Strona główna

"Udziec drobiowy w sosie śmietanowo-pieprzowym"

19
Napisany dnia: 08.03.2015, 08:10 , Tagi: Brak

Po dłuższej nieobecności przepisów kulinarnych postanowiliśmy przez jakiś czas "zaopiekować" się kącikiem. Na początek proponujemy Państwu prostą, niedrogą i(a) bardzo smaczną potrawę. Mianowicie "Udziec drobiowy w sosie śmietanowo-pieprzowym".

Czas przygotowania potrawy:

30 do 60 minut w zależności od umiejętności kucharskich.

Porcja:

3 do 4 osób.

Składniki:

- 0,5 kg udźca z kurczaka lub fileta drobiowego (osobiście polecam udziec),

- 50 ml oleju lub oliwy,

- łyżka vegety,

- 2 płaskie łyżki zielonego pieprzu,

- 400 ml dobrej śmietany 30%,

Wykonanie:

Mięso myjemy, osuszamy, obcinamy z nadmiaru tłuszczu.

Macerujemy w oleju/oliwie wymieszanej z vegetą.

Tak przygotowane kawałki mięsa kładziemy na średnio rozgrzaną patelnię bez dodatkowego tłuszczu!

Drób obsmażamy z obu stron do zrumienienia.

Następnie wlewamy na patelnię śmietanę i dodajemy zielony pieprz. Potrawę dusimy około 20 minut (do uzyskania kremowej konsystencji sosu). W połowie duszenia mięso przewracamy na drugą stronę.

W czasie duszenia możemy przygotować dodatki według uznania lub przykładu podania:

- ziemniaczki opiekane, jarzynki z wody.

Przykładowy sposób podania:

Życzymy smacznego!!!

Komentarze Czytelników:
Aby ocenić dany komentarz, wystarczy kliknąć na ikonkę "+" lub "-" w prawym górnym rogu każdego komentarza.
Dodaj nowy komentarz Wybierz sposób wyświetlania komentarzy:
@ kucharz
dnia 08.03.2015, 11:39. Identyfikator użytkownika: 3SPgSho1OrP6
Ocena
komentarza:
21
Z wszystkich warzyw najbardziej lubie karkowke.
@ onon
dnia 23.03.2015, 11:02. Identyfikator użytkownika: xtDOUtn0MCKr
Ocena
komentarza:
6
Ja najbardziej z placków lubię schabowe.
@ kucharz
dnia 24.03.2015, 20:35. Identyfikator użytkownika: 3SPgSho1OrP6
Ocena
komentarza:
1
A z przypraw to najbardziej lubie [...] ;-)
@ kucharz
dnia 24.03.2015, 20:38. Identyfikator użytkownika: 3SPgSho1OrP6
Ocena
komentarza:
4
chodziło o sypanie pieprzem ale cezura nie pusciła
@ do
dnia 11.03.2015, 16:50. Identyfikator użytkownika: WslMU39NAVVm
Ocena
komentarza:
4
To tak jak ja.
@ jojo
dnia 11.03.2015, 16:53. Identyfikator użytkownika: CbtqZeByeUDp
Ocena
komentarza:
6
karkowka to nie warzywo tylko jarzyna!
@ marian
dnia 11.03.2015, 19:33. Identyfikator użytkownika: KS8YcE4NCRPB
Ocena
komentarza:
5
frytki brokuł i miesko mniam mniam;
@ kasia
dnia 12.03.2015, 11:13. Identyfikator użytkownika: rJREMxbkVy9O
Ocena
komentarza:
10
Wygląda pysznie, chociaż myślę, że lepiej byłoby zastąpić kurczaka indykiem i nie oczyszczać mięsa z tłuszczu, skoro mamy go smażyć na suchej patelni. Wtedy ten naturalny tłuszczyk się wytopi. Ale - poza wszystkim - super pomysł na prostą potrawę i dzięki za ożywienie rubryki.
@ Krzysiek Jarzyna
dnia 15.03.2015, 13:14. Identyfikator użytkownika: icZsYYZBSB2t
Ocena
komentarza:
-12
Nie wiem kto i po co prowadzi ten kącik ale jako smakosza mnie to obraża...
Zdjęcia wyglądają fatalnie- nieestetycznie i ohydnie- zniechęcają do jedzenia.
Sposób podania przypomina bary mleczne końcówki ubiegłego wieku albo jasielską Manufakturę - brakuje tylko napisu GS.
Szkoda, że mam mało czasu ostatnio bo nieodpłatnie pokazałbym wam kilka myczków, jak prowadzić bloga i knajpę...
@ łopos
dnia 02.04.2015, 10:52. Identyfikator użytkownika: VEfzpSrkLlYy
Ocena
komentarza:
6
To napisz Krzysiu co dzisiaj jadłeś na obiad :)
@ Krzysiek Jarzyna
dnia 08.04.2015, 18:14. Identyfikator użytkownika: pjpx5tWxxyVR
Ocena
komentarza:
0
Krem z marchewki z imbirem oraz wykorzystując powrót do łask jarmużu - pęczotto z kurczaka z jarmużem.
Mimo, że nie jest to kurczak z frytkami to postawiłem na prostote, czyli to co lubicie najbardziej.
@ kasia
dnia 15.03.2015, 17:54. Identyfikator użytkownika: F9YaSL8aLIam
Ocena
komentarza:
17
A mnie się podoba, że zdjęcia nie są podrasowane, to danie właśnie tak wygląda, zrobiłam je wczoraj. Naprawdę pycha, tylko pieprzu dałam więcej niż w przepisie. A co do estetyki rodem z baru mlecznego to akurat komplement. W Warszawie obchodzą swój renesans, w tych najlepszych są wielkie kolejki.
@ Krzysiek Jarzyna
dnia 16.03.2015, 11:56. Identyfikator użytkownika: 1BhhUNeRmKqW
Ocena
komentarza:
-20
Przepraszam ale moja koleżanka nazywa to inteligencją kury domowej.
Poczytać Świat seriali, pooglądać Trudne sprawy, usmażyć mielonego i zakończyć dzień " M jak miłość".
Sorry ale jak potrzebujesz przepis na kurczaka z frytkami i fascynują Cię bary mleczne i ich stylistyka, to może zakup sobie ABC gotowania?
Dla innych gotowanie to szkoła i kuchnia produktu, symfonie smaku i towarzyszący im ładny wygląd i sztuka jego podania.
Ja akurat skłaniam się ku japońskiej szkole, która mówi że produkt jak najmniej obrabiamy a szukamy połączeń, które wydobędą jego głębie smaku- ale co wy pożeracze mielonych możecie o tym wiedzieć?
Przepraszam za te ostre słowa ale nie cierpię bylejakości.
@ no tak
dnia 18.03.2015, 14:17. Identyfikator użytkownika: AnyTmAjkMZIq
Ocena
komentarza:
13
hm... tylko dlaczego Krzyśku ta słoma w buciku??
@ łopos
dnia 31.03.2015, 11:00. Identyfikator użytkownika: VEfzpSrkLlYy
Ocena
komentarza:
11
Odczep się od mielonych i jak się nie podoba to wyjazd do Japonii.
Po mojemu przepis jak najbardziej trafiony! Człowiek jak wróci z pracy nie ma często siły robić wydziwianych obiadów i takie pomysły są pomocne, prosimy o więcej :)
I nie przejmować się takimi komentarzami bo widać u Pana Krzysztofa Jarzyny na salonach kurczak z ziemniakami jest faux-pas.
@ kasia
dnia 16.03.2015, 15:55. Identyfikator użytkownika: thnubt6Wajvk
Ocena
komentarza:
13
Nie wiem co to są Trudne Sprawy, może mi przybliżysz, bo zdaje się, że jesteś przedstawicielem tego targetu (trudne słowo, sorry). Inspiracji nie szukaj w sztuce Japonii, bo bredzenie o tym, że zdrowy produkt to produkt jak najmniej obrabiany to ABC dietetyki. A estetyka czy to barów mlecznych czy wielkomiejskich sieciówek to kwestia wyboru, de gustibus non disputandum ..
Nie przepraszaj za ostre słowa tylko zachowaj minimum kultury, Jarzyno
@ Krzysiek Jarzyna
dnia 20.03.2015, 19:16. Identyfikator użytkownika: YbFHAOrqnOhY
Ocena
komentarza:
-6
Trudne sprawy to taki serial o życiu, którego nie znasz ale wiesz, że jestem przedstawicielem takiego targetu.
@ marian
dnia 28.03.2015, 15:33. Identyfikator użytkownika: BuZVgVQK59bW
Ocena
komentarza:
0
lepsze robie
@ hela
dnia 19.04.2015, 08:04. Identyfikator użytkownika: c3Lf70bBPH3k
Ocena
komentarza:
0
sos ,zapiekane ziemniaczki,gotowana jarzynka nie wygląda to apetycznie jak dla mnie to jestem na NIe
Dodaj komentarz Jeżeli chcesz, aby Twój nick był wyróżniony żółtym kolorem, po prostu zaloguj się w panelu logowania po prawej stronie
⇓ ⇓ ⇓ Powiększ pole komentarza ⇓ ⇓ ⇓

Zasady komentowania

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

  • Czy wyłonią wykonawcę budowy łącznika pomiędzy rondami?

    W tym roku planowana jest budowa nowego odcinka drogi wojewódzkiej 992 w Jaśle. W ubiegłym roku Podkarpacki Zarząd Dróg Wojewódzkich w Rzeszowie ogłosił przetarg na realizację tego zadania inwestycyjnego. Sęk w tym, że oferty firm przekraczają zaplanowany budżet dwu a nawet trzykrotnie.

  • Gmina likwiduje bariery

    Od stycznia br. osoby niepełnosprawne bądź mające kłopoty z poruszaniem się mogą korzystać z podnośnika pionowego zamontowanego przy budynku Urzędu Gminy Jasło. Ponadto na parterze budynku powstało Biuro Obsługi Klienta. To pozwoli im na załatwienie ich niezbędnych spraw urzędowych oraz lepszą obsługę.

  • Zapraszają na podróż do przeszłości Jasła

     

    Dzisiaj, zaraz po północy ruszył wyjątkowy serwis o historii miasta – www.17stycznia.pl. Jest to internetowa galeria zdjęć 17 budynków, które niestety już nie istnieją, jednak zachowały się na pocztówkach i fotografiach.

  • Będą podwyżki dla techników RTG

    Koniec sporu zbiorowego z dyrektorem jasielskiego szpitala. Dwudziestu techników elektroradiologii otrzyma podwyżki, o które walczyli od połowy października br. Dzisiaj odbyły się negocjacje, których efektem jest zawarcie porozumienia w zakresie żądań wysuwanych przez pracowników RTG.

  • Policja bada sprawę budżetu obywatelskiego

    Końcem ubiegłego roku burmistrz Jasła zawiadomił prokuraturę o możliwości popełnienia przestępstwa polegającego na nieuprawnionym wykorzystaniu danych osobowych w procesie internetowego głosowania na projekty w ramach budżetu obywatelskiego. Obecnie trwają czynności sprawdzające, czy doszło do złamania prawa.

  • Projekty szkoleniowe ze stażami

     

    Firma INNOVO Innowacje w Biznesie Sp. z o.o. zaprasza do udziału w projektach szkoleniowo - stażowych.

  • W Jaśle zapłonęły „światełka do nieba” dla Pawła Adamowicza

     

    W miejscu gdzie jeszcze wczoraj stała scena, na której odbyły się występy artystów w ramach 27. Finału WOŚP dziś zapłonęły znicze. Tak kilkudziesięciu jaślan postanowiło upamiętnić zmarłego dzisiaj Pawła Adamowicza, prezydenta Gdańska, który padł ofiarą zamachowca.

  • Jasło pobiło rekord!

     

    Podczas 27. Finału WOŚP w Jaśle i wielu miejscowościach powiatu jasielskiego zebrano ponad 100 tysięcy złotych. Pieniądze z tegorocznej edycji kwesty pozwolą na zakup sprzętu dla specjalistycznych szpitali dziecięcych.

  • Studia podyplomowe

     

    Niepubliczna placówka doskonalenia PROTOTO we Wrocławiu przedstawia najnowszą ofertę studiów podyplomowych (3 semestry = 350 godzin).

  • Wybrano nowy Zarząd Powiatu

    Wczoraj podczas sesji nadzwyczajnej Stanisław Pankiewicz większością radnych został wybrany na stanowisko wicestarosty jasielskiego. Etatowym członkiem zarządu został Jan Muzyka, zaś jego miejsce nieetatowego członka zajął Ryszard Lisowski.

  • Jasielskie technikum najlepsze na Podkarpaciu

     

    10 stycznia w Warszawie odbył się 21. finał Rankingu Liceów i Techników Perspektywy. Wysokie miejsce w rankingu zajęło Technikum nr 4 z Oddz. Integracyjnymi w ZS nr 4 w Jaśle, które okazało się najlepszą tego typu placówką w całym województwie podkarpackim. Jak w rankingu wypadły pozostałe jasielskie technika i licea?

Panel Logowania

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Nadawca (opcjonalnie):Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: redakcja@jaslo4u.pl
Telefonicznie: 508 766 105