Korzystając z portalu Jaslo4u.pl wyrażasz zgodę na użytkowanie mechanizmu plików cookie. Mechanizm ten ma na celu zapewnienie prawidłowego funkcjonowania portalu Jaslo4u.pl. Korzystając ze strony akceptujesz Politykę Prywatności portalu Jasło4u.pl
Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Jaslo4u.pl - Jasło dla Ciebie

"Udziec drobiowy w sosie śmietanowo-pieprzowym"

19

Po dłuższej nieobecności przepisów kulinarnych postanowiliśmy przez jakiś czas "zaopiekować" się kącikiem. Na początek proponujemy Państwu prostą, niedrogą i(a) bardzo smaczną potrawę. Mianowicie "Udziec drobiowy w sosie śmietanowo-pieprzowym".

Czas przygotowania potrawy:

30 do 60 minut w zależności od umiejętności kucharskich.

Porcja:

3 do 4 osób.

Składniki:

- 0,5 kg udźca z kurczaka lub fileta drobiowego (osobiście polecam udziec),

- 50 ml oleju lub oliwy,

- łyżka vegety,

- 2 płaskie łyżki zielonego pieprzu,

- 400 ml dobrej śmietany 30%,

Wykonanie:

Mięso myjemy, osuszamy, obcinamy z nadmiaru tłuszczu.

Macerujemy w oleju/oliwie wymieszanej z vegetą.

Tak przygotowane kawałki mięsa kładziemy na średnio rozgrzaną patelnię bez dodatkowego tłuszczu!

Drób obsmażamy z obu stron do zrumienienia.

Następnie wlewamy na patelnię śmietanę i dodajemy zielony pieprz. Potrawę dusimy około 20 minut (do uzyskania kremowej konsystencji sosu). W połowie duszenia mięso przewracamy na drugą stronę.

W czasie duszenia możemy przygotować dodatki według uznania lub przykładu podania:

- ziemniaczki opiekane, jarzynki z wody.

Przykładowy sposób podania:

Życzymy smacznego!!!

Napisany dnia: 08.03.2015, 08:10

Komentarze Czytelników:

Dodaj komentarz Widok:
-1
@ hela
dnia 19.04.2015, 08:04 · Zgłoś
sos ,zapiekane ziemniaczki,gotowana jarzynka nie wygląda to apetycznie jak dla mnie to jestem na NIe
Odpowiedz
0
@ marian
dnia 28.03.2015, 15:33 · Zgłoś
lepsze robie
Odpowiedz
14
@ kasia
dnia 16.03.2015, 15:55 · Zgłoś
Nie wiem co to są Trudne Sprawy, może mi przybliżysz, bo zdaje się, że jesteś przedstawicielem tego targetu (trudne słowo, sorry). Inspiracji nie szukaj w sztuce Japonii, bo bredzenie o tym, że zdrowy produkt to produkt jak najmniej obrabiany to ABC dietetyki. A estetyka czy to barów mlecznych czy wielkomiejskich sieciówek to kwestia wyboru, de gustibus non disputandum ..
Nie przepraszaj za ostre słowa tylko zachowaj minimum kultury, Jarzyno
Odpowiedz
-6
@ Krzysiek Jarzyna
dnia 20.03.2015, 19:16 · Zgłoś
Trudne sprawy to taki serial o życiu, którego nie znasz ale wiesz, że jestem przedstawicielem takiego targetu.
Odpowiedz
17
@ kasia
dnia 15.03.2015, 17:54 · Zgłoś
A mnie się podoba, że zdjęcia nie są podrasowane, to danie właśnie tak wygląda, zrobiłam je wczoraj. Naprawdę pycha, tylko pieprzu dałam więcej niż w przepisie. A co do estetyki rodem z baru mlecznego to akurat komplement. W Warszawie obchodzą swój renesans, w tych najlepszych są wielkie kolejki.
Odpowiedz
-21
@ Krzysiek Jarzyna
dnia 16.03.2015, 11:56 · Zgłoś
Przepraszam ale moja koleżanka nazywa to inteligencją kury domowej.
Poczytać Świat seriali, pooglądać Trudne sprawy, usmażyć mielonego i zakończyć dzień " M jak miłość".
Sorry ale jak potrzebujesz przepis na kurczaka z frytkami i fascynują Cię bary mleczne i ich stylistyka, to może zakup sobie ABC gotowania?
Dla innych gotowanie to szkoła i kuchnia produktu, symfonie smaku i towarzyszący im ładny wygląd i sztuka jego podania.
Ja akurat skłaniam się ku japońskiej szkole, która mówi że produkt jak najmniej obrabiamy a szukamy połączeń, które wydobędą jego głębie smaku- ale co wy pożeracze mielonych możecie o tym wiedzieć?
Przepraszam za te ostre słowa ale nie cierpię bylejakości.
Odpowiedz
14
@ no tak
dnia 18.03.2015, 14:17 · Zgłoś
hm... tylko dlaczego Krzyśku ta słoma w buciku??
Odpowiedz
11
@ łopos
dnia 31.03.2015, 11:00 · Zgłoś
Odczep się od mielonych i jak się nie podoba to wyjazd do Japonii.
Po mojemu przepis jak najbardziej trafiony! Człowiek jak wróci z pracy nie ma często siły robić wydziwianych obiadów i takie pomysły są pomocne, prosimy o więcej :)
I nie przejmować się takimi komentarzami bo widać u Pana Krzysztofa Jarzyny na salonach kurczak z ziemniakami jest faux-pas.
Odpowiedz
-13
@ Krzysiek Jarzyna
dnia 15.03.2015, 13:14 · Zgłoś
Nie wiem kto i po co prowadzi ten kącik ale jako smakosza mnie to obraża...
Zdjęcia wyglądają fatalnie- nieestetycznie i ohydnie- zniechęcają do jedzenia.
Sposób podania przypomina bary mleczne końcówki ubiegłego wieku albo jasielską Manufakturę - brakuje tylko napisu GS.
Szkoda, że mam mało czasu ostatnio bo nieodpłatnie pokazałbym wam kilka myczków, jak prowadzić bloga i knajpę...
Odpowiedz
6
@ łopos
dnia 02.04.2015, 10:52 · Zgłoś
To napisz Krzysiu co dzisiaj jadłeś na obiad :)
Odpowiedz
-1
@ Krzysiek Jarzyna
dnia 08.04.2015, 18:14 · Zgłoś
Krem z marchewki z imbirem oraz wykorzystując powrót do łask jarmużu - pęczotto z kurczaka z jarmużem.
Mimo, że nie jest to kurczak z frytkami to postawiłem na prostote, czyli to co lubicie najbardziej.
Odpowiedz
10
@ kasia
dnia 12.03.2015, 11:13 · Zgłoś
Wygląda pysznie, chociaż myślę, że lepiej byłoby zastąpić kurczaka indykiem i nie oczyszczać mięsa z tłuszczu, skoro mamy go smażyć na suchej patelni. Wtedy ten naturalny tłuszczyk się wytopi. Ale - poza wszystkim - super pomysł na prostą potrawę i dzięki za ożywienie rubryki.
Odpowiedz
5
@ marian
dnia 11.03.2015, 19:33 · Zgłoś
frytki brokuł i miesko mniam mniam;
Odpowiedz
6
@ jojo
dnia 11.03.2015, 16:53 · Zgłoś
karkowka to nie warzywo tylko jarzyna!
Odpowiedz
4
@ do
dnia 11.03.2015, 16:50 · Zgłoś
To tak jak ja.
Odpowiedz
21
@ kucharz
dnia 08.03.2015, 11:39 · Zgłoś
Z wszystkich warzyw najbardziej lubie karkowke.
Odpowiedz
6
@ onon
dnia 23.03.2015, 11:02 · Zgłoś
Ja najbardziej z placków lubię schabowe.
Odpowiedz
1
@ kucharz
dnia 24.03.2015, 20:35 · Zgłoś
A z przypraw to najbardziej lubie [...] ;-)
Odpowiedz
4
@ kucharz
dnia 24.03.2015, 20:38 · Zgłoś
chodziło o sypanie pieprzem ale cezura nie pusciła
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Piszesz jako:

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

Panel Logowania

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: [email protected]
Telefonicznie: 508 772 657