XX Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywności już za nami !
W dniu15 i 16 marca 2018 roku w Poznaniu odbył się uroczysty finał XX – Jubileuszowej Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności, której organizatorem , jak co roku był Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.
Pan prof. dr hab. Jan Pikul, Rektor UPP, przypomniał początki Olimpiady, podsumował 20 lat w czasie których 31 500 uczniów wzięło udział w zmaganiach olimpijskich. W tym roku w eliminacjach szkolnych brało udział 899 uczniów z 44 szkół. W kolejnym - etapie okręgowym -wzięło udział 170 uczniów, z 41 szkół.
Natomiast do finału Olimpiady zakwalifikowano 45 uczniów z 26 szkół z całej Polski. Wśród tej grupy znalazł się również uczeń klasy 4 Technikum Technologii Żywności Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle - Seweryn Białoń.
W pierwszym dniu finałowych rozgrywek w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu uczniowie przystąpili do pierwszej części Olimpiady – testu pisemnego. Pytania podzielone były na bloki tematyczne: przetwórczy, analityczny, ekonomiczny i techniczny. Uczniowie musieli wykazać się bardzo dużą wiedzą obejmującą te zagadnienia.
Po trudach pierwszego dnia olimpiady organizatorzy przygotowali dla uczestników ciekawą niespodziankę - wycieczkę na Stadion poznańskiego Lecha . Dodatkową atrakcją było zwiedzanie jednej z najnowocześniejszych w Polsce, stacji pilotowej Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
W drugim dniu uroczysty finał kontynuowano w najbardziej reprezentacyjnej sali Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu – Auli Kolegium Rungego, gdzie uczniowie z najlepszymi wynikami uzyskanymi z części pisemnej przystąpili do części ustnej Olimpiady. Odpowiedzi uczniów weryfikowała Komisja Oceniająca , której przewodniczył prof. dr hab. Zbigniew Czarnecki z WNŻŻ UP w Poznaniu . Ostateczną rozgrywką w walce o zwycięstwo był quiz, składający się trzech części – bloku przetwórczego, analitycznego i ekonomicznego. Uczestnicy quizu, sami mogli decydować, czy będą odpowiadać na pytania łatwiejsze – za 1 punkt, czy zaryzykują pytania trudniejsze za 2 punkty.
Rywalizacja była bardzo zacięta i jak podkreślił Przewodniczący Komitetu Głównego Olimpiady Wiedzy o Żywności prof. dr hab. Jan Pikul, tegoroczny poziom olimpiady był bardzo wysoki i wyrównany, dlatego gorąco gratulował wszystkim uczestnikom świetnego przygotowania. Tym bardziej gratulujemy również Sewerynowi , który uzyskał tytuł finalisty , zwolnienie z etapu pisemnego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie: technik technologii żywności oraz dodatkowe preferencje podczas przyjmowania na studia i indeks na wybrane kierunki studiów. Tak duży sukces to olbrzymia praca ucznia , jego zaangażowanie oraz chęć zdobywania i poszerzania swojej wiedzy. To również dodatkowa praca nauczycieli , którzy przygotowywali Seweryna do Olimpiady: Pani Lidii Gicali, Urszuli Ochały i Teresy Szczudło.
Należy podkreślić , iż ZSUiS już od 1999r. uczestniczy w Olimpiadzie Wiedzy o Żywności. W tym czasie, prawie 20 lat wielokrotnie uczniowie szkoły zdobywali tytuły finalistów i laureatów olimpiady. Łącznie tytuł finalisty uzyskało 17 osób, natomiast tytuł laureata 3 osoby. W 2014 r. roku uczennica Wioletta Szura zajęła II miejsce w Polsce i tytuł Laureata I stopnia. Wyjątkowy był rok 2013 kiedy to aż 4 uczniów ZSUiS zakwalifikowało się do etapu centralnego, co było i jest ewenementem w skali kraju.
Mamy nadzieję , że osiągane sukcesy będą zachętą do sięgania po olimpijskie laury dla kolejnych młodych i ambitnych uczniów.
ZSUiS Jasło