwzględnie spróbować należy sprzedawanych na ulicznych straganach pieczonych kasztanów, będących wizytówką miasta. W przydrożnych barach królują kebaby oraz felefele, którymi nawet najbardziej wymagający podróżnik z łatwością zaspokoi swój głód. Wśród wszechobecnych w ulicznych food truckach naleśników każdy znajdzie coś dla siebie – lekkie naleśniki crepe sucre citron z nutą cytryny, słodki wariant dla łasuchów – naleśniki z karmelem oraz duży wybór naleśników na słono.

Marokańskie smaki.

Tętniące życiem uliczki Marrakeszu są miejscem spotkań od wczesnego poranka aż do późnych godzin nocnych. Na głównym bazarze miasta – Dżamaa al-Fina - można spróbować tak egzotycznie brzmiących dań, jak ślimaki gotowane w ziołach czy też barania głowa serwowana w całości. Na mniej odważnych czekają kuskus serwowany na różne sposoby oraz sycąca zupa z soczewicy. To smaczne danie możemy z łatwością odtworzyć w naszej kuchni i skutecznie rozgrzać się w chłodne wieczory.

Oto przepis na tę przepyszną zupę:

  • 100 g czerwonej soczewicy;
  • 1 litr bulionu warzywnego lud drobiowego;
  • 1 cebula;
  • 200 g pomidorów z puszki;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 3 łyżki oliwy z oliwek;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry;
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego;
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku;
  • sól i pieprz do smaku.

Na dnie głębokiego rondla rozgrzewamy oliwę, następnie smażymy na niej pokrojoną w kostkę cebulę przez około 5 minut. Dodajemy czosnek oraz przyprawy: cynamon, kolendrę, kmin rzymski oraz chili, całość smażymy przez około minutę. Następnie do rondla dodajemy pomidory z puszki oraz soczewicę, po czy wlewamy bulion. Całość gotujemy przez około 20-30 minut, mieszając od czasu do czasu i zdejmujemy z ognia, kiedy soczewica całkowicie zmięknie i zacznie się rozpadać. Zupę przed podaniem doprawić solą i pieprzem do smaku oraz przyozdobić listkami kolendry.

Podsumowując, kuchnia uliczna może być równie smaczna i różnorodna jak posiłki jedzone w drogich restauracjach, a przy tym posiada niepodważalną zaletę – jest o wiele tańsza. W ten sposób w każdej podróży – czy to podczas wojaży po Europie, czy też w czasie egzotycznej wyprawy w najdalsze zakątki naszego globu, możemy posmakować miejscowej kuchni w niezwykle barwnej i smakowitej formie.

Autor:

Klaudia Słota – dietetyk Bonne Sante w Jaśle

Komentarze Czytelników:
Aby ocenić dany komentarz, wystarczy kliknąć na ikonkę "+" lub "-" w prawym górnym rogu każdego komentarza.
Dodaj nowy komentarz Wybierz sposób wyświetlania komentarzy:
Dodaj komentarz Jeżeli chcesz, aby Twój nick był wyróżniony żółtym kolorem, po prostu zaloguj się w panelu logowania po prawej stronie
⇓ ⇓ ⇓ Powiększ pole komentarza ⇓ ⇓ ⇓

Zasady komentowania

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

Panel Logowania

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Nadawca (opcjonalnie):Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: redakcja@jaslo4u.pl
Telefonicznie: 508 766 105