Korzystając z portalu Jaslo4u.pl wyrażasz zgodę na użytkowanie mechanizmu plików cookie. Mechanizm ten ma na celu zapewnienie prawidłowego funkcjonowania portalu Jaslo4u.pl. Korzystając ze strony akceptujesz Politykę Prywatności portalu Jasło4u.pl
Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Jaslo4u.pl - Jasło dla Ciebie

Super sernik z truskawkami na zimno

12

Sezon na truskawki już na dobre się zaczął. Na rynku można już kupić truskawki, pora więc na coś absolutnie wiosennego. Polecam Państwu super sernik na zimno z truskawkami. Wykonanie jej jest dość proste i na pewno każdemu się uda...

Super sernik z truskawkami na zimno

 Biszkopt:

4 jajka
30 dag cukru
5 łyżek wody
30 dag mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia


Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać kolejno żółtka i wodę, dalej ubijając. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie wymieszać, albo do końca ubijać trzepaczką.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę biszkoptową i wyrównać. Piec na złoty kolor w temp. 1900C. Po upieczeniu wyłożyć na deseczkę i zostawić aby ciasto ostygło.

Masa serowa:
1/2 kg sera białego,
kostka masła lub margaryny,
szklanka cukru kryształu,
3 łyżki śmietany,
2 żółtka,
niepełna szklanka mleka,
pomarańczowa galaretka.


Galaretkę rozpuścić w gorącym mleku i ostudzić. Wszystkie składniki zmiksować w malakserze.  

Biszkopt najlepiej włożyć do wyłożonej aluminiową folią do pieczenia blaszki. Folię uformować tak, aby dobrze przylegała do biszkopta. Następnie wylać masę serową i włożyć do stężenia do lodówki - najlepiej do zamrażalnika - masa szybciej zastygnie.

1/2 kg truskawek

Na zastygniętą masę ułożyć truskawki.

2 galaretki czerwone

Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, ostudzić i włożyć do lodówki. Kiedy galaretka zacznie się delikatnie ścinać, wylać na wyłożone truskawki.

Ciasto włożyć do lodówki, aby galaretka szybko i dobrze zastygła.   

Życzymy wszystkim smakoszom naszego kącika z przepisami SMACZNEGO!!!

Red.

Napisany dnia: 26.05.2014, 17:22

Komentarze Czytelników:

Dodaj komentarz Widok:
0
@ corolla
dnia 04.07.2014, 11:08 · Zgłoś
Robiłam ten sernik , bardzo dobry tylko zrobiły się grudki w masie serowj chociaż bardzo długo pracował mikser , chyba kupiłam nie najlepszy ser . Ale polecam
Odpowiedz
1
@ aaaaaaaauuuuuuuuuuuuuuu
dnia 01.07.2014, 00:41 · Zgłoś
Proponuję inaczej zrobić podkład biszkoptowy, bo jak dla mnie to za dużo cukru i maki.
Proponuję na średnią tortownicę:
cztery żółtka
cztery łyżki cukru
cztery łyżki gorącej wody (wodę wlać na cukier, a nie na żółtka)
wszystko miksować na aż masa będzie gładka i jasna
następnie łyżka rozprowadzić delikatnie
cztery łyżki przesianej mąki
W drugim naczyniu ubić cztery białka ze szczypta soli na sztywno.
Do białek dołożyć masę jajeczną i delikatnie wymieszać łyżką.
Wlać na tortownicę wyłożona papierem do pieczenia posmarowanym tłuszczem (masło, margaryna lub olej) i obsypać mąką. Piec w piekarniku około 15 - 20 min. w tem,180. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto upieczone. Jest to przepis na ciasto na roladę biszkoptową, ale nadaje się na podkład. Wypróbowałam. Jest łatwe w wykonaniu i nie potrzebuje proszku do pieczenia oraz cukru i maki w ilości jak w przepisie redakcji. Jeżeli ktoś boi się przepisu na łyżki moja Mamusia stosowała zasadę Ile ważą jaja tyle cukru i mąki oraz ciepła woda ilość łyżek równa ilości jaj.
Odpowiedz
1
@ milka
dnia 14.06.2014, 20:23 · Zgłoś
Ja robię taki placek z masą budyniową i też jest pyszny:) 4 żółtka ucieram mikserem z szklanką cukru dodając 6 łyżeczek mąki kartoflanej i chwilę miksuję.To zalewam 0,5l
wrzącym mlekiem energicznie mieszając doprowadzam do gotowania cały czas mieszając.Tak ugotowany ostudzony budyń ucieram z kostką palmy,tylko nie długo bo masa może się zważyć.
Odpowiedz
3
@ aaaaaaaauuuuuuuuuuuuuuu
dnia 01.07.2014, 00:18 · Zgłoś
Ja jednak preferuje masło, lepszy smak.
Odpowiedz
3
@ super
dnia 09.06.2014, 19:56 · Zgłoś
Super przepis ! I wszystko się dobrze łączy jak ktoś ma problemy z mikserem można użyć blender przy robieniu masy
Odpowiedz
-2
@ john
dnia 07.06.2014, 20:17 · Zgłoś
kochana zonko onajest placuszek zajebisty tylko trzeba go umiec zrobic pozdrawiam tego co rzucil przepisem.Najbardziej to kocham swoja zonke za to ze robi takie dobre zeczy.
Odpowiedz
0
@ czarna
dnia 14.06.2014, 15:20 · Zgłoś
tylko za to ja kochasz?
Odpowiedz
1
@ onajest
dnia 07.06.2014, 15:48 · Zgłoś
jak margaryna może się nie rozbić??
Odpowiedz
0
@ ważna
dnia 05.06.2014, 14:16 · Zgłoś
O d... rozbić taki przepis na ser! Margaryna się nie rozbije, zostają grudy, a galaretka w mleku się ścina.
Odpowiedz
-6
@ kornikfff
dnia 30.05.2014, 18:09 · Zgłoś
tomek pyszny sernik !!!
Odpowiedz
-10
@ helena
dnia 29.05.2014, 19:30 · Zgłoś
moze ciasto byc z truskawkami tylko inna masa bardzo prosze podac mi przepis do soboty stala czytelniczka z jasla
Odpowiedz
7
@ aaaaaaaaaaaaa
dnia 28.05.2014, 08:36 · Zgłoś
W końcu coś nowego...ale przepis na sernik z truskawkami nie zachwyca.
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Piszesz jako:

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: [email protected]
Telefonicznie: 508 772 657