Wpływ stylu życia na efektywność w pracy
Okazuje się, że odpowiednia dieta może poprawić efektywność pracy o 20 %. Jednak my nie do końca zdajemy sobie z tego sprawę i dlatego, aż 32% Polaków jada tylko jeden posiłek w pracy, ok. 50% z nas przygotowuje go samodzielnie i zazwyczaj są to kanapki.
Poprzez dostarczenie do organizmu niezbędnych składników odżywczych poprawiamy swoją zdolność koncentracji i wydajności. W związku z tym popełnianie takich błędów żywieniowych jak: zapominanie o śniadaniu, piciu nieodpowiedniej ilości wody, spożywanie zbyt dużej ilości cukrów prostych, kawy, napoi energetycznych, alkoholu czy przetworzonych produktów spożywczych, powoduje, że na co dzień mamy mniej energii.
Chcąc poprawić swoją efektywność w pracy zadbajmy więc przede wszystkim o regularne, pełnowartościowe posiłki, ale także o codzienną aktywność fizyczną i odpowiedni odpoczynek.
Regularność spożywania posiłków jest bardzo ważna, ponieważ chroni organizm przed zmęczeniem, głodem, osłabieniem i złym humorem. Powoduje uniknięcie kiepskiego nastroju, rozdrażnienia czy kłopotów z koncentracją.
Poniżej polecamy kilka dobrych rad, które pomogą zjadać w pracy regularnie, zdrowe posiłki:
- Zaplanuj wcześniej - co będziesz jadł w pracy.
- Zrób zakupy spożywcze na kilka dni.
- Przygotuj posiłki na kolejny dzień z odpowiednim wyprzedzeniem.
- Zapakuj jedzenie do pojemników.
- Zmień nastawienie - możesz wszystko osiągnąć, jeśli tylko chcesz.
- Nie wszystko musi być gotowane na bieżąco, nie zapomnij o zamrażarce, gdzie możesz przechowywać posiłki na kolejne dni pracy.
- Organizuj posiłki razem z kolegami z pracy.
Oprócz regularnego żywienia, planując swój jadłospis do pracy zadbajmy o:
- naturalne energetyczne przekąski, które wspomogą zmęczony organizm np. mieszanka orzechów / bakalii, banan, woda mineralna wzbogacona w magnez, masło orzechowe, herbata z imbirem i cytryną, gorzka czekolada czy koktajl warzywno-owocowy),
- picie wody, gdyż odwodnienie, także jest przyczyną zmęczenia i bólu głowy,
- unikanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym np. słodyczy, białego pieczywa, ziemniaków, cukru, słodzonych płatków śniadaniowych, a bazowaniu na produktach z niskim indeksem glikemicznym np. kaszy, makaronach razowy, warzywach, pieczywie razowym,
- unikanie napojów energetycznych, które krótkotrwale wpływają na pobudzenie organizmu. Zmęczenie i tak wraca z podwójną siłą,
- urozmaiceniu posiłków i zamienieniu tradycyjnej kanapek na: sałatkę z kurczakiem lub jajkiem, naleśniki razowe z serem twarogowym, makaron z mięsem i warzywami.
Aktywność fizyczna
Zarówno nasze ciało, jak i mózg potrzebuje tlenu do działania. Dlatego regularnie uprawiaj sport. Dzięki temu zwiększa się przepływ krwi w mózgu i dotlenienie szarych komórek.
Ćwicząc, pozbywasz się też stresu, który odbiera motywację i niszczy pamięć. Przed intensywną pracą umysłową wyjdź na spacer, wsiądź na rower, pogimnastykuj się albo chociaż zrób kilka głębokich wdechów przy otwartym oknie i koniecznie przewietrz pokój. To poprawi koncentrację i umysł będzie pracował wydajniej.
Sen
Na ogólne samopoczucie wpływa również odpowiednia ilości snu i relaksu w ciągu dnia. U dorosłego człowieka sen powinien trwać 7 – 9 godzin i po przebudzeniu dawać efekt odprężenia oraz uczucie lekkości i chęci do działania. Zwykle już 24-godzinna bezsenność powoduje zmniejszenie umiejętności zapamiętywania aż o 40%.
Odpoczynek i relaks
Aby nie dać się zwariować i zachować zdrowy dystans do wykonywanej pracy, specjaliści zalecają minimum pół godziny relaksu w ciągu dnia. Najlepiej, jeśli możemy sobie pozwolić na sjestę jeszcze w godzinach pracy, między godziną 14 a 16. Warto co trzy godziny oderwać się od pracy i chociaż przez kilka minut bezmyślnie popatrzeć przez okno albo przejść się na kawę do barku, zamiast na chybcika, do automatu. Brak relaksu powoduje, że stres z całego dnia przeradza się w trwałe napięcie nerwowe.
Autor:
Paulina Czech – dietetyk Naturhouse
Komentarze Czytelników: