Korzystając z portalu Jaslo4u.pl wyrażasz zgodę na użytkowanie mechanizmu plików cookie. Mechanizm ten ma na celu zapewnienie prawidłowego funkcjonowania portalu Jaslo4u.pl. Korzystając ze strony akceptujesz Politykę Prywatności portalu Jasło4u.pl
Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Jaslo4u.pl - Jasło dla Ciebie

Zapiekane gołąbki

0

Gołąbki w sosie pomidorowym – zapiekane – nadziewane mięsem

 

 Po świątecznych ucztach - proponujemy naszym internautom danie, które różni się nieco od tradycyjnego dania, znanego zapewne w każdym domu, jakim są "Gołąbki". Tym razem podajemy przepis, który nie powinien przysporzyć większych trudności, a może przynieść tylko miłe doznania smakowe...

 

2 kajzerki

200 ml mleka

1 cebula

10 dag boczku .1 główka białej kapusty

50 dag mielonego mieszanego mięsa

1 jajko

po 1/2 pęczka posiekanego koperku,

natki pietruszki i tymianku

sól

pieprz

trochę oleju

2 łyżki koncentratu pomidorowego

500 ml bulionu i warzywnego (instant)

150 ml białego wytrawnego wina

5 pomidorów

trochę zieleniny do dekoracji

 

Bulki pokroić w ko­stkę, zalać mlekiem i od­stawić na kilka minut. Boczek pokroić w kostkę, wysmażyć na suchej ­patelni, cały czas mieszając. Dodać posiekaną cebulę i zeszklić. Liście kapusty sparzyć wrzątkiem, a następnie dobrze osączyć na sitku. Ostrym nożem poobcinać z liści zgrubienia. Mielone mięso wymieszać z odciśniętą bułką, cebulą i boczkiem, jajkiem, koperkiem, natką pietruszki oraz tymiankiem. Przy­prawić według smaku so­la i świeżo zmielonym pieprzem. Uformować gołąbki.

 

Mocno rozgrzać w garnku trochę oleju, podsmażyć na nim gołąbki. Podlać bulionem, warzywnym, potem dusić ok. 7 minut na małym ogniu pod przykryciem. Dodać wino i koncen­trat pomidorowy, przyprawić do smaku, dusić jeszcze około 20 minut.

 

Pomidory umyć, podkroić w plasterki, ułożyć w natłuszczonej formie, bądź naczyniu żaroodpornym. Ułożyć gołąbki i zalać sosem. Piec 10 minut w temp. 200°C. Przed podaniem można udekorować zieleniną. Gołąbki są gotowe do podania jeśli kapusta jest miękka.

Redakcja jaslo4u życzy wszystkim smakoszom SMACZNEGO!!! 

 

Jenny 

Napisany dnia: 04.01.2008, 19:19

Komentarze Czytelników:

Dodaj komentarz Widok:
Dodaj komentarz
Piszesz jako:

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

Panel Logowania

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: [email protected]
Telefonicznie: 508 772 657