Korzystając z portalu Jaslo4u.pl wyrażasz zgodę na użytkowanie mechanizmu plików cookie. Mechanizm ten ma na celu zapewnienie prawidłowego funkcjonowania portalu Jaslo4u.pl. Korzystając ze strony akceptujesz Politykę Prywatności portalu Jasło4u.pl
Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Jaslo4u.pl - Jasło dla Ciebie

Warsztaty zdrowego żywienia i savoir-vivre w bibliotece

1

Co jeść by zachować zdrowie i dobre samopoczucie? Jak nakryć stół na przyjęcie oraz jakie są zasady savoir-vivre przy stole w domu i restauracji – o tym wszystkim dowiedzieli się uczestnicy cyklu warsztatów, które odbyły się w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Jaśle 12 oraz 14 grudnia 2017 r.

Jak wielkie znaczenie dla naszego organizmu ma to, co jemy – opowiedziała Justyna Oszkandy, dietetyczka i propagatorka zdrowego żywienia na spotkaniu „Wpływ żywienia na samopoczucie i stan zdrowia”. Z kolei Monika Furmanek w czasie warsztatów „Wiem co jem” przekonywała młodzież, że złe nawyki żywieniowe wypracowane w latach szkolnych, skutkują wieloma chorobami w dojrzałym wieku.

Frytki, pizza i cola to ulubione potrawy nie tylko dzieci, ale także dorosłych. Dostarczają pustych kalorii oraz wielu szkodliwych substancji dla naszego organizmu. Warto je zastępować posiłkami, które będą nie tylko zdrowsze, ale i smaczniejsze, a tym samym wyposażą nasz organizm w niezbędne substancje potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Zasady zdrowego żywienia, to także regularne spożywanie posiłków i ich różnorodność, konieczność unikania nadmiernej ilości tłuszczu, cukru i soli, potrzeba spożywania znacznej ilości warzyw i owoców oraz dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości wody. Zdrowego odżywiania warto się uczyć od najmłodszych lat, pamiętając o zasadzie, że zdrowie zaczyna się na talerzu.

Jak zachować się przy stole w domu i restauracji to temat warsztatów pt. „Gastronomiczny savoir-vivre czyli o zachowaniu się przy stole”, prowadzonych przez Monikę Furmanek.

Właściwe zachowanie przy stole polega na estetyce jedzenia i przestrzeganiu ogólnie przyjętych zwyczajów, dlatego warto wiedzieć jak korzystać z serwetki, która jest na stole, jak poradzić sobie z doborem sztućców, wówczas gdy nie wiemy do czego służą, w jaki sposób jeść owoce z pestkami. Savoir-vivre to inaczej sztuka dobrych manier, a znając je mamy pewność, że nie popełnimy żadnej gafy.

Warsztaty z Justyną Oszkandy zorganizowano w ramach współpracy ze Stowarzyszeniem Niepełnosprawnych i Przyjaciół „Mamy nadzieję”, natomiast spotkania z Moniką Furmanek w ramach współpracy z Zespołem Szkół nr 3 w Jaśle.

MBP w Jaśle

Napisany dnia: 21.12.2017, 10:13

Komentarze Czytelników:

Dodaj komentarz Widok:
3
@ Maria
dnia 25.12.2017, 23:17 · Zgłoś
Uczestniczyłam w warsztatach prowadzonych przez Panią M. Furmanek. Świetny pomysł pracowników MBP, ciekawy wykład p. Furmanek. Dzięki. :)
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Piszesz jako:

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: [email protected]
Telefonicznie: 508 772 657