Truskawkowy szał 4u
Sezon truskawkowy na dobre się już zaczął, w związku z czym proponujemy Państwu pyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu Truskawkowy torcik. Przygotowywany jest na zimno – tym bardziej jest on wyśmienity na upalne dni. Doskonały na niedzielne popołudnie w gronie przyjaciół.
Truskawkowy szał 4u
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka,
15 dag mąki,
15 dag cukru kryształu,
Łyżeczka proszku do pieczenia,
3 łyżki wody.
Ubijamy pianę z białek na sztywno, dodajemy cukier, następne żółtka, wodę, mąkę i proszek d.p. – ciągle ubijając. Ciasto wylewamy na tortownicę i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni.
Masa:
3 galaretki truskawkowe,
3 łyżki cukru,
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego.
Dwie galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu – ale rozpuścić je w mniejszej ilości wody niż podano na opakowaniu. Pozostawić do ostudzenia.
Zimne mleko skondensowane przelać do wysokiego naczynia. Zmiksować. Kiedy zacznie tworzyć się pianka, dodać cukier i dolewać, cały czas miksując, rozpuszczone i ostudzone galaretki (2 sztuki).
Na biszkopt ostrożnie wylać zmiksowane mleko z galaretką. Wstawić do lodówki, aby masa zastygła.
50 - 60 dkg świeżych truskawek
Gdy masa zastygnie ułożyć na niej truskawki - jedna obok drugiej. Zalać je rozpuszczoną wcześniej i ostudzoną galaretką. Ponownie wstawić do lodówki, aby zastygło.
Życzę wszystkim smakoszom naszego kącika z przepisami SMACZNEGO!!!
Jenny