Zapiekane gołąbki
Gołąbki w sosie pomidorowym – zapiekane – nadziewane mięsem
Po świątecznych ucztach - proponujemy naszym internautom danie, które różni się nieco od tradycyjnego dania, znanego zapewne w każdym domu, jakim są "Gołąbki". Tym razem podajemy przepis, który nie powinien przysporzyć większych trudności, a może przynieść tylko miłe doznania smakowe...
2 kajzerki
200 ml mleka
1 cebula
10 dag boczku .1 główka białej kapusty
50 dag mielonego mieszanego mięsa
1 jajko
po 1/2 pęczka posiekanego koperku,
natki pietruszki i tymianku
sól
pieprz
trochę oleju
2 łyżki koncentratu pomidorowego
500 ml bulionu i warzywnego (instant)
150 ml białego wytrawnego wina
5 pomidorów
trochę zieleniny do dekoracji
Bulki pokroić w kostkę, zalać mlekiem i odstawić na kilka minut. Boczek pokroić w kostkę, wysmażyć na suchej patelni, cały czas mieszając. Dodać posiekaną cebulę i zeszklić. Liście kapusty sparzyć wrzątkiem, a następnie dobrze osączyć na sitku. Ostrym nożem poobcinać z liści zgrubienia. Mielone mięso wymieszać z odciśniętą bułką, cebulą i boczkiem, jajkiem, koperkiem, natką pietruszki oraz tymiankiem. Przyprawić według smaku sola i świeżo zmielonym pieprzem. Uformować gołąbki.
Mocno rozgrzać w garnku trochę oleju, podsmażyć na nim gołąbki. Podlać bulionem, warzywnym, potem dusić ok. 7 minut na małym ogniu pod przykryciem. Dodać wino i koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku, dusić jeszcze około 20 minut.
Pomidory umyć, podkroić w plasterki, ułożyć w natłuszczonej formie, bądź naczyniu żaroodpornym. Ułożyć gołąbki i zalać sosem. Piec 10 minut w temp. 200°C. Przed podaniem można udekorować zieleniną. Gołąbki są gotowe do podania jeśli kapusta jest miękka.
Redakcja jaslo4u życzy wszystkim smakoszom SMACZNEGO!!!
Jenny