Strona główna

Mleko jako sprawca dolegliwości żołądkowo-jelitowych

Dieta bezlaktozowa i bezmleczna zyskuje w ostatnich latach coraz liczniejsze grono zwolenników. Jedni uważają ją za chwilową modę, inni z kolei upatrują się w tym restrykcyjnym sposobie odżywiania sposobu na życie. Z pewnością w przypadku niektórych schorzeń całkowite wyeliminowanie mleko z jadłospisu jest absolutną koniecznością, lecz czy osoba, która nie zmaga się z alergią pokarmową czy też nietolerancją, powinna rezygnować z mleka? Spróbujmy odpowiedzieć sobie na to nurtujące wiele osób pytanie.

Laktoza – główny winowajca

Przyczyną największej ilości zaburzeń trawiennych występujących po spożyciu mleka jak cukier mleczny, czyli laktoza. Do jej trawienia niezbędne jest uwalniane enzymu laktazy, która jest obficie wytwarzana w wieku niemowlęcym. W ciągu następnych kilka lat ilość wytwarzanej przez organizm laktazy spada i może ulec całkowitemu zahamowaniu, jeżeli z diety dziecka wykluczymy mleko i produkty mleczne. Jeżeli natomiast przez całe życie pijemy mleko, to szansa na to, że nasz organizm nadal wytwarza enzym laktazę, wynosi około 50%. W pozostałych przypadkach mówimy o nietolerancji laktozy wrodzonej, wtórnej – będącej wynikiem wystąpienia schorzeń takich jak celiakia czy choroba Leśniowskiego-Crohna, bądź też pierwotnej, u której podstaw leży stopniowy zanik produkcji enzymu laktazy postępujący wraz z wiekiem. Laktoza nie jest wchłaniana do krwiobiegu w jelicie cienkim i przedostaje się w formie niestrawionej do jelita grubego, gdzie staje się pożywką dla bakterii fermentacyjnych. W efekcie po spożyciu mleka występują biegunki, wzdęcia, skurcze jelit oraz ogólny dyskomfort trawienny. Należy pamiętać o tym, aby równocześnie z rezygnacją z mleka stosować suplementację wapnia. Warto również wzbogacić dietę w alternatywne źródła tego pierwiastka, takie jak figi, suszone morele, jarmuż, natka pietruszki, boćwina, szczypiorek, orzechy laskowe, płatki i otręby owsiane, a oprócz tego także sardynki i szprotki.

Trudny orzech… do strawienia

Mleko to jeden z najtrudniejszych do strawienia pokarmów. Bezpośrednią przyczyną takiego stanu rzeczy jest zawarty w nim składnik białkowy, jakim jest kazeina. Stanowi ona aż 80% całości białka zawartego w mleku. Po dotarciu do żołądka kazeina tworzy w nim zwartą, zbitą masę, której strawienie to prawdziwe wyzwanie. Dodatkowo składnik ten ulega homogenizacji, w której wyniku na skutek przedostania się do mleka powietrza, dochodzi do uwalniania znacznych ilości szkodliwych wolnych rodników. Warto także wspomnieć o tym, że to właśnie kazeina jest głównym alergenem zawartym w mleku.

Niebezpieczna pasteryzacja.

W świeżym mleku prosto od krowy zawarte są naturalne enzymy, które wspomagają jego trawienie. Tymczasem stosowana na masową skalę w mleczarniach pasteryzacja, która jest przeprowadzana w niezwykle wysokiej temperaturze przekraczającej 100 stopni Celsjusza, powoduje niszczenie tych niezwykle wrażliwych enzymów. W efekcie pasteryzowane mleko jest jeszcze trudniejsze do strawienia.

Jeżeli cierpimy z powodu uporczywych wzdęć czy też problemów z wypróżnieniami, być może przyczyną jest właśnie spożywanie mleka i jego przetworów. Możemy wykonać specjalistyczne testy diagnostyczne, które umożliwiają łatwe i jednoznaczne wykrycie nietolerancji laktozy oraz alergii na białka mleka krowiego. W razie podejrzenia wystąpienia któregoś z tych zaburzeń, lekarz powinien skierować pacjenta na badania krwi, które umożliwiają precyzyjną diagnozę tychże schorzeń. Warto rozważyć wykonanie badań krwi, jeżeli po wypiciu 300-400 ml mleka krowiego na pusty żołądek, pojawią się takie objawy jak biegunka, ból brzucha, wzdęcia czy też uczucie przelewania w żołądku. Wskazują one na wysokie prawdopodobieństwo nietolerancji laktozy bądź białka mleka krowiego. W razie zdiagnozowania tychże schorzeń, należy bezwzględnie przejść na dietę bezmleczną.

Autor:

Justyna Oszkandy – dietetyk kliniczny w Centrum Naturhouse w Jaśle i Gorlicach

Komentarze Czytelników:
Aby ocenić dany komentarz, wystarczy kliknąć na ikonkę "+" lub "-" w prawym górnym rogu każdego komentarza.
Dodaj nowy komentarz Wybierz sposób wyświetlania komentarzy:
@ _chop
dnia 09.03.2017, 18:08. Identyfikator użytkownika: t3HY3DnjD7hj
Ocena
komentarza:
0
Gdzie w Jaśle lub okolicy można zrobić takie badania?
@ jasiu
dnia 12.03.2017, 11:46. Identyfikator użytkownika: DkCez34sIfKN
Ocena
komentarza:
1
Czy nie lepiej nie pić mleka?
@ iza
dnia 13.03.2017, 04:02. Identyfikator użytkownika: D3PrhQO8nOsK
Ocena
komentarza:
2
To nie mleko jest problemem ,tylko to co dodaja do mleka.Wszystkie srodki konserwujace.Przeciez normalne mleko nie utrzyma sie miesiace w kartonie bez tego swinstwa.Truja nas I wciskaja ciemnote ,ze mleko maslo I wszystko naturalne nam szkodzi.Zniszczyli uprawy rundapem I innymi srodkami niszcza ziemie rolna .Ten srodek jest juz dawno zakazany w innych krajach a u nas dostepny pod roznymi nazwami.To przez to ludzie tak choruja na raka I jelita.
Dodaj komentarz Jeżeli chcesz, aby Twój nick był wyróżniony żółtym kolorem, po prostu zaloguj się w panelu logowania po prawej stronie
⇓ ⇓ ⇓ Powiększ pole komentarza ⇓ ⇓ ⇓

Zasady komentowania

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy


Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Nadawca (opcjonalnie):Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: redakcja@jaslo4u.pl
Telefonicznie: 508 766 105