Strona główna

Ksylitol – zdrowy zamiennik białego cukru

Biały cukier buraczany nie bez powodu nazywany jest białą śmiercią. Wielokrotnie udowodniono bowiem, że jego spożywanie sieje prawdziwe spustoszenie w ludzkim organizmie.

Cukier, w którego składzie występuje głównie sacharoza, przyczynia się do szybkiego skoku poziomu glukozy we krwi, oraz równie szybkiego obniżenia jej stężenia. Systematyczne spożywanie dużych ilości cukru buraczanego jest jednym z głównych czynników przyczyniających się do powstawania cukrzycy typu drugiego. Oprócz tego wśród schorzeń powodowanych nadmierną konsumpcją cukru wymienić należy otyłość, zwiększony poziom „złego” cholesterolu czy też próchnicę zębów. Co jednak, jeśli nie chcemy rezygnować z domowych słodkości i chcielibyśmy zastąpić cukier buraczany zdrowszym odpowiednikiem? Jednym z najlepszych zamienników białego cukru jest ksylitol, zwany także cukrem brzozowym. Posiada on liczne właściwości prozdrowotne, a co najważniejsze, jego spożywanie jest całkowicie bezpieczne, nawet dla diabetyków.

Brzozowe źródło słodkości.

Jak sama nazwa wskazuje, cukier brzozowy jest pozyskiwany z rozdzielonych włókien drewna brzozowego, w których to znajdują się ksylany – polisacharady złożone z ksylozy. Pod względem chemicznym ten naturalny słodzik przynależy do grupy alkoholów, w przeciwieństwie do białego cukru, który jest dwucukrem. Z tego powodu ksylitol uczestniczy w zupełnie innych reakcjach chemicznych w organizmie. Szacuje się, że tylko około 30% przyswojonego ksylitolu jest metabolizowane przed ludzki organizm. Słodzik ten nie fermentuje w jelitach i metabolizowany jest bezpośrednio w komórkach całego ciała. Cukier brzozowy w naturze poza drewnem brzozowym występuje również w niektórych owocach – głównie tych z rodziny jagodowych, takich jak maliny, jeżyny, truskawki oraz poziomki, a oprócz tego znaczne ilości tejże substancji można znaleźć w kolbach kukurydzy.

Niskokaloryczna słodycz? To możliwe!

Podstawowym atutem ksylitolu jest jego niski indeks glikemiczny, kształtujący się na poziomie wynoszącym zaledwie IG=8. Dzięki temu jest on wprost stworzony dla diabetyków, gdyż nie powoduje gwałtownego skoku poziomu glukozy we krwi. Na uwagę zasługuje również jego niska kaloryczność – 100 g tego zdrowego słodzika dostarcza zaledwie 240 kcal, czyli o około 40% mniej, aniżeli klasyczny biały cukier. Z tego względu ksylitol stanowi doskonałą alternatywę dla buraczanego cukru dla osób dbających na linię oraz pragnących zredukować swoją masę ciała.

Ksylitol dla zdrowia zębów i kości.

Ksylitol nie tylko nie przyczynia się do rozwoju próchnicy, ale wręcz dba o zdrowie naszych zębów. Spożywanie cukru brzozowego stymuluje wydzielanie śliny, której zasadowy odczyn pomaga zneutralizować nadmiernie zakwaszone środowisko w jamie ustnej, w efekcie czego przywrócone zostaje jej prawidłowe pH. Jednocześnie ksylitol działa antybakteryjnie i niezwykle skutecznie hamuje rozwój bakterii przyczyniających się do rozwoju próchnicy, w tym także najgroźniejszej - Streptococcus mutans – która sieje w naszym uzębieniu największe spustoszenie. Udowodniono ponadto, że regularne spożywanie ksylitolu poprawia przyswajalność wapnia z pożywienia, co pozytywnie wpływa na mineralizację i wzmocnienie zębów, a oprócz tego hamuje rozwój osteoporozy.

Warto również podkreślić, iż ksylitol doskonale znosi wysokie temperatury, w związku z czym może być z powodzeniem wykorzystywany do słodzenia domowych wypieków czy też gorących napojów. Wprowadzając ksylitol do codziennego jadłospisu, należy jednak zachować ostrożność, gdyż początkowo u niektórych osób może on wywoływać biegunki i wzdęcia. Niemniej jednak zamienienie cukru buraczanego na jego brzozowy odpowiednik przynosi tak wiele korzyści dla naszego zdrowia, że bez wątpienia warto wybrać ksylitol zamiast sacharozy i cieszyć się zdrowiem oraz dobrym samopoczuciem przez długie lata.

Autor:

Justyna Oszkandy – dietetyk kliniczny w Centrum Naturhouse w Jaśle i Gorlicach

Komentarze Czytelników:
Aby ocenić dany komentarz, wystarczy kliknąć na ikonkę "+" lub "-" w prawym górnym rogu każdego komentarza.
Dodaj nowy komentarz Wybierz sposób wyświetlania komentarzy:
@ _chop
dnia 09.03.2017, 18:08. Identyfikator użytkownika: t3HY3DnjD7hj
Ocena
komentarza:
0
Gdzie w Jaśle lub okolicy można zrobić takie badania?
@ jasiu
dnia 12.03.2017, 11:46. Identyfikator użytkownika: DkCez34sIfKN
Ocena
komentarza:
1
Czy nie lepiej nie pić mleka?
@ iza
dnia 13.03.2017, 04:02. Identyfikator użytkownika: D3PrhQO8nOsK
Ocena
komentarza:
5
To nie mleko jest problemem ,tylko to co dodaja do mleka.Wszystkie srodki konserwujace.Przeciez normalne mleko nie utrzyma sie miesiace w kartonie bez tego swinstwa.Truja nas I wciskaja ciemnote ,ze mleko maslo I wszystko naturalne nam szkodzi.Zniszczyli uprawy rundapem I innymi srodkami niszcza ziemie rolna .Ten srodek jest juz dawno zakazany w innych krajach a u nas dostepny pod roznymi nazwami.To przez to ludzie tak choruja na raka I jelita.
Dodaj komentarz Jeżeli chcesz, aby Twój nick był wyróżniony żółtym kolorem, po prostu zaloguj się w panelu logowania po prawej stronie
⇓ ⇓ ⇓ Powiększ pole komentarza ⇓ ⇓ ⇓

Zasady komentowania

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy


Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Nadawca (opcjonalnie):Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: redakcja@jaslo4u.pl
Telefonicznie: 508 766 105