Korzystając z portalu Jaslo4u.pl wyrażasz zgodę na użytkowanie mechanizmu plików cookie. Mechanizm ten ma na celu zapewnienie prawidłowego funkcjonowania portalu Jaslo4u.pl. Korzystając ze strony akceptujesz Politykę Prywatności portalu Jasło4u.pl
Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Jaslo4u.pl - Jasło dla Ciebie

Świąteczne smakołyki

4
Święta tuż tuż... Ciekawi jesteśmy jak Wam idą  przygotowania świątecznych smakołyków. Aby trochę w tym pomóc zamieszczamy dwa nowe świąteczne przepisy - słodki i słony.
 
Zacznijmy od słonego. Będzie to bardzo prosty i szybki tatar ze śledzia. 
Jak wiadomo śledź jest częstym bywalcem świątecznych stołów a nie koniecznie musi być podawany tylko ze śmietaną. 
My proponujemy go w nieco ciekawszym wydaniu.

Tatar ze śledzia
 
Składniki:
ok. 200 g śledzi w oleju
1 cebula
2 ogórki korniszony
30 g czarnych oliwek
sól, pieprz, cukier, olej, ocet
 
Przygotowanie:
Śledzie, cebulę, ogórki i oliwki kroimy w bardzo drobną kostkę a następnie wszystko mieszamy. Następnie dodajemy odrobinę oleju i octu oraz doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru do smaku. Gotowego tatara podajemy na półmiskach uformowanego w foremkach.
 
Kolejny przepis jest słodki. Oczywiście nie może to być nic innego jak babka wielkanocna.
 

Babka cytrynowa
 
Składniki:
120 g miękkiego masła
150 g cukru pudru
200 g mąki pszennej
skórka starta z 1 cytryny
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 śmietanki kremówki
3 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
 
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę a później dodajemy jajka i szczyptę soli miksując jeszcze kilka minut. Następnie dodajemy skórkę z cytryny i śmietankę. Masę dalej miksujemy i dodajemy sok z cytryny.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia a następnie partiami dodajemy do przygotowanej wcześniej masy.
Babkę pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 50 minut. Sprawdzamy pod koniec patyczkiem i wyjmujemy z piekarnika kiedy patyczek będzie suchy.
Babkę zostawiamy do wystygnięcia i dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem.
 
Wraz z redakcją portalu Jaslo4u.pl życzymy wszystkim naszym Czytelnikom i Przyjaciołom wspaniałych, spokojnych i oczywiście smacznych Świąt Wielkanocnych.
 
Napisany dnia: 05.04.2012, 14:49

Komentarze Czytelników:

Dodaj komentarz Widok:
-4
@ bubo
dnia 06.04.2012, 17:03 · Zgłoś
a najlepszy bylby seks
Odpowiedz
2
@ Laura Diaz
dnia 05.04.2012, 20:24 · Zgłoś
Do babki proponuję dodać posiekaną gorzką czekoladę. Robię podobne ciasto i jest suuuuper:)
Odpowiedz
2
@ Marek
dnia 06.04.2012, 12:52 · Zgłoś
Nie ładnie tak mówić babka ,ja do swojej mówię babcia albo babcuśa . I czekoladę zanosi się całą nie posiekana
Odpowiedz
2
@ lusia
dnia 05.04.2012, 16:50 · Zgłoś
wysmienita baba i odrobinke masełka pycha
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Piszesz jako:

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

Panel Logowania

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: [email protected]
Telefonicznie: 508 772 657