Rola witaminy D3 w diecie
W ostatnich latach coraz powszechniej mówi się o problemie niedoborów witaminy D3 w diecie Polaków. I jest to jak najbardziej zrozumiałe, gdyż witamina ta pełni szereg niezwykle istotnych funkcji w organizmie. Pod względem budowy witamina D3, zwana również cholekalcyferolem, wykazuje duże powinowactwo względem cholesterolu. Trafia ona do naszego organizmu wraz z pożywieniem, a oprócz tego jest syntezowana w skórze pod wpływem promieniowania ultrafioletowego. Stosunkowo niewielka ilość dni słonecznych w naszej szerokości geograficznej pociąga za sobą konieczność zapewnienia odpowiedniej podaży tejże witaminy w codziennym jadłospisie.
Wzmocnienie kości oraz zębów.
Witamina D3 wspomaga wchłanianie wapnia oraz fosforu z pożywienia, a także odpowiada za zahamowanie usuwania tych pierwiastków z ludzkiego organizmu. Niedobory tejże witaminy są szczególnie niebezpieczne dla osób starszych, u których synteza witaminy D3 pod wpływem słońca przebiega dużo wolniej oraz u niemowląt i małych dzieci, których kościec podlega formowaniu i ciągłemu wzrostowi. Zapewnienie odpowiedniej podaży witaminy D3 pomaga ustrzec się osteoporozy oraz zminimalizować bóle kostno-stawowe.
Ulga dla alergików, cukrzyków i osób z obniżoną odpornością.
Systematyczne dostarczanie do organizmu odpowiednich dawek witaminy D3 stymuluje wydzielanie insuliny przez trzustkę oraz normalizuje insulinoodporność, co wspomaga leczenie cukrzycy typu 2-go. Dodatkowo substancja ta odpowiada za prawidłowy metabolizm tłuszczów oraz cukrów. Oprócz tego badania wykazały, że niedobory witaminy D3 znacząco zwiększają prawdopodobieństwo zachorowania na alergię, astmę oskrzelową czy też atopowe zapalenie skóry. Jeżeli borykamy się z obniżona odpornością organizmu oraz często zapadamy na różnego rodzaju infekcje, warto wzbogacić naszą dietę w pokarmy zawierające duże stężenie witaminy D3, aby szybko odczuć znaczącą poprawę odporności.
Dla zdrowia układu nerwowego oraz krwionośnego.
Witamina D3 skutecznie hamuje osadzanie się złogów cholesterolowych w świetle naczyń krwionośnych, co pozwala zapobiec miażdżycy oraz licznym schorzeniom układu krwionośnego, takim jak choroba wieńcowa, udar niedokrwienny mózgu czy też zawał mięśnia sercowego. Ponadto pomaga ona obniżyć ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem tętniczym. Udowodniono ponadto, że zapewniając wysoką podaż witaminy D3 możemy usprawnić działanie układu nerwowego oraz poprawić pamięć i koncentrację. Naukowcy wykazali również, że witaminy D3 zmniejsza ryzyko zachorowania na depresję, nerwicę, chorobę Alzheimera oraz stwardnienie rozsiane.
Gdzie szukać witaminy D3?
Najlepszym źródłem witaminy D3 są bez wątpienia ryby, takie jak łosoś, halibut, makrela, węgorz, sardynki, tuńczyk, śledź czy też pstrąg. Oprócz tego prawdziwą skarbnicą tejże witaminy jest tran. Niezwykle bogate w witaminę D3 są również grzyby: borowiki, pieczarki, kurki, a także żółtka jaj, nieodtłuszczone mleko i jego przetwory oraz wątróbka.
Witamina D3 bez wątpienia może przyczynić się do kompleksowej poprawy stanu zdrowia oraz utrzymania doskonałego samopoczucia. Dlatego przyjrzyjmy się naszemu jadłospisowi i wprowadźmy do niego produkty spożywcze, które dostarczą nam odpowiednią ilość tej prozdrowotnej witaminy.
Autor:
Karolina Panek - dietetyk Naturhouse
Komentarze Czytelników: