Strona główna

"Udziec drobiowy w sosie śmietanowo-pieprzowym"

19
Napisany dnia: 08.03.2015, 08:10 , Tagi: Brak

Po dłuższej nieobecności przepisów kulinarnych postanowiliśmy przez jakiś czas "zaopiekować" się kącikiem. Na początek proponujemy Państwu prostą, niedrogą i(a) bardzo smaczną potrawę. Mianowicie "Udziec drobiowy w sosie śmietanowo-pieprzowym".

Czas przygotowania potrawy:

30 do 60 minut w zależności od umiejętności kucharskich.

Porcja:

3 do 4 osób.

Składniki:

- 0,5 kg udźca z kurczaka lub fileta drobiowego (osobiście polecam udziec),

- 50 ml oleju lub oliwy,

- łyżka vegety,

- 2 płaskie łyżki zielonego pieprzu,

- 400 ml dobrej śmietany 30%,

Wykonanie:

Mięso myjemy, osuszamy, obcinamy z nadmiaru tłuszczu.

Macerujemy w oleju/oliwie wymieszanej z vegetą.

Tak przygotowane kawałki mięsa kładziemy na średnio rozgrzaną patelnię bez dodatkowego tłuszczu!

Drób obsmażamy z obu stron do zrumienienia.

Następnie wlewamy na patelnię śmietanę i dodajemy zielony pieprz. Potrawę dusimy około 20 minut (do uzyskania kremowej konsystencji sosu). W połowie duszenia mięso przewracamy na drugą stronę.

W czasie duszenia możemy przygotować dodatki według uznania lub przykładu podania:

- ziemniaczki opiekane, jarzynki z wody.

Przykładowy sposób podania:

Życzymy smacznego!!!

Komentarze Czytelników:
Aby ocenić dany komentarz, wystarczy kliknąć na ikonkę "+" lub "-" w prawym górnym rogu każdego komentarza.
Dodaj nowy komentarz Wybierz sposób wyświetlania komentarzy:
@ kucharz
dnia 08.03.2015, 11:39. Identyfikator użytkownika: 3SPgSho1OrP6
Ocena
komentarza:
21
Z wszystkich warzyw najbardziej lubie karkowke.
@ onon
dnia 23.03.2015, 11:02. Identyfikator użytkownika: xtDOUtn0MCKr
Ocena
komentarza:
6
Ja najbardziej z placków lubię schabowe.
@ kucharz
dnia 24.03.2015, 20:35. Identyfikator użytkownika: 3SPgSho1OrP6
Ocena
komentarza:
1
A z przypraw to najbardziej lubie [...] ;-)
@ kucharz
dnia 24.03.2015, 20:38. Identyfikator użytkownika: 3SPgSho1OrP6
Ocena
komentarza:
4
chodziło o sypanie pieprzem ale cezura nie pusciła
@ do
dnia 11.03.2015, 16:50. Identyfikator użytkownika: WslMU39NAVVm
Ocena
komentarza:
4
To tak jak ja.
@ jojo
dnia 11.03.2015, 16:53. Identyfikator użytkownika: CbtqZeByeUDp
Ocena
komentarza:
6
karkowka to nie warzywo tylko jarzyna!
@ marian
dnia 11.03.2015, 19:33. Identyfikator użytkownika: KS8YcE4NCRPB
Ocena
komentarza:
5
frytki brokuł i miesko mniam mniam;
@ kasia
dnia 12.03.2015, 11:13. Identyfikator użytkownika: rJREMxbkVy9O
Ocena
komentarza:
10
Wygląda pysznie, chociaż myślę, że lepiej byłoby zastąpić kurczaka indykiem i nie oczyszczać mięsa z tłuszczu, skoro mamy go smażyć na suchej patelni. Wtedy ten naturalny tłuszczyk się wytopi. Ale - poza wszystkim - super pomysł na prostą potrawę i dzięki za ożywienie rubryki.
@ Krzysiek Jarzyna
dnia 15.03.2015, 13:14. Identyfikator użytkownika: icZsYYZBSB2t
Ocena
komentarza:
-12
Nie wiem kto i po co prowadzi ten kącik ale jako smakosza mnie to obraża...
Zdjęcia wyglądają fatalnie- nieestetycznie i ohydnie- zniechęcają do jedzenia.
Sposób podania przypomina bary mleczne końcówki ubiegłego wieku albo jasielską Manufakturę - brakuje tylko napisu GS.
Szkoda, że mam mało czasu ostatnio bo nieodpłatnie pokazałbym wam kilka myczków, jak prowadzić bloga i knajpę...
@ łopos
dnia 02.04.2015, 10:52. Identyfikator użytkownika: VEfzpSrkLlYy
Ocena
komentarza:
6
To napisz Krzysiu co dzisiaj jadłeś na obiad :)
@ Krzysiek Jarzyna
dnia 08.04.2015, 18:14. Identyfikator użytkownika: pjpx5tWxxyVR
Ocena
komentarza:
0
Krem z marchewki z imbirem oraz wykorzystując powrót do łask jarmużu - pęczotto z kurczaka z jarmużem.
Mimo, że nie jest to kurczak z frytkami to postawiłem na prostote, czyli to co lubicie najbardziej.
@ kasia
dnia 15.03.2015, 17:54. Identyfikator użytkownika: F9YaSL8aLIam
Ocena
komentarza:
17
A mnie się podoba, że zdjęcia nie są podrasowane, to danie właśnie tak wygląda, zrobiłam je wczoraj. Naprawdę pycha, tylko pieprzu dałam więcej niż w przepisie. A co do estetyki rodem z baru mlecznego to akurat komplement. W Warszawie obchodzą swój renesans, w tych najlepszych są wielkie kolejki.
@ Krzysiek Jarzyna
dnia 16.03.2015, 11:56. Identyfikator użytkownika: 1BhhUNeRmKqW
Ocena
komentarza:
-20
Przepraszam ale moja koleżanka nazywa to inteligencją kury domowej.
Poczytać Świat seriali, pooglądać Trudne sprawy, usmażyć mielonego i zakończyć dzień " M jak miłość".
Sorry ale jak potrzebujesz przepis na kurczaka z frytkami i fascynują Cię bary mleczne i ich stylistyka, to może zakup sobie ABC gotowania?
Dla innych gotowanie to szkoła i kuchnia produktu, symfonie smaku i towarzyszący im ładny wygląd i sztuka jego podania.
Ja akurat skłaniam się ku japońskiej szkole, która mówi że produkt jak najmniej obrabiamy a szukamy połączeń, które wydobędą jego głębie smaku- ale co wy pożeracze mielonych możecie o tym wiedzieć?
Przepraszam za te ostre słowa ale nie cierpię bylejakości.
@ no tak
dnia 18.03.2015, 14:17. Identyfikator użytkownika: AnyTmAjkMZIq
Ocena
komentarza:
13
hm... tylko dlaczego Krzyśku ta słoma w buciku??
@ łopos
dnia 31.03.2015, 11:00. Identyfikator użytkownika: VEfzpSrkLlYy
Ocena
komentarza:
11
Odczep się od mielonych i jak się nie podoba to wyjazd do Japonii.
Po mojemu przepis jak najbardziej trafiony! Człowiek jak wróci z pracy nie ma często siły robić wydziwianych obiadów i takie pomysły są pomocne, prosimy o więcej :)
I nie przejmować się takimi komentarzami bo widać u Pana Krzysztofa Jarzyny na salonach kurczak z ziemniakami jest faux-pas.
@ kasia
dnia 16.03.2015, 15:55. Identyfikator użytkownika: thnubt6Wajvk
Ocena
komentarza:
13
Nie wiem co to są Trudne Sprawy, może mi przybliżysz, bo zdaje się, że jesteś przedstawicielem tego targetu (trudne słowo, sorry). Inspiracji nie szukaj w sztuce Japonii, bo bredzenie o tym, że zdrowy produkt to produkt jak najmniej obrabiany to ABC dietetyki. A estetyka czy to barów mlecznych czy wielkomiejskich sieciówek to kwestia wyboru, de gustibus non disputandum ..
Nie przepraszaj za ostre słowa tylko zachowaj minimum kultury, Jarzyno
@ Krzysiek Jarzyna
dnia 20.03.2015, 19:16. Identyfikator użytkownika: YbFHAOrqnOhY
Ocena
komentarza:
-6
Trudne sprawy to taki serial o życiu, którego nie znasz ale wiesz, że jestem przedstawicielem takiego targetu.
@ marian
dnia 28.03.2015, 15:33. Identyfikator użytkownika: BuZVgVQK59bW
Ocena
komentarza:
0
lepsze robie
@ hela
dnia 19.04.2015, 08:04. Identyfikator użytkownika: c3Lf70bBPH3k
Ocena
komentarza:
0
sos ,zapiekane ziemniaczki,gotowana jarzynka nie wygląda to apetycznie jak dla mnie to jestem na NIe
Dodaj komentarz Jeżeli chcesz, aby Twój nick był wyróżniony żółtym kolorem, po prostu zaloguj się w panelu logowania po prawej stronie
⇓ ⇓ ⇓ Powiększ pole komentarza ⇓ ⇓ ⇓

Zasady komentowania

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

  • Konserwacja samochodu, czy warto?

     

    Prawdą jest, że kierowcy nie przepadają za zimą. Nie lubią jej również nasze samochody. Trudne warunki mocno dają się we znaki wszystkim pojazdom poruszającym się po polskich drogach. Korozja jest prawdziwą zmorą właścicieli samochodów. Czy można z nią skutecznie walczyć? Oczywiście, że tak!

  • Konkurs na dyrektora szpitala coraz bliżej

    Rada Powiatu w Jaśle wybrała dziś skład komisji, której zadaniem będzie przeprowadzenie postępowania konkursowego na stanowisko dyrektora Szpitala Specjalistycznego w Jaśle. To nie Zarząd Powiatu zatem, jak liczyły na to władze powiatowe zdecyduje o tym, kto zasiądzie w komisji. Wojewoda podkarpacki uchyliła uchwałę w tej materii podjętą przez radę w lutym.

  • Miasto ma w planach budowę mostu

    Władze miasta będą ubiegać się o dofinansowanie na realizację wieloletniego zadania związanego z budową nowej przeprawy mostowej przez rzekę Wisłokę łączącej tereny przemysłowe na osiedlu Gamrat z drogą krajową na ul. Krakowskiej w Jaśle. 

  • Sędzi Anna Maria Wesołowska w ramach kampanii „Ty decydujesz”

    Mądra, wyrozumiała i niezwykle charyzmatycza – tak pokrótce można opisać najsłynniejszą sędzię w Polsce. Na zaproszenie Urzędu Miasta w Jaśle, Straży Miejskiej w Jaśle oraz Zakładu Karnego w Jaśle gościła obecnie najbardziej rozpoznawalna sędzia – Anna Maria Wesołowska...

  • Janusz Pacher kieruje pracą PUP w Jaśle

    Od wtorku obowiązki dyrektora Powiatowego Urzędu Pracy w Jaśle pełni Janusz Pacher. Zmiany podyktowane są ponad dwumiesięczną absencją dyrektora Dariusza Uliasza, który obecnie przebywa na zwolnieniu chorobowym.

  • Chcesz złożyć Twój e-PIT? Zobacz, jakie to proste

     

    Na podatników, rozliczających się na formularzach PIT- 37 i PIT- 38 czekają w tym roku spore ułatwienia.  W ramach wdrażanej usługi Twój e-PIT podatnik nie będzie musiał składać żadnego wniosku ani przynosić dokumentów do urzędu skarbowego.

  • Bądź świadoma, dbaj o siebie – przypominają specjalistki

    W bezpłatnych warsztatach pt. „Babskie Sprawy” uczestniczyło blisko 40 kobiet w różnym wieku. Spotkanie prowadzone było przez Justynę Czerkiewicz, fizjoterapeutkę uroginekologiczną oraz Małgorzatę Bubę, położną i Certyfikowaną Doradczynię Laktacyjną...

  • W maju 5. Nocna Jazda Ratowników. Tym razem dla ratownika medycznego Grzegorza

     

    5. edycja Nocnej Jazdy Ratowników odbędzie się w sobotę, 18 maja 2019 r w Jedliczu. Jest to wielka akcja charytatywna organizowana przez portal Krosno112.pl i OSP Dobieszyn, która łączy służby ratownicze z całej Polski. W tym roku celem imprezy jest wsparcie krośnieńskiego ratownika medycznego Grzegorza Karasia, który doznał rozległego udaru i potrzebuje funduszy na rehabilitację.

Panel Logowania

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Nadawca (opcjonalnie):Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: redakcja@jaslo4u.pl
Telefonicznie: 508 766 105