Super sernik z truskawkami na zimno
Sezon na truskawki już na dobre się zaczął. Na rynku można już kupić truskawki, pora więc na coś absolutnie wiosennego. Polecam Państwu super sernik na zimno z truskawkami. Wykonanie jej jest dość proste i na pewno każdemu się uda...
Biszkopt:
4 jajka
30 dag cukru
5 łyżek wody
30 dag mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać kolejno żółtka i wodę, dalej ubijając. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie wymieszać, albo do końca ubijać trzepaczką.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę biszkoptową i wyrównać. Piec na złoty kolor w temp. 1900C. Po upieczeniu wyłożyć na deseczkę i zostawić aby ciasto ostygło.
Masa serowa:
1/2 kg sera białego,
kostka masła lub margaryny,
szklanka cukru kryształu,
3 łyżki śmietany,
2 żółtka,
niepełna szklanka mleka,
pomarańczowa galaretka.
Galaretkę rozpuścić w gorącym mleku i ostudzić. Wszystkie składniki zmiksować w malakserze.
Biszkopt najlepiej włożyć do wyłożonej aluminiową folią do pieczenia blaszki. Folię uformować tak, aby dobrze przylegała do biszkopta. Następnie wylać masę serową i włożyć do stężenia do lodówki - najlepiej do zamrażalnika - masa szybciej zastygnie.
1/2 kg truskawek
Na zastygniętą masę ułożyć truskawki.
2 galaretki czerwone
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, ostudzić i włożyć do lodówki. Kiedy galaretka zacznie się delikatnie ścinać, wylać na wyłożone truskawki.
Ciasto włożyć do lodówki, aby galaretka szybko i dobrze zastygła.
Życzymy wszystkim smakoszom naszego kącika z przepisami SMACZNEGO!!!
Red.