Strona główna

Zbawienny wpływ zielonych koktajli

Z pewnością większość z nas doskonale zdaje sobie sprawę, jak ważne jest codzienne spożywanie kilku porcji świeżych warzyw i owoców. Są one nieocenionym źródłem łatwo przyswajalnych witamin oraz mikroelementów, które są niezbędne dla utrzymania zdrowia oraz dobrego samopoczucia. Niezaprzeczalnym atutem koktajli owocowo-warzywnych jest ponadto olbrzymia liczba kombinacji, jakie możemy uzyskać, łącząc nasze ulubione owoce i warzywa z tymi, po które często  nie sięgnęlibyśmy solo ze względu na ich specyficzny smak. W szczególności soczyste koktajle z zielonych warzyw i owoców są szczególnie warte uwagi, ze względu na wysoką zawartość unikatowych składników odżywczych.

Jakie produkty możemy wykorzystać?

Do wykonania sycącego, orzeźwiającego zielonego koktajlu możemy wykorzystać takie warzywa jak: szpinak, jarmuż, pietruszka, kapusta, sałata, ogórek, a oprócz tego również rzadko wykorzystywane, a niezwykle prozdrowotne liście rzodkiewki oraz buraka. Zapewnią one koktajlowi soczyście zielony kolor, za który odpowiedzialny jest występujący w liściach w dużych ilościach barwnik - chlorofil. Nasz koktajl możemy dopełnić owocami, które nadadzą mu naturalnej słodyczy oraz złagodzą wyrazisty smak warzyw. Szczególnie polecane są jabłka, banany, brzoskwinie, winogrona, truskawki, mango, jagody, awokado, limonki, pomarańcze oraz cytryny. Zielone koktajle możemy dopełnić również domieszką ziół takich jak pokrzywa czy mięta. Doskonale sprawdzą się również kiełki, będące prawdziwą bombą witaminową. Jeżeli chcemy, aby nasz koktajl kompleksowo wzmacniał również odporność naszego organizmu, a także pozytywnie wpływał na równowagę bakteryjną jelit, możemy wzbogacić koktajle owocowo- warzywne kefirem, maślanką bądź jogurtem naturalnym.

Niezastąpione źródło witamin i cennych składników odżywczych. 

Warzywa przyjmowane w surowej formie dostarczają ludzkiemu organizmowi prawdziwego bogactwa witamin oraz minerałów w najlepiej przyswajalnej formie. Dlatego też zielone koktajle – które nie są poddawane obróbce termicznej w trakcie przygotowywania – obfitują w drogocenne składniki, które wspierają nasze zdrowie na wielu płaszczyznach. Wszystkie najważniejsze dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu witaminy, czyli witaminy A, C, E, D oraz K, a także kompleks witamin z grupy B znajdują się właśnie w warzywach i owocach. Oprócz tego są one nieocenionym źródłem aktywnych antyoksydantów, które skutecznie zwalczają wolne rodniki, przyczyniając się do spowolnienia procesów starzenia oraz ochrony struktury ludzkiego DNA przed powstawaniem wszelkiego rodzaju uszkodzeń.

Chlorofil – zielone złoto.

Składnikiem, który w szczególności wyróżnia zielone warzywa i owoce jest chlorofil – naturalny zielony barwnik o udowodnionym działaniu prozdrowotnym. Rzetelne badania wykazały, iż składnik ten pod względem mechanizmu swojego działania przypomina naturalnie występującą w ludzkiej krwi hemoglobinę. Chlorofil wspomaga transport tlenu z płuc do wszystkich komórek ludzkiego ciała. Dzięki temu działa on antybakteryjnie oraz przeciwgrzybiczo, ponieważ zdecydowana większość chorobotwórczych patogenów, będąc tzw. anaerobami, nie może rozwijać się w środowisku bogatym w tlen. Oprócz tego dowiedziono, że składnik ten reguluje równowagę zasadowo-kwasową organizmu, wspomagając jednocześnie wydalanie toksyn oraz metali ciężkich. Chlorofil zawarty w zielonych warzywach i owocach posiada również zdolność regulowania poziomu cukru we krwi, co z pewnością docenią diabetycy.

Na odchudzanie – tylko koktajle!

Warzywa to zdecydowanie najmniej kaloryczna grupa produktów spożywczych. Mimo ogromnego bogactwa składników odżywczych są one wyjątkowo niskokaloryczne, dlatego powinny stanowić podstawę jadłospisu w przypadku osób zmagających się z nadwagą i pragnących szybko zrzucić nadmiarowe kilogramy. Oprócz tego zielone koktajle są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który fenomenalnie stymuluje perystaltykę jelit, przyczyniając się tym samym do usprawnienia przemiany materii. Dodatkowym atutem błonnika zawartego w zielonych warzywach jest jego unikatowa zdolność pęcznienia w żołądku, dzięki czemu po wypiciu zielonego koktajlu pozostajemy syci przez długi czas i nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Warto również zwrócić uwagę na fakt, że koktajle z zielonych warzyw oraz owoców są wyjątkowo lekkostrawne, zaś ich trawienie i wchłanianie witamin oraz minerałów rozpoczyna się już w ustach.

Zieleń - kolor, który dodaje urody oraz energii.

Zielony koktajl pełen warzyw i owoców to doskonały pomysł na zdrowe i lekkostrawne śniadanie, które doda nam energii na cały dzień. Systematyczne spożywanie zielonych koktajli pomaga oczyścić organizm z toksyn, co przekłada się na wyraźne zwiększenie sił witalnych, a także poprawę samopoczucia. Nie można również pominąć fenomenalnego wpływu, jaki wywierają one na kondycję skóry, włosów oraz paznokci. Już po kilku dniach picia zielonych koktajli cera odzyska swój młodzieńczy blask, zaś w dłuższej perspektywie poprawi się jej poziom nawilżenia, a w przypadku cery tłustej i zanieczyszczonej wszelkie niedoskonałości i wypryski zostaną zneutralizowane.

Jak widać, zielonych koktajli nie powinno zabraknąć w diecie każdej osoby, która ceni sobie zdrowie i dobre samopoczucie. Są one nie tylko źródłem cennych mikro- i makroelementów, ale oprócz tego aktywnie wspomagają odchudzanie i dodają energii każdego dnia. Płynna forma koktajlu sprawia, że jego przyrządzenie jest łatwe i szybkie, a z jego przygotowaniem bez trudu poradzi sobie nawet kulinarny laik. Jednym słowem, zielone koktajle posiadają same zalety!

Autor:
Justyna Oszkandy – dietetyk Bonne Sante w Jaśle

Komentarze Czytelników:
Aby ocenić dany komentarz, wystarczy kliknąć na ikonkę "+" lub "-" w prawym górnym rogu każdego komentarza.
Dodaj nowy komentarz Wybierz sposób wyświetlania komentarzy:
Dodaj komentarz Jeżeli chcesz, aby Twój nick był wyróżniony żółtym kolorem, po prostu zaloguj się w panelu logowania po prawej stronie
⇓ ⇓ ⇓ Powiększ pole komentarza ⇓ ⇓ ⇓

Zasady komentowania

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy


Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Nadawca (opcjonalnie):Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: redakcja@jaslo4u.pl
Telefonicznie: 508 766 105